Laptele matern poate fi un ajutor in tratarea artritei, diabetului si acneei
Sunt bine cunoscute beneficiile pe care le aduce laptele matern bebelusilor, insa oamenii de stiinta aduc dovezi care sustin ca acesta poate fi extrem de folositor si adultilor. Cancerul, artrita, diabetul si acneea sunt cateva dintre afectiunile in care tratamentul cu lapte matern poate fi folositor.
Sunt bine cunoscute beneficiile pe care le aduce laptele matern bebelusilor, insa oamenii de stiinta aduc dovezi care sustin ca acesta poate fi extrem de folositor si adultilor. Cancerul, artrita, diabetul si acneea sunt cateva dintre afectiunile in care tratamentul cu lapte matern poate fi folositor.In cel mai recent studiu, oamenii de stiinta de la Universitatile din Gothenburg si Lund din Suedia au descoperit o substanta in laptele matern care poate ucide celulele canceroase, fara insa a afecta pe cele sanatoase. Studiul arata ca aceasta substanta, denumita Hamlet, ucide 40 de tipuri de celule cancerigene. Potrivit cercetatorilor, in urma tratamentului cu aceasta substanta, pacientii cu cancer la vezica urinara au reusit sa elimine prin urina celulele cancerigene moarte, crescand sperantele pentru dezvoltarea unui tratament cu potential mare de vindecare a bolii.
Pe langa cancer, studiile sugereaza ca laptele matern poate fi eficient si in tratarea altor afectiuni. Iata cateva dintre acestea oferite de DailyMail:
Diabet si Parkinson
Laptele matern poate reprezenta o noua sursa de celule stem. Celulele stem sunt folosite in tratarea unor afectiuni grave, precum leucemia si in curand specialistii promit si un tratament pentru afectiunile oculare. De asemenea, oamenii de stiinta cerceteaza potentialul lor in tratarea afectiunilor coloanei, diabet si Parkinson.
Dr. Mark Cregan, specialist in biologie moleculara la Universitatea din Perth, Australia, a descoperit celule stem in laptele matern. "Aceste celule au toate caracteristicile fizice ale celulelor stem. Urmatorul pas este sa descoperim si daca se comporta ca aceste celule".
In cazul in care rezultatele vor fi favorabile, cercetatorii vor obtine o sursa mai accesibila de celule stem pentru studii.
Artrita
Laptele matern contine lactoferina, un ajutor pentru sistemul imunitar al bebelusului. Specialistii analizeaza in prezent calitatile acestuia in tratarea afectiunilor autoimune precum artrita reumatoida, scleroza multipla si socul septic.
Dementa
In Italia, exista studii in desfasurare pentru a descoperi daca o molecula din laptele matern, numita glicerofosfocolina, poate imbunatati functiile mentale ale persoanelor care sufera de dementa sau care au suferit un atac cerebral. Pana in prezent rezultatele au fost favorabile, mai multe cercetarii sugerand ca aceasta molecula imbunatateste memoria, atentia si orientarea persoanelor cu diferite forme de dementa, inclusiv Alzheimer.
Acnee
Un student de la Universitatea din California a descoperit ca acidul lauric continut de laptele matern reduce iritatiile si petele. Acesta a creat o crema impotriva acneei care in prezent se afla in studii clinice. Crema contine mici particule de aur care transporta acidul lauric in pori, pentru a elimina bacteriile.
De asemenea, studiile efectuate pana in prezent arata ca alaptatul protejeaza atat copiii cat si mamele. Iata cateva dintre efectele pe care le are asupra mamelor care alapteaza:
- Alaptarea reduce riscul de cancer la san. Hranirea la san pe o perioada de un an, reduce cu 5% riscul de a dezvolta aceasta boala si, desi pare un rezultat mic, cercetatorii de la World Cancer Research Fund sunt de parere o perioada mai lunga de alaptat poate imbunatati aceste rezultate. Alaptarea ajuta la reducerea nivelului de hormoni cancerigeni din sangele mamei, iar la incheierea perioadei de alaptare, organismul se debaraseaza de celulele afectate care, in viitor, pot deveni cancerigene;
- Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Pittsburgh a descoperit ca femeile care alapteaza mai mult de 1 an prezinta un risc cu 10% mai mic de a suferi de afectiuni ale inimii sau infarct, fata de cele care nu au alaptat niciodata. Chiar si doar o luna de alaptat poate scadea colesterolul, riscul de diabet, hipertensiune. Rezultatele studiului sugereaza ca alaptatul reduce riscul de cancer ovarian si osteoporoza.