Beneficiul exercitiilor pentru diabetici
Sănătate · Medicina generala / 25.07.2005

Stiai ca exercitiile ajuta la prevenirea complicatiilor serioase care se instaleaza o data cu diabetul si cu bolile cardiovasculare? Cercetatorii au aratat in mod repetat ca activitatea fizica regulata reduce riscul confruntarii cu atacurile de cord sau cu accidentele vasculare cerebrale, contribuie la indepartarea surplusului de kilograme si imbunatateste starea de spirit.

Stiai ca exercitiile ajuta si la reducerea nivelului de glucoza din sange? Este perfect adevarat. In cazul persoanelor cu diabet de tip 2, activitatea fizica imbunatateste sensibilitatea insulinara si influenteaza coborarea nivelului de glucoza din sange pana la atingerea unei limite normale.

Cand faci sport, corpul tau foloseste mai mult oxigen - de douazeci de ori mai mult - fata de momentele in care nu depui efort fizic. Din aceasta cauza muschii folosesc mai multa glucoza pentru a face fata solicitarilor de energie venite din partea intregului organism.


Medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale reduc atat presiunea sistolica, cat si pe cea diastolica. Persoanele in jurul varstei de 60 de ani prezinta o presiune sistolica ridicata si o presiune diastolica normala. Din aceast motiv, activitatea fizica este recomandata inclusiv in cazul persoanelor in varsta.

In acelasi timp, exercitiile imbunatatesc actiunea insulinei in muschii periferici, facandu-i mai eficienti, astfel incat sa obtii o cantitate cat mai mare din insulina produsa de pancreas.


In cazul persoanelor diabetice in varsta, scaderea sensibilitatii insulinare ce se accentueaza o data cu varsta se datoreaza si lipsei de activitate fizica. Un program regulat de exercitii aduce numai beneficii atat pentru perioada prezenta, cat si pentru anii ce urmeaza.


Sportul se asociaza unui program alimentar

Din moment ce exercitiile grabesc metabolismul glucozic, ai nevoie sa consumi anumite alimente inainte de inceperea activitatii sportive. Mai jos iti oferim niste sugestii alimentare privind activitati precum aerobicul, biciclismul, inotul sau plimbarea vioaie. Nu uita insa ca trebuie sa te consulti cu medicul specialist inainte de a-ti modifica programul alimentar.


  • Daca nivelul zaharului in sange este cuprins intre valorile 70-150 mg/dL, este recomandat sa mananci intre 10-15 g de carbohidrati, precum: un fruct (un mar mic, jumatate de banana, o portocala mica, 2 lingurite de stafide); un produs de braserie (o jumatate de bagheta, 12 covrigi mici, 3 cesti de floricele preparate fara unt sau ulei) sau sa bei un pahar cu lapte sau o jumatate de ceasca de suc de portocale.
  • Daca nivelul zaharului in sange este mai scazut de 70 mg/dL, mananca intre 25-35 g de carbohidrati: un pahar de lapte si un fruct sau un produs de braserie.
  • Daca nivelul zaharului in sange este mai mare de 150 mg/dL, nu este necesar sa consumi nimic deosebit inainte de a-ti incepe programul de exercitii. S-ar putea sa fie cazul dupa 30-60 de minute, dar numai dupa ce iti monotorizezi profilul glicemic.
  • Daca nivelul glicemic este mai mare de 240 mg/dL, este bine sa ai la indemana cetona. Este posibil sa ai nevoie de insulina. Nu manca nici un fel de aliment inainte de exercitii.
  • Daca nivelul glicemic depaseste 300mg/dL nu trebuie sa faci nici un exercitiu.
    •  
      • verifica nivelul glucozei din sange inainte si dupa exercitii;
      • daca nivelul este prea ridicat pentru a face orice exercitiu, doctorul tau va decide daca iti este permis consumul unui aliment inainte de activitatea fizica sau daca este cazul sa opereze schimbari privind doza de insulina inainte de exercitii.
      • daca ai retinopatie, evita activitatile care iti solicita un efort fizic ridicat precum handbalul si ridicarea greutatilor, pentru ca pot fi afectate vasele de sange din ochi;
      • daca ai neuropatie periferica, asigura-te ca ti-ai ales o incaltaminte corespunzatoare si ca ai fost anterior la un consult amanuntit;
      • daca ai in familie cazuri de colesterol marit, trigliceride marite sau atacuri de cord, este bine sa te prezinti pentru o examinare cardiaca inainte de a incepe programul de exercitii.
      • Retinopatie - orice afectiune a retinei, indiferent de cauza ei.
      • Retinopatia diabetica - aceasta afectiune este cauzata de o degenerescenta a capilarelor care iriga retina persoanelor atinse de diabet de cel putin zece ani.
      • Neuropatie - afectiune a sistemului nervos. Sinonim: neuropatie periferica. Termenul de neuropatie grupeaza toate afectiunile sistemului nervos periferic, format din nervi si din ganglioni.


    • Sfaturi privind exercitiile

      Activitatea fizica ar trebui sa joace un rol important in viata oricarei persoane, dar este cu atat mai valoroasa in cazul diabeticilor. Pentru a evita aparitia incidentelor mai putin placute este bine sa acorzi atentie sfaturilor care urmeaza.



      Dictionar de termeni

      (Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)



Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro