Hipertensiunea arteriala este a doua cauza a mortalitatii in lume si principala cauza a aparitiei handicapului fizic si a celui mental, determinate de accidentele vasculare cerebrale.
Hipertensiunea arteriala este a doua cauza a mortalitatii in lume si principala cauza a aparitiei handicapului fizic si a celui mental, determinate de accidentele vasculare cerebrale.
Masurarea frecventa a tensiunii arteriale te ajuta sa depistezi la timp hipertensiunea arteriala, iar un tratament adecvat prescris de medicul tau va contribui la scaderea riscurilor determinate de aceasta afectiune.
Hipertensiunea arteriala apare in general atunci cand vasele de sange se ingusteaza, ceea ce face ca circulatia sangelui sa fie mai dificila, determinand astfel inima sa lucreze mai intens. Desi nivelul tensiunii arteriale depinde de mai multe caracteristici individuale, datele din tarile industrializate sugereaza faptul ca tensiunea arteriala creste progresiv in timpul vietii.
Tensiunea arteriala crescuta, sau hipertensiunea arteriala, este definita printr-o tensiune arteriala sistolica de cel putin 140 mmHg si o tensiune arteriala diastolica de cel putin 90 mmHg - 140/90 mmHg.
Hipertensiunea arteriala afecteaza aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial (20% din populatia adulta) si se aticipeaza ca aceasta cifra va creste la 1,5 miliarde pana in anul 2025. (World Health Organisation - The World Health Report, 1997)
Pana la varsta de 50 de ani, 1 din 5 oameni au hipertensiune arteriala, dupa varsta de 50 de ani 1 din 3, iar dupa varsta de 65 de ani, 2 din 3 oameni au hipertensiune arteriala. In total in Romania sunt peste 5 milioane de bolnavi cu hipertensiune arteriala.
Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai importante cauze care pot fi prevenite de morbiditate si mortalitate prematura atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare, estimata a fi responsabila pentru 6% din decese la nivel mondial. Hipertensiunea reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiace (angina pectorala, infarct miocardic, insuficienta cardiaca), accidente vasculare cerebrale, dementa si insuficienta renala.
Prin controlul hipertensiunii, riscurile pot fi semnificativ reduse. Ghidurile europene si americane recomanda ca tensiunea arteriala sa fie redusa 140/90 mmHg sau sub aceasta valoare in populatia generala cu hipertensiune arteriala. Pentru anumiti pacienti cu risc crescut, este stabilita o valoare-tinta mai mica pentru tensiunea arteriala, in scopul reducerii complicatiilor asociate. La pacientii diabetici si la pacientii cu factori de risc scaderea tensiunii arteriale la 130/80 mmHg sau mai putin reduce riscul de boli cardiovasculare.
Factori de risc pentru tensiunea arteriala
Exista o gama larga de factori care pot creste riscul de hipertensiune arteriala, dintre care unii pot fi controlati, iar altii, din nefericire, nu. Doi factori majori de risc pentru hipertensiune care nu pot fi controlati sunt varsta peste 40 de ani si istoricul familial de hipertensiune arteriala. Unii dintre factorii de risc esentiali care pot fi controlati sunt:
- fumatul
- lipsa activitatii fizice
- obezitatea
- consumul excesiv de alcool
- stresul
Reducerea nivelului tensiunii arteriale prin modificarea stilului de viata
Stilul de viata este extrem de important in prevenirea aparitiei hipertensiunii arteriale, iar un prim pas este renuntarea la fumat, in cazul celor care au acest viciu. Sarea este de asemena un factor care determina crestera tensiunii arteriale. Desi consumul zilnic de sare al unei persoane ar trebui sa se limiteze la 1,5 game, romanii consuma 15 g de sare pe zi, de 10 ori mai mult, a declarat Prof. Dr. Marius Vintila, Vicepresedintele Societatii Romane de Cardiologie.