"E" sau nu "E"?
Sănătate · Medicina generala / De Paul Piscoi, APC-Romania, 16.04.2002

Sunt cunoscuti sub numele de "E-uri", in reviste se presupune ca, peplan mondial, sunt a treia cauza a mortalitatii, dupa cea cauzata deconsumul de droguri si medicamente, si dupa accidentele de circulatie,iar consumul lor, se crede, duce la distrugere sistemului imunitar sipricopsirea cu cele mai variate forme de tumori benigne(?) si maligne.Sa fie chiar asa?

Aditivii alimentari reprezinta cea mai noua provocare in materie denutritie. Un subiect foarte la moda in zilele noastre, cand problemanecesarului caloric zilnic a devenit desueta, cand febra aportului devitamine si oligoelemente pare sa fi trecut, iar sloganul "alimentulsanatos este cel nepreparat, cu un continut enzimatic intact" cedeazalocul ideii ca naturala si sanatoasa este alimentatia fara aditivi.


In cele ce urmeaza ne propunem ca inainte de a descrie patologia generatade consumul de aditivi, caci, fara indoiala, folositi necorespunzator sefac vinovati de multe si uneori foarte grave maladii, sa definim termenicare ii privesc si sa amintim reglementari ale utilizarii lor.

Sa incepem chiar cu celebrul "E"
Pentru usurarea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completaa aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptatainternational. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera "E"urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea, in cazulproduselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foartelungi. De exemplu Neohesperidina DC, un indulcitor, va fi scris simplu:E 959. Utilitatea devine evidenta in cazul Hidroxipropilmetil celulozei -E 464 (gelificant).


Ce sunt asadar aditivii alimentari?
Iata cateva definitii:
1. Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unorproduse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentrua permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.(OrdinulMinisterului Sanatatii Nr.975/1999).
2. Substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta aalimentelor, adaugate in scopul de a modifica - favorabil - insusirileorganoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitorprocese tehnologice.(Tratat de Igiena-Sebastian Dumitrache).

3. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumataca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituental unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adaugaintentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice)in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii,ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un componentsau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care seadauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe celeadaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si niciclorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)


Aditivii alimentari apartin urmatoarelor categorii:
- conservanti - substante care prelungesc perioada de pastrarea alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse demicroorganisme;
- antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare aalimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea,schimbarea culorii);
- acidifianti - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-leun gust acru;
- substante-tampon - folosesc la reglarea si la mentinerea pH-uluispecific alimentului;
- antispumanti - se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei;
- emulsificatori - substante care fac posibila formarea si mentinereaunui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile;
- agenti de gelificare - substante care permit si care ajuta la formareagelurilor;
- sequestranti - substante care formeaza complexe cu ionii metalici;
- stabilizatori - substante care fac posibila mentinerea proprietatilorfizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor,culoarea etc.;
- substante de ingrosare - substante care au capacitatea de a marivascozitatea produselor alimentare;
- indulcitori - substante (altele decat zaharul) care se utilizeazapentru a da gust dulce alimentelor;
- coloranti naturali si coloranti de sinteza;
- agenti de afanare - substante care contribuie la cresterea volumuluialimentelor fara a modifica valoarea energetica;
- antiaglomeranti ;
- potentiatori de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului;
- substante-suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilorfara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;
- enzime - folosite in industria alimentara ;
- aromatizanti- se impart in trei categorii:
- substante aromate naturale - se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala;
- substante identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;
- substante artificiale - se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale.

In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea ZilnicaAcceptabila. Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportatala kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioadaintregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.

Una din problemele care apar este ca uneori efectele nocive devin evidentedupa foarte mult timp si desi se iau multe precautii pentru a fi observatecat mai devreme, uneori identificarea cauzei unei boli sau a cresteriiincidentei acesteia nu este usor de pus pe seama unui aditiv. Alt punctsensibil ar fi raportarea problemelor de sanatate, presupuse a se datoraaditivilor. In acest punct consumatorii, prin intermediul medicului lorcurant, ar putea contribui la semnalarea efectelor nocive ale aditivilor.

continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro