Ce iti poate dezvalui parul despre sanatatea ta?
Sănătate · Medicina generala / 20.07.2012

Indiferent de tipul de sampon sau produsele de ingrijire pentru par pe care le folosesti, daca din dieta ta lipsesc nutrienti importanti sau daca stilul de viata nu este tocmai sanatos, parul tau va arata acest lucru.

Indiferent de tipul de sampon sau produsele de ingrijire pentru par pe care le folosesti, daca din dieta ta lipsesc nutrienti importanti sau daca stilul de viata nu este tocmai sanatos, parul tau va arata acest lucru.

Celebrul specialist in ingrijirea parului Philip Kingsley si nutritionistul dr. Charlie Clifton enumera, pentru publicatia britanica DailyMail, cateva dintre problemele si semnificatiile acestora si ofera sfaturi de dieta pentru sanatatea ta si a parului tau.

Par casant sau uscat. Este posibil sa ai un deficit de fier, zinc si/sau vitamina C.


Scalp solzos. Prezenta unor cruste la nivelul scalpului poate indica o carenta de vitamina A si acizi grasi esentiali.

Crestere inceata a parului. Prin faptul ca nu creste in lungime sau creste foarte greu, parul te poate avertiza asupra unei deficiente de vitamina A, C si zinc. De asemenea, poate indica o problema a tiroidei sau un dezechilibru hormonal.

Matreata. In cele mai multe cazuri, matreata este rezultatul stresului care provoaca un dezechilibru al secretiilor la nivelul scalpului.

Caderea parului.
Pierderea unui numar mare de fire de par poate fi provocata de mai multe probleme legate de dieta, precum un deficit de proteine sau de fier, fapt ce duce la anemie. Femeile sunt cele mai vulnerabile la carenta de fier, mai ales in perioada menstruatiei.

Scalp iritat care provoaca mancarimi. Aceste simptome pot constitui o avertizare asupra consumului ridicat de grasimi si zahar, in special daca simptomele se intensifica intr-o perioada scurta, fapt frecvent intalnit la femeile insarcinate.

Varfuri despicate
. Cauza poate fi deficitul de proteine si acizi grasi esentiali.

Par subtire. Subtierea firului de par poate fi provocata de o crestere a secretie de adrenalina, cauzata de stresul din premenopauza. In aceasta perioada, parul devine mai subtire si cade in numar mai mare.


Mananca pentru par sanatos


O dieta echilibrata este importanta atat pentru starea ta generala de sanatate, cat si pentru sanatatea parului tau. Iata un plan de meniu recomandat de cei doi specialisti.

Micul dejun: suc de fructe, un ou fiert si paine integrala prajita (contin vitamina A, C, proteine si vitamina B). O alta varianta recomandata consta in: suc de fructe si paine integrala prajita cu unt de arahide (contin vitamina B si proteine).


Pranz: sandwich cu macrou afumat si salata de linte (contin zinc, lizina si acizi grasi omega 3). Poti, de asemenea, opta pentru un sandwich cu avocado, salata de creveti si paine integrala (contin vitamina B, zinc si iod).

Cina: se amesteca bucati de piept de pui, mazare, ardei si paste fainoase, dupa care se prajesc putin in ulei. Se poate servi cu iaurt. (contin fier, zinc, lizina, vitamina C, beta-caroten si acizi grasi Omega 3). De asemenea, poti alege sa consumi file de cod in sos de branza semidegresat, cu cartofi si mazare. (Contine zinc, iod, lizina, vitamina B si vitamina C).


Sfaturi pentru ingrijirea parului


  • Perie-ti parul inainte de a-l spala. In acest fel vei indeparta o parte din impuritati;
  • Maseaza-ti usor scalpul pentru a imbunatati circulatia sangelui;
  • Alege-ti samponul in functie de tipul de par. Nu exista o regula despre cat de des trebuie sa-ti speli parul. Trebuie spalat de fiecare data cand il simti murdar;
  • Clateste-l bine. Dupa spalare, ai grija sa-l clatesti bine cu apa curata pentru a indeparta samponul. Pentru a da stralucire, poti adauga in apa putin otet de mere;
  • Nu folosi la spalat apa fierbinte;
  • Daca timpul iti permite, lasa parul sa se usuce natural. Stoarce-l de apa si apoi foloseste prosopul pentru a-l usca. In acest fel se va pastra hidratat si va avea un aspect mai sanatatos;
  • Nu folosi peria decat atunci cand parul tau este uscat. Parul umed este mai fragil si poate fi rupt usor. Evita periile de plastic. Acestea pot incurca parul;
  • Limiteaza pe cat posibil folosirea ondulatoarelor sau a placilor pentru indreptat. Temperaturile ridicate pot afecta sanatatea firului de par;
  • Urmeaza o dieta echilibrata si incearca sa reduci nivelul de stres. Un stil de viata sanatos te va ajuta sa iti pastrezi sanatatea ta si a parului tau.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro