Cand tusea isi face de cap...
Toata lumea spune cu naduf: "S-au schimbat vremurile: iarna nu mai e iarna, primavara nu mai e primavara...". Si, chiar asa se si intampla! Acceptam sau nu, clima isi face jocul sau, asa cum vrea Dumnezeu. Doar ca noi nu suntem intotdeauna pregatiti sa-i facem fata. Spectrul trist al guturaiului, tusei si discomfortului teribil provocat de pleiada de afectiuni respiratorii incepe sa ne dea de furca. Desigur, daca dorim sa ne simtim mai in siguranta, lucrul cel mai intelept ar fi acela de a incerca sa prevenim aparitia acestor necazuri.
Medicina traditionala chineza va recomanda sa preveniti tusea magaresca sau convulsiva consumand Apa de Usturoi: o capatana de usturoi (de cca 60 gr) se striveste si se tine in apa timp de 10 ore; apoi se strecoara si se adauga o lingura de zahar.
Copiii sub 5 ani vor inghiti cate o lingurita si jumatate de zeama, de 3 ori pe zi, inainte de mese. Adultii vor lua - in acelasi ritm - cate 3 lingurite de Apa de Usturoi. Daca trebuie sa tratati o astfel de tuse, deja declansata, atunci dozele de mai sus vor fi administrate la fiecare 2 ore. Efectul cel mai vizibil este la copiii de pana la 15 ani.
Este suficient sa simtiti simptomele - deja cunoscute, din experientele anterioare - ale unei faringo-laringite, ca sa reactionati rapid pri tehnica Celor doua lingurite fierbinti: puneti doua lingurite de metal in apa clocotita. Dupa 2-3 minute, luati una dintre lingurite si atingeti scurt si repetat cu dosul ei zona dintre degetul gros si cel aratattor al mainii stangi. Cand lingurita se raceste, puneti-o la loc in apa si luati-o pe cealalta pentru a repeta tehnica si la mana dreapta. Repetati tehnica de 3 ori la fiecare mana.
In bronsitele acute, Supa de Lemn Dulce este solutia foarte simpla, in vreme ce bronsita cronica se poate trata consumand o data pe saptamana (timp de 3 saptamani) Pui umplut cu Grapefruit. Se curata de coaja un grapefruit si se introduce in puiul eviscerat; apoi se pune la gatit pe abur. Se consuma si carnea de pui si sosul rezultat. Daca sunteti sclavii cafelei, puteti trata bronsita cronicizata cu o fiertura din 250 ml apa in care se pun 10 boabe de cafea prajite.
O boala, din nefericire, destul de des intalnita este si
Cand tusea devine persistenta si duce la congestionarea fetei si chiar voma, atunci va puteti usura situatia tot cu ajutorul usturoiului. O capatana de usturoi pisat se amesteca bine cu o lingura de zahar si se pune intr-un vas de ceramica (sau sticla termorezistenta) cu 250 ml apa. Vasul se pune in interiorul altuia, in care fierbe apa, si se acopera, lasand sa fiarba timp de 20 minute. Dupa fierbere, se strecoara bine si se imparte zeama obtinuta in trei parti egale. Se beau cele trei portii la intervale de cinci ore.
Daca tusea capata o forma cronica mai incercati si reteta urmatoare: se extrage sucul din cca 300gr catei de usturoi si se pastreaza in frigider. Dupa dejun si cina, se aduce la fierbere o cana (250ml) apa si se amesteca in ea 1 lingura de suc de usturoi si 1 lingurita de zahar (preferabil, zahar brun!). Se bea fierbinte. In cazuri urgente, cand nu aveti preparat sucul, se poate folosi si praful de usturoi, in aceeasi proportie.
Sigur ca retete sunt inca multe... Insa deocamdata ne oprim aici. Succes!