Laptopul si sanatatea
Este mic, dragalas si pretios ca o bijuterie. Dar cat de potrivit este pentru sanatatea ta?
Se stie ca laptopul nu este recomandabil pentru folosirea zilnica, tastatura fiind mult prea ridicata, ecranul avand un display prea mic pentru ca noi sa ne simtim confortabil atunci cand folosim un astfel de omputer. Utilizarea incorecta a laptopului sau folosirea regulata, chiar daca se incearca a fi corecta, poate duce la serioase probleme de sanatate."Minusurile" unui astfel de computer
Lipsa ergonomiei in folosire. Multi dintre noi folosim laptopul in spatii unde te astepti mai putin: in parcuri, pe banci, in cafenele, pe mese nepotrivite, in tren sau masina, intre doua destinatii. In toate aceste situatii, nu putem vorbi de confort, astfel ca este posibil sa dezvoltam anumite probleme de sanatate, cele mai probabile fiind cele legate de coloana vertebrala.
Ochi obositi. Pentru ca sunt portabile, laptopurile sunt folosite si in afara cladirilor. Asta inseamna ca, de multe ori, lumina nu este potrivita. Cum acestui inconvenient i se mai adauga si imaginea nu atat de clara si luminoasa a ecranelor, drept urmare este posibil ca un utilizator fidel al laptopului sa simta o tensiune la nivelul ochilor.
Manevrare repetata. Laptopul este facut pentru a fi mutat in permanenta. In general un laptop, la care adaugam si diferite accesorii, cantareste in jur de 5 kilograme. Crezi ca este confortabil sa duci o astfel de greutate zilnic? In caz ca tii cu tot dinadinsul sa folosesti un laptop, atunci asigura-te ca nu cari greutate in plus dupa tine. Verifica geanta speciala in care il depozitezi, astfel incat sa nu contina si alte elemente inutile. Ideal ar fi un maner cu intaritura pentru a nu-ti suprasolicita mainile. Din cand in cand, muta greutatea dintr-o mana intr-alta sau de pe un umar pe altul. In calatorii, transporta-ti laptopul intr-o geanta cu rotite.
Ergonomie la maxim!
Atunci cand iti cumperi un laptop, asigura-te de urmatoarele lucruri:
1. Incearca tastatura pentru a te asigura ca se potriveste configuratiei degetelor tale: tastatura laptopului se potriveste persoanelor cu degete finute sau celor care nu folosesc calculatorul pentru a introduce date, ci numai pentru vizionarea filmelor sau pentru jocuri. Daca vrei un confort sporit, atunci gandeste-te sa-ti cumperi o tastatura separata de laptop.
2. Cumpara un laptop care are ecranul cat mai mare
Pentru sanatatea ta, este important:
- Sa-ti mentii o pozitie neutra si relaxata cand folosesti laptopul.
- Sa iei pauze scurte la fiecare 20-30 de minute de lucru in aceeasi pozitie.
- Sa mentii o distanta confortabila fata de ecran: aproximativ 30-50 de cm de ecranul laptopului.
- Sa asezi ecranul intr-un unghi de 90 de grade cu privirea ta.
- Sa pozitionezi tastatura la inaltimea coatelor si sa mentii incheieturile drepte cand tastezi.
- Sa folosesti un mouse special pentru laptopuri.
- Sa asezi o perna sub brate, atunci cand tii laptopul in brate. Asta te va ajuta sa ai o pozitie neutra a bratelor.