De ce sunt frecvent constipată? Răspunsurile unui medic
Sănătate · Medicina generala / De Ioana Maroşan, 09.08.2018

Constipația este o problemă frecvent întâlnită. Dacă îți este rușine sau jenă să pui întrebări detaliate medicului tău, află din ce cauze ești frecvent constipată!

Constipația presupune că vei avea mai puține scaune. Iar cele vor reuși să treacă, vor fi tari și pot produce rupturi. Iată răspunsurile unui medic, Dr. Seema Marwaha la întrebările pe care îți este frică sau rușine să le formulezi:


Cât de des ar trebui să am scaun?

Durata de timp dintre două scaune variază foarte mult, de la o persoană la alta. Unii oameni au până la 3 scaune pe zi, alții doar 2 pe săptămână. Dacă trec mai mult de 3 zile fără scaun, acesta se întărește și devine greu de evacuat.


De ce sunt așa de constipată?

Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale constipației este alimentația. Mâncărurile procesate, lactatele, carnea roșie, alimentele sărate și cofeina pot înrăutăți constipația. La fel și deshidratarea și aportul insuficient de fibre. Dacă ești constipată, încearcă să consumi mai multă apă, 6-8 pahare de apă pe zi și să consumi mai multe alimente bogate în fibre, cum sunt fructele, legumele și cerealele integrale. Reține faptul că organismul și sistemul digestiv se adaptează la regimul tău alimentar, deci, dacă vei face schimbări majore în alimentație, poți avea episoade de constipație până când organismul tău se obișnuiește cu noul regim.

Un alt motiv pentru apariția constipației este sedentarismul. Exercițiile fizice stimulează contracțiile naturale ale mușchilor intestinali, ceea ce ajută mâncarea să treacă mai repede și mai ușor prin organism. Așa că, fă mișcare ca să ajuți la mișcare!


Ar putea fi un nou medicament cauza constipației?

Da, constipația poate să apară ca efect advers al unor medicamente care conțin fier, calciu, al medicamentelor antidepresive, calmante sau diuretice. În aceeași măsură, stresul, axietatea și depresia pot avea drept consecință constipația. Se presupune că există o legătură între creier și intestine.


Uneori știu că trebuie să merg la baie dar pur și simplu nu-mi vine să mă duc. Este normal?
Dacă amâni în mod repetat momentul în care trebuie să mergi la baie, poți să întrerupi reflexul nervos care determină contracțiile premergătoare scaunului. Pentru a reveni la normal, încearcă să-ți reprogramezi corpul alegând un interval orar și acordă-ți suficient timp până termini ce ai de făcut.


Mama îmi spunea să beau suc de prune. Are vreun efect?

Dacă regimul alimentar, mișcarea și schimbările de rutină nu funcționează, poți apela la remediile naturale și poți să bei suc de prune sau să mânânci prune sau caise uscate, așa cum te-a învățat mama ta. Mai poți apela și la alte produse naturiste laxative pe care le găsești în farmacii.


Bine, dar nu e nimic în neregulă, nu? Nu există motive de îngrijorare?

Constipația este o problemă frecventă și, de obicei, se tratează ușor, dar uneori poate să fie efectul unei afecțiuni medicale mai serioase și care nu a fost încă depistată. Mergi la doctor dacă observi o schimbare bruscă în felul în care funcționează intestinele tale sau dacă ai dureri abdominale, stări de vomă, febră, scăderi în greutate sau constipații care durează mai multe săptămâni la rând. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro