Care sunt primele simptome?
Potrivit Asociaţiei americane ALS, printre primele simptome ale sclerozei laterale amiotrofice se numără:
slăbiciune la nivelul muşchilor, în special la mâini şi picioare (pierderea graduală a forţei);dificultăţi la vorbit, înghiţit şi respirat;împiedicarea şi scăparea obiectelor din mână.
Pe măsură ce boala avansează apar şi alte simptome precum:
crampe musculare mai frecvente, în special la mâini şi picioare;greutatea tot mai mare în a controla muşchii de la mâini şi picioare;vorbire îngreunată.
Specialiştii avertizează că aceste simptome pot să debuteze diferit la fiecare persoană în parte.
Cauzele apariţiei sclerozei laterale amiotrofice nu sunt pe deplin înţelese, iar rata de supravieţuire variază între 3 şi 5 ani. Însă există şi cazuri în care boala a progresat mai încet, rata e supravieţuire extinzându-se până la 10 sau chiar mai mulţi ani.
Scleroza laterală amiotrofică nu este neapărat o boală ereditară
Aproximativ 5-10% din cazurile de scleroză laterală amiotrofică sunt ereditare, dar 90% dintre pacienţii adulţi care suferă de această afecţiune nu au antecedente familiale, potrivit Asociaţiei pentru ALS.
Boala apare mai frecvent la bărbaţi cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani, dar există şi cazuri în care persoanele afectate sunt mult mai tinere.
Diagnosticul bolii este pus de medicul neurolog, după analize şi teste amănunţite menite să evalueze funcţiile nervilor şi ale muşchilor.
Important de reţinut despre scleroza laterală amiotrofică:
Nu este o boală contagioasă;Este o boală rară care afectează anual două persoane din 100.000;Un medicament numit Riluzole ar putea ajuta pacienţii cu ALS, prelungind viaţa acestora cu 7 luni. Medicamentul are anumite limitări, neputând să repare daunele produse asupra neuronilor motori. A fost aprobat de FDA (Administraţia pentru Siguranţa Alimentelor şi a Medicamentelor) în 1995;Este o afecţiune care poate să apară la oricine, indiferent de factorul genetic;Slăbiciunea şi rigiditatea la nivelul muşchilor sunt printre primele semnale.