Loviturile la cap și urmările lor: când trebuie să mergi la medic
Loviturile la cap și modul în care le tratezi imediat după pot face diferența dintre viață și moarte. Dar știi care sunt loviturile la cap pentru care trebuie să mergi la medic?
Poate părea o decizie dificilă exact după o lovitură la cap, însă trebuie să iei decizia corectă, pentru a evita complicațiile. Iată de ce!
Cum pot fi diferențiate loviturile la cap?
Spitalele și clinicile sunt singurele care pot face tomografii computerizate sau RMN-uri, cu ajutorul lor determinând dacă există vreo sângerare la nivelul creierului. Acest tip de sângerare este foarte periculos, deoarece atunci când se strânge o cantitate mai mare de sânge într-un loc din creier, aceasta apasă pe creier. În momentul în care creierul este presat în interiorul craniului, sângerarea lentă poate împinge unele părți importante ale creierului spre craniu și prin gaura mică de la baza craniului, numită foramen magnum. Aceste zone cerebrale vitale, care controlează respirația și riscul cardiac, nu mai funcționează atunci când sunt presate, cauzând moartea. O tomografie poate indica prezența hematoamelor epidurale și subdurale. Tratamentul necesită o intervenție chirurgicală, pentru a elimina cheagul de sânge. Cu cât este efectuată mai repede operația, cu atât cresc șansele ca pacientul să-și revină complet.
Dar știi când să mergi la spital? Este ușor să decizi dacă persoana care s-a lovit la cap nu mai răspunde și pare să doarmă. A intrat în comă și trebuie să chemi imediat ambulanța. Dar dacă lovitura la cap nu provoacă inconștiență? Problema este că, deși persoana care a suferit o lovitură la cap se poate simți bine la exterior, există o mică posibilitate ca în interiorul cranuilui să existe o sângerare.
Mai jos, sunt efectele loviturilor la cap care indică faptul că ar trebui să mergi imediat la spital:
- Pierderea cunoștinței, chiar dacă numai pentru puțin timp
- Orice moment de amnezie sau pierderea amintirilor legate de lovitura la cap
- Senzație de amețeală sau confuzie
- Dureri de cap
- Stare de vomă
- Convulsii
În plus, în ceea ce-i privește pe copiii mai mici de 2 ani, trebuie să fii atentă la orice inflamație sau anormalitate a craniului, comparativ cu modul în care arăta înainte.
Orice leziune cerebrală, chiar și o contuzie, poate afecta semnificativ creierul, iar persoana care a suferit lovitura la cap este probabil să nu poată lua cele mai bune decizii. Familia și prietenii pot avea un rol esențial în ajutarea pacientului să aleagă calea de acțiune cea mai bună pentru acesta. Iar dacă te-ai lovit la cap și ai dubii dacă să mergi sau nu la doctor, du-te la o consultație!