Cand soarele iti arde pielea
Sănătate · Medicina generala / De Oana Grecea, 09.07.2002

Plaja si expunerea la soare, chiar daca sunt foarte placute si relaxante,nu au intotdeauna efectul scontat. Se poate intampla, din dorinta de a tebronza, sa stai prea mult la soare si sa ai apoi probleme cu pielea. Deaceea, dr. Gabriela Marinesc de la Spitalul de Boli Infectioase "VictorBabes" din Bucuresti, iti arata ce trebuie sa faci daca ai ajuns sa tearzi foarte tare.

Prima faza si cea mai usoara, arsurile de gradul I, constau in inrosireapielii, usturimi si senzatie de arsura. Daca aveti vreuna din acestemanifestari, sfatul medicului este sa evitati expunerea la soare operioada de timp (o zi sau doua) si sa aplicati in continuare cremafotoprotectoare.


Arsurile de gradul II se manifesta prin aparitia bulelor(basicilor). Acestea nu trebuie rupte, deoarece se pot suprainfectasi pielea va deveni galbena in acea zona. Ele trebuie sparte(recomandabil de un medic) cu un ac steril si indepartat lichidul,nu si pielea respectiva. Dar prima masura pe care o poate lua cinevainainte de spargerea basicilor dar si dupa este de a aplica apa recedin abundenta, doarece aceasta are efect anti-inflamator. Se pot punecomprese umede. Se poate aplica si spray-ul pentru arsuri, Oximed, carediminueaza inflamatia. Anestezicele locale (axilina) prezinta risc desensibilizare locala (prin aparitia dermatitei de contact).


Soarele si expunerea prelungita nu pot provoca arsuri de gradul III.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro