Ia decizia cea mai buna pentru a rezolva problema cariilor
Sănătate · Medicina generala / De Dr. Monica Dordea, medic stomatolog si Dr. Mihnea Nitescu, medic stomatolog
Cabinet stomatologic Dr. G. I. Lazarescu
Str. Maria Rosetti 39, Bucuresti, tel.: 211.21.27
www.thedentist.ro, 14.07.2004

Noile descoperiri ale stomatologiei moderne permit obtinerea unui zambet frumos prin folosirea unor materiale de o calitate estetica superioara celor cunoscute si folosite pana acum cativa ani.

Acum stomatologul si pacientul au mult mai multe optiuni in legatura cu alegerea materialului folosit pentru inlocuirea unor dinti lipsa sau pentru restaurarea unor dinti care prezinta carii.

Aparitia acestor noi materiale nu a eliminat posibilitatea folosirii celor existente pana acum, care sunt in continuare indicate in anumite situatii.


Ce material mi se potriveste?

Mai multi factori contribuie la durabilitatea, rezistenta si pretul unei restaurari dentare. Acesti factori includ componenta materialului, unde este facuta restaurarea (pozitia), fortele care actioneaza asupra dintelui/dintilor si numarul de sedinte necesare.

Vom vedea mai departe care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor materiale folosite pentru restaurarile dentare. Decizia finala in alegerea materialului trebuie luata de catre pacient impreuna cu medicul stomatolog care va prezenta toate optiunile.


Tipuri de restaurari dentare

Restaurarile directe sunt obturatii (plombe) care sunt introduse intr-o cavitate preparata in cabinet, intr-o singura sedinta. Acestea pot fi realizate din amalgam, ionomeri de sticla sau rasini compozite.

Restaurarile indirecte necesita, de cele mai multe ori, doua sau mai multe sedinte si sunt reprezentate de inlay-uri, onlay-uri, coroane, punti, realizate din aur sau diferite aliaje sau lucrari in doua straturi, unul metalic peste care este aplicat unul din ceramica, compozit sau, mai rar, acrilat.


In prima sedinta, medicul prepara dintele si ia amprenta zonei care urmeaza a fi restaurata. Aceasta este trimisa la un laborator dentar care realizeaza restauratia. In urmatoarea sedinta, medicul cimenteaza restauratia pe dintele sau dintii preparati si o adapteaza, daca mai este nevoie.

Materialele folosite in restaurarile directe (obturatii)

Amalgamul de argint este folosit de mai bine de un secol. Este dur, usor de folosit, rezista mult in timp si ieftin in comparatie cu alte materiale. Din aceasta cauza este inca unul din materialele destul de des folosite. Datorita faptului ca este foarte rezistent la forte mari ale masticatiei, este folosit in special pe molari.


Dezavantajul acestuia este ca poate produce o sensibilitate la cald si rece, dupa ce este aplicat in cavitate, deoarece este un bun conducator termic. In acelasi timp, culoarea acestuia nu este satisfacatoare din punct de vedere estetic, este vizibil atunci cand pacientul rade sau vorbeste.

Si, nu in ultimul rand, pentru realizarea restaurarilor cu amalgam este necesar un sacrificiu destul de mare de substanta fata de celelalte materiale.

Compozitul este o mixtura intre o rasina acrilica si fine particule de sticla, ce realizeaza o restaurare la culoarea dintelui. Este rezistent, excelent din punct de vedere estetic si nu necesita un sacrificiu la fel de mare de substanta ca in cazul amalgamului, datorita faptului ca acesta adera de peretii cavitatii cu ajutorul unor substante speciale.

Duritatea acestuia se apropie de cea a amalgamului. Costul nu este foarte mare si depinde de marimea cavitatii. Timpul necesar realizarii unei obturatii din compozit este putin mai mare decat in cazul celei de amalgam de argint.

Dezavantajul unor asemenea restaurari este ca, in cazul anumitor tipuri de rasini compozite, culoarea se poate modifica in timp.

Ionomerii de sticla reprezinta o mixtura intre metacrilat si fine particule de sticla, folosit in special in cavitatile profunde, apropiate de pulpa dentara. Acestea elibereaza si o cantitate mica de fluor care este benefica in special pacientilor cu risc mare de carie, dar si copiilor.

Este indicat, in general, in zonele care nu sunt foarte solicitate, din cauza rezistentei mai scazute, si in cavitatile dintre dinti biocompatibile cu gingia. Din punct de vedere estetic, ionomerii de sticla se apropie destul de mult de calitatile compozitului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro