Alti factori de risc


Daca tot s-a vorbit foarte multe despre aceasta maladie, trebuie spus ca neparticiparea activa la bombardamente sau razboie nu inseamna ca suntem feriti de
Alzheimer. Acesta are o multitudine de alte cauze pe langa traume sau abuzurile din copilarie. Medicii spun ca din categoria factorilor de risc fac parte, fara doar si poate, un stil de viata nesanatos, obezitatea, fumatul, dieta necorespunzatoare. "Preventia in cazul dementei trebuie sa inceapa din copilarie sau din prima tinerete", spune medicul. "Atunci cand au inceput sa apara simptomele este prea tarziu", conchide dr. Karen Ritchie.


Ce este dementa?


Proces patologic caracterizat prin slabirea progresiva a ansamblului de functiuni intelectuale, in urma unei lezari a celulelor nervoase centrale. Apar mai intai tulburari intelectuale caracterizate prin slabirea memoriei, a atentiei, a ratiunii. Anumite demente simptomatice sunt vindecate sau ameliorate prin tratarea cauzei lor, dar dementele degenerative nu pot fi tratate, medicamentatia putand atenua unele simptome.

"Alzheimer este o afectiune degenerativa, progresiva care implica diferite tipuri de modificari la nivelul creierului, determinand astfel pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale. Aceasta afectiune este asociata cu tulburarea de comportament, ceea ce determina starea cunoscuta sub denumirea de dementa", declara pentru site-ul Topsanatate.ro, Ioana Mandruta, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.


Potrivit dr. neurolog, Ioana Mandruta, simptomele care ne pot duce cu gandul ca o persoana sufera de aceasta boala sunt: tulburarile de memorie, de limbaj,
incapacitatea de a efectua diferite activitati motorii, incapacitatea de a recunoaste si de a identifica obiectele din jur etc - simptome cognitive. Mai sunt cateva simptome non-cognitive, ca de exemplu: agitatia, halucinatii, depresie sau tulburari legate de alimentatie.

Potrivit statisticilor din Romania, incidenta tulburarilor mintale a crescut de la 605,2 persoane la 100.000 de locuitori in 1975, la 883,3 persoane/100.000 de locuitori in 1993, fara a avea date asupra cazurilor de dementa.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro