Hirsutismul nu reprezinta o boala si un motiv de ingrijorare decat in cazul in care se coreleaza cu un tablou clinic mai vast.
Investigatiile care trebuie facute in aceste cazuri trebuie sa includa testarea nivelelor hormonale (TSH, T3, T4 pentru un eventual hipotiroidism; nivelul cortizolului din sange sau urina din 24 ore, pentru detectarea sindromului Cushing care poate surveni dupa un tratament indelungat sau cu doze mari de corticosteroizi; nivelul insulinei si testul de toleranta la glucoza, sindromul rezistentei la insulina fiind una din cauzele de hirsutism), o ecografie ovariana si un test de sarcina.
In cazul in care hirsutismul este legat de o afectiune, tratarea acesteia poate duce la rezolvarea problemei. Care sunt optiunile in cazul in care pilozitatea este una constitutionala?
Cele mai la indemana metode raman cele clasice: decolorarea sau epilarea folosind creme depilatoare, ceara sau aparat electric.
Electroliza este o metoda costisitoare si lenta, ce consta in distrugerea fiecarui folicul de par cu ajutorul unei mici descarcari electrice.
Cele mai moderne tratamente folosesc energia luminoasa pentru a distruge foliculii pilosi, realizand astfel o epilare de lunga durata (ani de zile). Se poate folosi tehnologie laser sau IPL si sunt necesare mai multe sedinte la anumite intervale de timp pentru fiecare zona in parte. Cele mai bune rezultate sunt obtinute in cazul persoanelor cu par inchis la culoare si piele alba.
Tratamentul medicamentos poate ajuta la incetinirea cresterii parului nedorit; firele de par devin mai subtiri si astfel sunt mai putin vizibile. Un astfel de tratament trebuie urmat cel putin un an de zile pentru a vedea rezultatele, insa este grevat de efectele secundare neplacute si necesitatea evitarii unei sarcini pe timpul si un anumit interval dupa terminarea terapiei.
Dintre medicamentele folosite: Dianette, Ciproteron, Spironolactona, Metformin (eficienta sa este inca in curs de evaluare).
Unde gasesc in Bucuresti sa fac electroliza ,nu pot face IPL pt ca am parul blondut si sper ca electroliza ma va ajuta dar nu stiu nici un centru cu aceasta aparatura. As fi recunoscatoare daca ma poate ajuta cineva
incercati cu decolorare....si eu am aceeasi pb chiar dak am doar 15 ani....acum am incercat decolorarea cu apa oxigenata....o aplici in zonele unde ai par..si lasi sa se usuce natural...la mn incepe sa dea roade;)......asa k nu a descurajati:D
georgiana am aceeasi problema doctoritaendocrinolog mi-a dat diane35 in combinatie cu androcur sa stii ca pe mine ma ajutat dupa doar 4 luni s-au vazut rezultate parul s-a rarit si sunt zone unde nici nu a mai crescuteu amluat cate 10 pastile pe lunaexact cand incepi folia de anticonceptionale primele 10 zile se iau si cele 10 tablete de androcur apoi se asteapta urmatoarea luna cand incepi alta folie de anticonceptionale se iau iara10 si tot asa pe mine m-au ajutat intradevar
eu am auzit ceva de ulei de soia,dar ar fi la nivel extern. dak stie cineva tratamente pt pilozitate dar kre sa nu opreasca crestereea sanilor , sa mi raspunda il rog frumos! ms:*
am 25 ani, de la 16 ani am inceput trateamnte cu spironolactona si diane35, am tinut vreo 4 ani cu puzele de rigoare, si nimic nu am rezolvat. La mine hirsutismul este mostenit, s-a zice mai bine hipertricoza, deoarece si mama si fratele meu au o pilozitate mai accentuata. pilozitatea la mine se caracterizeaza printr-un puf destul de lung pe intreaga suprafata a fetei , frunte si toata suprafata corpului care in mod normal la femeie nu ar trebui sa fie , si o acentuare a ritmului de cresterea parului in zonele unde este in mod normal. analizele la sange ies mereu normale, si deci mi s-a spus ca este ereditar. Credeti-ma ca as fi preferat sa stiu ca am o tumora, sa lupt sa o vindec, sa o operez decat sa stii ca nu este tratament ca este erditar si nimeni nu stie care este cauza. Practic epilarea ca pe un sport, incepand de la tata suprafata fetei, pana in picioare, am incercat toate cremele de depilat si ceara de la multe firme, m-am saturat de toate, insa cel mai mult m-am saturat de iritatul fetei. Sunt bolnda si IPL nu prinde, iar alte metode laser sau electroliza nu am curaj sa incerc. De aproape 3 ani am luat tratamente naturiste, din plante, tincturi, aproape numai cu asta ma hranesc, sunt vegetariana si consum seminte germinate, sucruri de fructe insa nimic din ce imi dorec nu se intampla. aceeasi crestere a firului de par, acelasi ritm. Am vazut pe net o postare referitor la cenusa din coaja de nuci verzi, despre car ese spunea in articol ca ar inhiba cresterea firelos de par , definitiv. daca a testat cineva, o rog frumos sa ne spuna efectul. Si orice sfat sau tratament il primesc cu mare interes.
Am par in jurul mameloanelor . Pot folosi aceasta metoda elctroliza ? Nu este risc sa se dezvolte in viitor cancer la san ? Sau sa folosesc metoda IPL ? Astept un raspuns .
foarte interesant articoulul
Este de mare ajutor acest articol si orkand e bne sa stii ...
este un articol destul de interesant.ma astept astfel de articole
Si eu am fost diagnosticata cu hirsustism si mi -a dat sa urmez un tratament cu spironolactona!
La barbati e valabil?si tare mi-ar prinde bine!
Un subiect de actualitate,scris bine.
parul...puful de pe burta la femei face partedin aceasta categorie, nu ?
Foarte interesant!
Aş dori să-mi spună cineva unde pot să-mi fac şi eu un epilat definitiv la mustaţă si barbă şi căt costă? Există cineva care este multumit de astfel de epilat? Părul nu mai creşte la loc? Vă mulţumesc.
Pt tratarea hirsutismului exista metode naturiste?
Foarte interesant articolul!