Ce presupune reconstructia mamara dupa operatia de masectomie
Sănătate · Medicina generala / 22.01.2016

Beatrice Popovici Vilcu, Mentor al campaniei Esti o invingatoare!, owner Romger Medical Romania. Este convinsa ca frumusetea vine din interior, motiv pentru care a decis sa investeasca in informarea si educatia femeilor care au invins cacerul la san si care au nevoie de sprijin si de indrumare pentru reconstructia vietii.

Este o femeie puternica, care inspira oamenii din jurul ei, capabila sa schimbe perceptii si sa lupte pana la cer si dincolo pentru credintele ei.

Care ar fi primul lucru pe care trebuie sa-l faca o femeie atunci cand afla ca are o tumoare malingna?

Cu siguranta primul lucru este sa stabileasca impreuna cu medicul care este planul de actiune impotriva maladiei. Impreuna vor lua o hotarare privind operatia, procedura de mastectomie, partiala sau totala, urmata apoi de reconstructie mamara.

După operaţie, cu programul lansat pe site-ul estioinvingatoare.ro, femeile pot beneficia de reconstrucţie mamară gratuită. Ce trebuie să facă în acest sens?



Site-ul www.estioinvingatoare.ro este un website unde informam pacientele cu privire la existenta Programului National de Reconstructie Mamara initiat de CNAS prin care le este subventionata 100% procedura de reconstructie. Este un Program excelent, despre care nu se stie nimic, dar pentru care, impreuna cu o echipa de chirurgi pe care am format-o, ne-am propus sa realizam un plan de comunicare. Pacientele trebuie sa stie ca dupa operatia de mastectomie pot merge la medicul oncolog, iar daca acesta isi da acordul pentru a putea face reconstructia, ele au dreptul de a depune dosarul pentru a beneficia de procedura gratuit. Le recomand sa intre pe site unde pot identifica unitatea medicala cea mai apropiata lor, unde se pot realiza reconstructiile. Medicul de sectie de acolo ii va spune de ce documente are nevoie pentru a putea intocmi dosarul necesar reconstructiei mamare.


La cât timp după mastectomie este indicat să se facă această intervenţie?

Exista doua tipuri de reconstructie, imediata si intarziata. Cea dintai se poate face cu proteza/expander sau tesut autolog, muschi drept abdominal sau muschi de pe spate. Reconstructia intarziata se poate face la 3 luni, 1 an, 5 ani, 10 ani dupa mastectomie si se poate face cu proteza Becker, expander/proteza sau tesut autolog. In functie de mastectomia facuta sau de rezultatul primit, medicul oncolog poate recomanda reconstructia. Trebuie vazut daca pacienta trebuie sa faca radioterapie, chimioterapie, in functie de acest aspect se pot stabili pasii urmatori.


Exista riscuri dupa implant? Care ar fi acestea?

Studii serioase si ample arata ca nu exista nicio legatura intre aparitia de novo-recidive sau metastaze la purtatoarele de proteze post-reconstructie. Pacientele au această teama de care trebuie sa scape.
Singurele riscuri post-implant, sunt cele care exista si in cazul procedurilor de augmentare, respectiv contractura capsulara, ruptura implantului. Aici le recomand sa se informeze foarte atent inainte de procedura cu privire la implanturile folosite. Voi demara in acest an si o campanie de informare si educare cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmezi in momentul in care te decizi asupra unei operatii de augmentare.Implantul este foarte important, iar sfatul medicului este doar necesar, nu si suficient!


Cat sunt garantate protezele actuale?

Protezele mamare pe care noi le comercializam sunt lider de piata la nivel mondial si sunt garantate pe viata.  

Ne puteti spune cum au evoluat protezele in ultimii ani?

Protezele sunt de cea mai buna calitate, studii continue si asiduue duc la evolutia protezelor, dar mai ales la siguranta utilizarii lor. Toata industria este concentrata pe cercetare, se investesc foarte multi bani pentru asta. Gel coeziv de ultima generatie, invelis siliconic, teste, studii medicale, toate duc la imbunatatiri . Protezele sunt din ce in ce mai sigure si de buna calitate. Aici vorbesc despre firmele serioase care sunt de ceva vreme pe piața mondiala si locală.

Cate femei au beneficiat de aceasta campanie de la momentul lansarii ei?

Din cate stiu eu, in jur de 250-300 paciente au beneficiat de aceste reconstructii mamare. Sunt 800 de operatii subventionate anual! In luna decembrie a anului trecut a avut loc si un workshop cu medicii esteticieni pe tema reconstructiei mamare.

Care au fost concluziile si care sunt planurile pentru acest an?

Da, am organizat un curs dedicat reconstructiei și augmentarii mamare. Au fost prezenti 230 de medici din tara. Invitat a fost profesorul Alberto Rancati din Argentina. A fost un succes major pentru noi. M-am bucurat enorm ca am avut atatia medici la acest eveniment, un real succes!  Ma bucura si mai tare deschiderea lor de a da mai departe acest program si de a lucra alaturi de noi la campania de educare a publicului.

Pentru 2016 imi doresc sa crestem numarul de interventii de reconstructie mamara, apoi sa punem bazele campaniei de informare privind procedura de augmentare mamara. Vom pastra si parteneriatul cu Virgil Iantu, imaginea campaniei www.estioinvingatoare.ro, dar avem in plan si alte surprize. Suntem in discutii cu mai multe celebritati, credem cu tarie ca barbatii trebuie sa ia atitudine pentru ca au un cuvant de spus, cu atat mai mult cu cat si femeile au nevoie sa simta sprijinul barbatilor din viața lor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro