Cum tratezi alergiile
La inceput de mileniu trei, aproape toate problemele de sanatate sunt asociate de medicina moderna cu studiul manifestarilor alergice. Reactiile de acest fel la alimente si alte substante merg de la guturaiuri frecvente, rinite, "febra fanului", inflamatiile faringo-laringiene, pana la afectiuni ale pielii, oboseala patologica, insomnii, migrene sau tulburari digestive.
In fapt, reactiile alergice la unele alimente reprezinta un mesaj simplu al organismului ca acestea nu sunt potrivite. Reactiile la alimente denaturate, rafinate si biologic disproportionate sunt chiar bine venite, avertizandu-ne sa renuntam la ele. Totusi, pot aparea alergii si la alimente integrale, cum ar fi graul, porumbul, soia si alte cereale neprelucrate, ridicandu-ne - firesc - intrebarea: de ce?!
Medicina traditionala chineza ne invata ca, adesea, combinatiile sarace in alimentatie sunt de vina. Daca, de pilda, aceste cereale - sub forma de paine - ar fi combinate cu verdeturi (in forma de foi: salata, frunze de spanac, ridichi etc.) si cu alte legume sarace in amidon, atunci reactiile alergice ar putea sa dispara. La cestea se pot adauga proteine din branzeturi, carne, sau unt de arahide.
Pentru a depista alimentele alergene este bine sa se adopte un plan de alimentatie cu combinatii foarte simple de alimente la fiecare masa (cel mult 2-3 alimente). Este bine ca pacientul sa-si faca o agenda de urmarire zilnica a meniului sau. Astfel se poate stabili in mod individual dieta cea mai potrivita si nu este nevoie sa se supuna pacientul unor restrictii inutile si frustrante, eliminand exact acele alimente care ii fac rau.
Daca alergiile sunt generate chiar de catre cereale, atunci solutia este consumarea lor in stare de germeni (incoltite). In aceasta forma ele pot fi gatite si se poate face paine din ele. Cele mai indicate cereale incoltite sunt graul, soia, lintea, orzul, ovazul si altele. Este important, insa, ca inainte de preparare sa fie inmuiate in apa timp de 8 - 10 ore, pentru a inlatura continutul de acid fitic si a stimula procesul de germinare. Starea de germinatie are proprietatea de a converti o mare parte din amidonul cerealelor in zaharuri simple, iar proteinele in aminoacizi liberi, dand nastere acizilor grasi liberi. Creste cantitatea de enzime si vitamine, ca si lanturile de minerale si aminoacizi. Aceasta face cerealele mai digerabile si, adesea, poate inlatura alergiile. Dar, atentie! Excesul de cereale incoltite in alimentatie poate slabi digestia, mai ales la unele categorii de persoane (nu e loc aici de explicatii amanuntite).
Este de retinut faptul ca alergia cunoscuta sub denumirea de purpura anfilactoida poate fi vindecata in 15 zile, pur si simplu mancand de 3 ori pe zi cate 60 g de curmale (cam 10 fructe). De altfel, curmalele joaca un rol importat si in alte retete concepute de medicina traditionala chineza pentru aceasta forma de alergie, foarte frecventa. De pilda, o fiertura din 100 g orz si 15 curmale rosii, in 500 ml apa - pana scade apa la 150 ml - si care se consuma integral, zilnic. Sau, o supa preparata din 30 g coji de arahide si 30 g curmale rosii, fierte in 250 ml apa; se pastreaza doar zeama si se bea odata pe zi, timp de 5 zile.
Nu putem, insa, neglija faptul ca in ultimele decenii a crescut ingrijorator numarul persoanelor hipersensibile la aproape orice substanta imaginabila. Dincolo de alergiile alimentare, le intalnim si pe cele provocate de parul de animale, praf, polen, apa, razele solare etc. Acestea sunt agravate de unele stari psihice precum cele de agorafobie, autosupraestimare, aroganta, incapacitatea de adaptare la stresurile vietii. Acestea determina, in plan fiziologic, o scadere a imunitatii si o malfunctiune a ficatului in privinta dezactivarii la antigeni.
In China antica aroganta era, intotdeauna, asociata cu o proasta functionare a ficatului. Deci, atentie la atitudinea dvs.! Pe de alta parte, o dieta de crutare si refacere a ficatului va fi foarte utila pentru a reface capacitatea acestuia de a neutraliza substantele alergene. In acest sens, toate alimentele cu multa clorofila sunt bine venite: microalgele si iarba de cereale sunt cele mai importante, datorita proprietatilor lor antiinflamatorii si imunostimulatoare, precum si abundentei factorului omega-3 si a acizilor grasi gamma-linoleici. De aici se poate porni discutia in tratamentul candidozelor, una din marile probleme ale medicinii alopate moderne. Despre candidoze, alta data.
de Adrian Florea
Specialist In medicina traditionala chineza
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
www.qitaky.ro
Specialist In medicina traditionala chineza
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
www.qitaky.ro
Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul decautare aflat in paginile Eva.ro