Cum previi artrita?

Alimentaţia poate fi cel mai bun prieten al tău sau, din contră, un duşman de temut. Când vine vorba despre artrită, există alimente care par să agraveze simptomele specifice, în timp ce altele acţionează fie ca analgezice, fie ca întăritoare ale sistemului imunitar (sau ambele) contribuind la ameliorarea considerabilă a manifestărilor ori chiar la prevenirea afecţiunii propriu-zise.

Profesorul de nutriţie Earl Mindell precizează, în cartea "Mica biblie a nutriţiei" că alimente precum cartofii, roşiile, vinetele, ardeii, porumbul, grâul, citricele şi lactatele nu fac decât să agraveze simptomele de artrită, teoria acestuia fiind că "ele irită căptuşeala interioară a intestinelor, fapt care le permite particulelor de hrană să evadeze în fluxul sangvin. Aceste particule alimentare nu sunt identificate corespunzător de sistemul imunitar şi de aceea sunt percepute ca invadatori şi sunt atacate. Acest proces poate cauza inflamare în multe zone ale corpului".


Ce poţi face, aşadar, pentru a ameliora simptomele artritei instalate deja sau pentru a preveni boala? Profesorul Mindell propune o dietă de eliminare - mai precis, eliminarea pe rând a unui aliment problematic din dietă pe o perioadă de 3 săptămâni şi documentarea stării de sănătate şi a simptomelor de artrită în tot acest interval. Dacă, după cele 21 de zile, simptomele se ameliorează sau dispar complet, renunţarea la alimentul în cauză trebuie să se prelungească până la 3 luni, cel puţin.


Ulterior, alimentul poate fi reintrodus în dietă, în cantităţi mici, iar starea de sănătate documentată, pentru a observa dacă simptomele artritei revin. Dacă manifestări neplăcute (precum tulburări de digestie, dureri de cap, congestie nazală etc.) apar în decurs de 3 zile de la consum, alimentul trebuie din nou eliminat timp de 3 luni din dietă, după care consumat de cel mult de 2 ori pe săptămână.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro