Ceaiuri şi medicamente pe care trebuie să le ai la îndemână dacă ţi se face rău
Sănătate · Medicina generala / 26.12.2013

Trusa cu remediile necesare pentru zilele de sărbătoare trebuie să fie bine aprovizionată. Dacă îţi cade greu la stomac mâncarea vei avea un tratament potrivit.

După zilele de post foarte multe persoane pot să se confrunte cu diverse probleme digestive. Preparatele delicioase, dar bogate în grăsimi saturate îngreunează foarte mult digestia. Dacă ţi se face rău trebuie să ai la îndemână câteva soluţii de urgenţă care să-ţi amelioreze starea.

În plus, dacă ai grijă la cantitatea de mâncare, dar şi la combinaţiile pe care le faci poţi să reduci riscul de a ţi se face rău. Chiar dacă ai sau nu diverse probleme medicale, este important să nu faci excese culinare. Pe lângă medicamentele recunoscute pentru uşurarea digestiei te poţi baza pe fructe, ceaiuri, tincturi sau pulberi pe bază de plante medicinale care au o capacitatea de a îmbunătăţi funcţionarea organismului pe multe planuri. Doctorul Robert Morse recomandă în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine" tincturile din plante medicinale care sunt mai puternice decât ceaiurile, acestea păstrându-şi intacte toate proprietăţile, inclusiv conţinutul de vitamina C şi toate vitaminele care formează complexul B. Pe locul al doilea ca efect sunt ceaiurile, pe care specialistul le recomandă spre consum cu încredere, ţinând cont de proprietăţile fiecărei plante în parte.


Iată ce trebuie să conţină trusa ta de remedii:

1. Medicamente pentru digestie


  • colebil
  • triferment
  • dygenzim forte
  • cărbune medicinal
  • capsule cu ulei esenţial de mentă (Carbichol).


2. Ceaiuri


  • Ceaiul de mentă consumat după o masă copioasă, ceaiul de mentă ajută digestia şi reduce gazele de la stomac.
  • Ceaiul de chimen este bun pentru cei care suferă de balonări excesive şi digestie îngreunată.
  • Ceaiul de ghimbir este un ajutor preţios pentru cei care suferă de „digestie leneşă”, deglutiţie dificilă, flux scăzut de bilă, spune Dr. Ramona Andronache, medic specialist medicină de familie cu competenţe în ecografie, de la Clinica Romgermed.
  • Ceaiul din seminţe de schinduf stimulează metabolismul, ajutându-l să digere mult mai repede grăsimile şi împiedicându-le absorbţia.
  • Ceaiul verde blochează asimilarea grăsimilor şi ţine departe kilogramele.
  • Ceaiul de muşeţel calmează durerile abdominale şi uşurează digestia.


3. Fructe


Singurele fructe pe care este bine să le consumi după o masă copioasă sunt kiwi şi ananasul proaspăt. Acestea conţin enzime care uşurează digestia. În rest, este recomandat ca imediat după masă să nu consumi fructe şi nici dulciuri.



Ca să eviţi problemele digestive deranjante respectă următoarele sfaturi:


  • Nu face exces de prăjeli, mâncăruri grase, alcool, dulciuri şi tutun;
  • Nu mânca mult înainte de a merge la somn;
  • Adaugă în meniul tău fructe şi legume în stare crudă;
  • Evită mesele copioase;
  • Consumă porţii mici şi dese de mâncare;
  • Acordă-ţi o jumătate de oră pentru masă, timp în care fii relaxată, mestecă bine alimentele şi nu vorbi;
  • Nu face abuz de cafea şi sucuri carbogazoase;
  • Nu consuma lichide în timpul mesei şi nici imediat după ce ai terminat de luat masa.
  • Nu consuma lichide reci, ci doar de la temperatura camerei, deoarece altfel vei dilua sucul gastric şi vei tulbura digestia.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro