Fumatul, avertizează dr. Moise Corina Gabriela, medic specialist stomatologie generală, acţionează local la nivelul gingiei prin iritaţia directă care favorizează instalarea de gingivită şi în anumite condiţii (stres, igiena defectuoasă) gingivostomatita ulcero-necrotica şi prin depunerile de nicotină, produşi de combustie pe suprafeţele dentare care favorizează formarea de placă bacteriană şi tartru. Nu numai că fumatul creşte riscul apariţiei bolilor gingivale, dar îngreunează tratarea acestora şi scade şansele reuşitei tratamentului, avertizează stomatologii.
De asemenea, studiile au arătat că fumătorii au mai mult tartar decât nefumătorii. Acest lucru poate fi rezultatul cantităţii scăzute de salivă din cavitatea bucală. Fumătorii suferă o pierdere mai mare a densităţii osoase şi prezintă mai multe pungi între dinţi şi gingii decât nefumătorii. Conform specialiştilor, chimicalele conţinute de tutun afectează circulaţia sângelui în gingii, provocând astfel încetinirea procesului de vindecare şi creşterea riscului de nereuşită al tratamentului.
În afară de cancerul pulmonar, fumatul poate provoca şi cancer oral. Statisticile arată că aproximativ 90% dintre persoanele care suferă de cancer de gură şi anumite tipuri de cancer la gât au fumat. Riscul creşte în funcţie de cantitatea de ţigări fumate sau de lungimea perioadei în care s-a fumat.
Atenţie! Renunţând la ţigări, aceste riscuri scad semnificativ. Chiar şi reducerea numărului de ţigări fumate pe zi poate ajută. Un studiu a arătat că persoanele care fumează mai mult de un pachet şi jumătate pe zi de ţigări prezita un risc de 6 ori mai mare de a dezvoltă o afecţiune gingivala faţă de nefumători, iar cei care fumează mai puţin de o jumătate de pachet prezintă un risc de 3 ori mai mare decât nefumătorii.
Îţi cade părul? Fumatul poate fi cauza
Pe măsură ce îmbătrânim părul se subţiază şi se rupe mai uşor, iar fumatul accelerează acest proces. Studiile au adus dovezi că fumătorii au un risc mai mare de a cheli.
Fumatul provoacă degenerescenţă maculară şi cataractă
Chiar şi ochii sunt afectaţi când vine vorba de fumat, avertizează specialiştii. Cercetătorii au descoperit că fumătorii prezintă un risc dublu de a suferi de cataractă, iar acest risc creşte pentru fumătorii înrăiţi, studiile indicând o legătură directă între cantitatea de ţigări fumate şi riscul de cataractă. Cataracta este o afecţiune caracterizată prin opacifierea cristalinului (pierderea transparenţei), care apare drept reacţie a acestuia la agresiunea unor factori externi sau interni. Se manifestă prin scăderea vederii şi poate duce până la orbirea completă.
...tocmai ti le-ai zis. Adauga si ca o sa te uratesti foarte devreme si daca esti destul de matura o sa te lasi imediat. Acum, daca AI zeci de milioane pe care sa le dai in cabinete de infrumusetare mai ai o sansa...dar nu cu boala. Ca sa te lasi de tigari trebuie sa te lasi pur si simplu, sa nu zici ca mai fumez o tigara pe saptamana...nu, le-ai lasat si gata. Strange banutii pe care i-ai da pe tigari si ia-ti ceva dragut, lucruri de calitate, un parfum bun, da-i pe un abonament la fitness/aerobic
vreau sa ma las de tigari dar nu stiu cum stric foarte multi bani p ele si imi fac sing rau