Cum te protejezi de "boala fumatorilor"
Sănătate · Medicina generala / 15.11.2006

BPOC - bronhoneumopatia obstructiva cronica este o boala care omoara zilnic 250 de persoane. Din fericire ea poate fi prevenita. Cum? In primul rand renuntand la fumat , recomanda medicii. Studiile au demonstrat ca pana si fumatul pasiv creste riscul de aparitie al bolii cu 30%. Orice fel de fum, cel de la sobe, furnale sau poluarea mediului, daca actioneaza persistent, poate duce la BPOC.

Ce este BPOC?

Este o boala a plamanilor, a caror cai aeriene se ingroasa, se obstrueaza, se umplu de mucozitati astfel incat aerul care intra in alveole nu se mai elimina in expir. Bronhopenumopatie se traduce prin boala a bronhiilor si plamanilor, obstuctiva inseamna ingustarea, obstruarea cailor de acces pentru aer, iar cronic se refera la durata - boala persista toata viata, tratamentul poate doar sa amelioreze simptomele.


Care sunt simptomele?

Boala incepe prin dificultati usoare de respiratie, la efort sau doar in anumite pozitii ale corpului, tuse care nu se remite...iar daca in aceasta perioada pacientul ignora simptomele si nu merge la medic pentru a fi tratat, boala se agraveaza. In stadiile avansate bolnavul nu mai poate face eforturi mici, cum ar fi imbracatul dimineata sau coboratul unei scari. Tuseste din ce in ce mai frecvent si expectoreaza din ce in ce mai mult. Noaptea se trezeste fiindca simte ca nu mai poate respira, si orice boala care afecteaza plamanii - o simpla viroza sau o infectie pulmonara - se vindeca greu. Boala devine o invaliditate.




Si copiii se imbolnavesc?


Copiii nu se imbolnavesc, BPOC se dezvolta in timp. De obicei boala apare dupa varsta de 40 de ani insa in Romania varsta de imbolnavire a inceput sa scada. Din ce in ce mai multe femei fac BPOC in ultimii ani.


Cum se previne


Medicii pneumologi, cei care incearca sa vindece aceasta boala se lupta cu fumatul. Ei recomanda:

  • Renuntarea la fumat, chiar si la fumatul pasiv


  • Renuntarea la un loc de munca cu fum


  • Multa grija la sobele cu lemne care scot fum in casa


  • Gatitul cu fereastra deschisa, cat mai departe de dormitor sau living


  • Prezentarea la medic imediat ce observa una din simptomele de mai sus, sau pentru a fi ajutat sa renunte la fumat


Multi bolnavi, in special in Romania, nu se prezinta la medic din teama ca li se va impune sa renunte la fumat sau fiindca nu au incredere in tratamentul care li se ofera. Adevarul este ca medicul recomanda renuntarea la fumat dar nu o poate impune, nici nu este deontologic sa conditioneze ingrijirea pe care o ofera de renuntarea la fumat. Pe masura ce pacientul isi aplica tratamentul si observa ca, reducand numarul tigarilor, se simte mai bine, nu mai e invalidat de boala, ii va veni mai usor sa se decida.




Metodele de depistare sunt invazive?

Principala metoda este spirometria, adica masurarea capacitatii pulmonare. Nu e nici invaziva, nici dureroasa. Cel investigat trebuie sa respire cat de puternic posibil intr-un tub de cauciuc. Este simplu si rapid.


Cum se trateaza?

Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat e inceput mai precoce. In Romania exista foarte multi bolnavi care vin tarziu la medic sau nu vin deloc, desi sufera si traiesc foarte greu.
Acest tratament se administreaza sub forma de tablete, sirop sau spray inhalator. Sprayul trezeste de multe ori scepticismul celor care nu sunt familiarizati cu metoda, insa este foarte eficient daca e folosit corect.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro