De ce trebuie sa ne temem de osteoporoza...
Sănătate · Medicina generala / De Alina Bleaja, 11.01.2006

"Maladia silentioasa" - osteoporoza - este o problema de sanatate cu grave implicatii la nivel social si psihologic, prin costurile uriase pe care le presupune, cat si prin morbiditatea si mortalitatea asociate lor. Adesea, simptomul cel mai evident al manifestarii acestei boli este fractura osteoporotica. Insa foarte multe femei din Romania au suferit asemenea fracturi fara ca acestea sa fie evaluate ca atare. In prezent, riscul ca o femeie sa sufere o fractura osteoporotica se apropie de 40%, iar 20% dintre victimele unei fracturi de sold mor in anul urmator, din cauza complicatiilor...


Osteoporoza este o boala scheletica, ce se caracterizeaza prin scaderea cantitativa a masei osoase. Scaderea densitatii osoase duce la aparitia unor modificari ale microstructurii oaselor si un risc crescut de fracturi. In urma pierderii masei osoase (ceea ce se intampla, inevitabil, dupa varsta de 35 de ani), osul devine poros, fragil si se fractureaza mai usor.

De ce este numita "maladia silentioasa"? Deoarece evolutia bolii este extrem de lenta si aproape ca nu poate fi sesizata pana la prima fractura, ce apare, de regula, in urma unui traumatism minor (adesea chiar in urma unei caderi de la propria inaltime - asa numita fractura de fragilitate) sau in urma efectuarii unor activitati curente, casnice. Din cauza complicatiilor si a costurilor pe care le implica, aceasta boala este o foarte grava problema de sanatate publica.


"Suntem aproape de o criza grava, care nu poate fi depasita fara implicarea activa a factorilor de decizie la nivel national. Daca nu se intervine cu o strategie complexa, bine gandita, ne vom confrunta cu o adevarata 'epidemie de fracturi', favorizata si de tendinta de imbatranire a populatiei din Romania", a declarat dr. Andrea Ildiko Gasparik, director executiv al Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR). Practic, specialistii estimeaza ca numarul fracturilor osteoporotice se va dubla in urmatorii 50 de ani, in mod deosebit din cauza schimbarilor demografice.


Desi nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta boala, incidenta este de 2-4 ori mai mare la femei decat la barbati (1 din 3 femei adulte va dezvolta, de-a lungul vietii, o fractura osteoporotica, pe cand doar 1 din 8 barbati va suferi din aceeasi cauza; la grupa de varsta 50-60 de ani, incidenta este aceeasi atat la femei, cat si la barbati). De asemenea, specialistii au observat faptul ca incidenta bolii este mai mare la populatia indo-europeana si asiatica, decat la populatia africana.

Consecintele osteoporozei


Fractura tipica osteoporozei este cea a incheieturii mainii (dupa varsta de 45 de ani).

Fracturile vertebrale (care pot aparea la varsta de 55-60 de ani) se manifesta prin tasari (ingustari) vertebrale, ceea ce duce la cifozare ("cocosarea") spatelui, scadere in inaltime, dureri acute de spate. In cazul acestui tip de fracturi, riscul recidivei creste de pana la cinci ori.

Fracturile de sold apar la o varsta mai inaintata (dupa 70 de ani) si pot fi invalidante.

Trebuie precizat faptul ca, odata aparuta prima fractura, riscul este ca 1 din 5 femei sa sufere o noua fractura in urmatoarele 12 luni...

Factorii de risc pentru osteoporoza

Sa nu uitam ca exista o serie de factori "favorabili" aparitiei acestei boli. Avem de a face cu doua categorii de factori de risc:

- factori determinanti, ce nu pot fi controlati:

varsta;
rasa;
sexul;
antecedentele familiale.

- factori "adjuvanti", care pot fi corectati:

deficienta estrogenica, indiferent de cauza;
o alimentatie inadecvata;
lipsa de calciu si de vitamina D;
sedentarismul;
fumatul;
cafeaua;
alcoolul.

Statistici pentru Romania...

Din cauza amplorii mari pe care o ia aceasta boala la nivel international, dar si in Romania, Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR) si Asociatia de Reprezentare a Femeilor cu Osteoporoza din Romania (ARFOS) au demarat anul trecut, in perioada 10 mai - 31 octombrie, Campania de Prevenire si Combatere a Osteoporozei, "Ramai drept in fata osteoporozei!". Aceasta s-a desfasurat in 18 dintre cele mai importante orase din tara, printre care s-au numarat Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj si Constanta.

Aceasta campanie si-a propus informarea audientei-tinta - femeile de peste 50 de ani - asupra importantei diagnosticarii din timp a acestei afectiuni, prin efectuarea, gratuit, a testului de densitometrie osoasa (DMO), identificarea dimensiunii acestei probleme in tara noastra - o premiera pentru Romania, precum si sensibilizarea populatiei.

Aproximativ 11.000 de femei au fost evaluate in cele sase luni de campanie, iar peste 60% dintre acestea aveau un risc de fractura suficient de mare pentru continuarea investigatiilor si/sau initierea tratamentului corespunzator prevenirii fracturilor osteoporotice.

Ceea ce este spectaculos la aceasta campanie este faptul ca reprezinta o premiera pentru tara noastra. Practic, sunt primele rezultate centralizate pentru Romania, iar cifrele nu sunt deloc imbucuratoare...

In ceea ce priveste factorii de risc pentru osteoporoza care pot fi corectati (consumul de lactate, sedentarismul), cele 11.000 de femei evaluate au mentionat in chestionarele completate: 85% au declarat un consum scazut de lactate, iar 82% au recunoscut ca sunt sedentare.

Referitor la factorii de risc ce nu pot fi controlati, din datele colectate a rezultat: peste 90% aveau varsta mai mare de 50 de ani, mai mult de 55% aveau menopauza instalata precoce, 47% aveau fracturi osteoporotice in antecedente (factor genetic ce creste de 4-5 ori riscul aparitiei altor fracturi), 27% aveau mame cu fractura osteoporotica in antecedente.

In articolul de saptamana viitoare iti vom prezenta modalitatile prin care poti preveni aceasta boala...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro