Sanatatea din spatele obiceiurilor alimentare
Sănătate · Medicina generala / De Alina Bleaja, 14.01.2008

Inceputul anului se dovedeste a fi dificil in ceea ce priveste revenirea la obiceiurile anterioare, legate de alimentatie, de miscare fizica, precum si cele care tin de activitatea profesionala. Pentru a spori dificultatea adaptarii la noul an, iarna ridica si ea probleme de diverse tipuri, cum ar fi frigul si ziua care trece foarte repede. Iata insa care sunt obiceiurile de care nu trebuie sa uiti nici in aceasta situatie...

Zilnic, bea 2 litri de apa, cate putin pe parcursul intregii zile. In acest fel, iti vei mentine hidratarea la un nivel corespunzator.


Nu sari peste micul dejun! Nu este nevoie ca acesta sa fie chiar primul lucru pe care il faci cand te trezesti si te dai jos din pat, insa este important sa mananci ceva dimineata. Micul dejun reechilibreaza nivelul glucozei din sange si iti "alimenteaza" creierul si intregul corp.

Consuma cel putin 5 portii de legume si fructe in fiecare zi - sunt gustari excelente si, daca la fiecare masa ai "alocata" si o portie de fructe si legume, iti va fi mai usor sa te tii de regim...

Consuma legume si fructe cat mai variate, si din punct de vedere al culorii - verde, galben, rosu si portocaliu.


Consuma o varietate de alimente cat mai mare posibil. In cazul in care poti numara pe degetele de la doua maini tipurile de alimente pe care le consumi in mod obisnuit, acest lucru inseamna ca este cazul sa te indrepti si spre alte produse... In acest fel, vei avea la dispozitie o plaja mai larga de surse care iti asigura necesarul de nutrienti si fibre.

Evita perioadele indelungate in care nu mananci nimic. Astfel, organismul isi va putea stabiliza nivelul glucozei din sange si, implicit, vei fi mai putin predispusa sa mananci in exces, in graba si pe apucate sau sa apelezi la gustari mai putin sanatoase...


Masoara-ti nivelul foamei, pe o scara de la 1 la 5 (1 = infometata, 5 = satula). Fa-ti un obicei din a manca inainte de a atinge nivelul "1" si opreste-te din mancat inainte de a atinge nivelul "5".

Acorda-ti timp pentru o masa linistita. Este destul de evident, insa acest lucru este esential pentru a avea si mentine o dieta echilibrata si pentru a evita excesul de calorii. Studiile de specialitate indica faptul ca riscam sa consumam cu 15% mai multe calorii atunci cand mancam pe fuga.

Mesteca-ti foarte bine mancarea! Un mestecat corespunzator al alimentelor ajuta digestia si reduce sindromul de colon iritabil.


Evita dietele fade. Nu exista alimente miraculoase - o sanatate perfecta presupune consumarea unei varietati de alimente si produse de calitate, cu moderatie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro