Beneficiile consumului de limonadă pentru sănătate
Sănătate · Medicina generala / 02.07.2024

Beneficiile consumului de limonadă pentru sănătate sunt numeroase. Află care sunt acestea!

Ele pot include adăugarea de vitamina C și antioxidanți în dieta ta, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr și susținerea pierderii în greutate.

Beneficiile consumului de limonadă pentru sănătate:

 

Promovează hidratarea


Să bei suficientă apă este esențial pentru prevenirea desihdratării, o afecțiune care poate provoca o serie de simptome, cum ar fi:

  • oboseala
  • sete în exces
  • piele și buze uscate
  • dureri de cap
  • palpitații ale inimii
  • supraîncălzire
  • constipație


Nu tuturor ne place să bem apă plată, așa că limonada poate fi o alternativă mai atractivă.


Sursă bună de vitamina C


Citricele precum lămâile conțin vitamina C, care este un antioxidant. Acestea protejează celulele de radicalii liberi, care sunt molecule care provoacă inflamație în corp și poate duce la o serie de boli.

Vitamina C poate juca, de asemenea, un rol cheie în alte procese, precum:

  • sintetizarea colagenului și L-carnitinei
  • metabolizarea proteinelor
  • regenerarea altor antioxidanți
  • întârzierea anumitor tipuri de cancer și boli cardiovasculare
  • care absorb fierul
  • producerea hormonilor


Pe de altă parte, consumul insuficient de vitamina C poate cauza:

  • susceptibilitate crescută la infecții
  • uscarea gurii, a pielii și a ochilor
  • oboseală
  • insomnie
  • slăbirea dinților

 

Te poate ajuta să slăbești


Consumul de limonadă te poate ajuta să îți crești aportul de apă, adică e recomandat adesea ca strategie de pierdere în greutate. Cu toate acestea, există dovezi limitate pentru a justifica acest lucru.

Într-o studiu din 2018, cercetătorii au descoperit că participanții care au băut apă înainte de masă, au mâncat mai puține alimente decât atunci când nu au făcut-o.



Participanții nu s-au simțit mai puțin sătuli când au băut apă, în ciuda faptului că au mâncat mai puțin.

Autorii studiului au concluzionat că consumul de apă înainte de masă poate fi o strategie eficientă de slăbire, deși mecanismul de acțiune este necunoscut.

Alternativa light la băuturile zaharoase


Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucul, băuturile pentru sport și băuturile energizante conțin cele mai multe zaharuri adăugate.

Zaharurile adăugate sunt folosite pentru a ajuta la:


  • conservarea alimentelor și a băuturilor
  • menținerea texturii, vâscozității și culorii
  • fac conținutul mai plăcut de consumat


Cercetările sugerează că mai puțin de 10% din aportul caloric ar trebui să provină din zaharuri adăugate.

Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni de sănătate, precum:

  • creștere în greutate
  • obezitatea
  • diabet de tip 2
  • boli cardiovasculare
  • boli de rinichi
  • boli de ficat
  • carii dentare
  • gută


Apa cu lămâie sau limonada poate fi o alternativă sănătoasă și naturală pentru a-ți potoli setea și pofta de dulce.

Acidul citric ajută la prevenirea pietrelor la rinichi


Acidul citric din lămâi poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Citratul, o componentă a acidului citric, face urina mai puțin acidă și poate chiar sparge pietrele mici.

Poate ajuta digestia


Consumul de apă cu lămâie sau limonadă înainte de masă poate ajuta la promovarea și îmbunătățirea digestiei.

Într-un studiu din 2022, cercetătorii au descoperit că acidul citric din sucul de lămâie a ajutat la creșterea secreției de acid gastric. Acesta este un lichid digestiv produs în stomac care ajută corpul să descompună și să digere alimentele.

Într-un alt studiu din 2021, participanții au băut 300 de ml fie apă, fie apă cu lămâie înainte de a mânca, timp de 4 săptămâni. Au fost colectate probe de scaun înainte și după perioada de testare și a fost analizată microbiota intestinală a participanților.

Autorii studiului au descoperit că aportul de apă cu lămâie înainte de masă pare să promoveze digestia și peristaltismul (aceasta se referă la contracții sub formă de undă care ajută la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv).

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la scară largă pentru a înțelege pe deplin efectele apei cu lămâie asupra digestiei.

Cum se prepară limonada


Pentru a face un pahar de limonadă, stoarce o jumătate de lămâie în 230 g apă caldă sau rece.

În funcție de preferințe, poți adăuga:

  • câteva frunze de mentă
  • o linguriță de sirop de arțar sau miere crudă
  • o felie de ghimbir sau de castravete proaspăt
  • un strop de scorțișoară
  • puțin turmeric


Cuburile de gheață cu lămâie sunt o altă modalitate excelentă de a adăuga rapid lămâie în apă. Pur și simplu stoarce suc proaspăt de lămâie în tăvi pentru cuburi de gheață și congelează-le. Apoi, aruncă câteva cuburi în apă după cum este necesar.

Îți poți începe dimineața cu o cană cu apă caldă cu lămâie și să ții o carafă de apă infuzată cu câteva lămâi feliate în frigider pentru a o bea pe tot parcursul zilei.

Efectele secundare ale limonadei sau apei cu lămâie


Apa cu lămâie/limonada este în general sigură de băut, dar există câteva efecte secundare potențiale pe care trebuie să le cunoști.

Un studiu din 2015 sugerează că acidul citric, care se găsește în lămâi și sucul de lămâie, poate eroda smalțul dinților pe termen lung.

Pentru a limita riscul, bea apă cu lămâie printr-un pai și apoi clătește-ți gura cu apă plată.

În plus, citricele pot crește producția de acid gastric și provoca arsuri la stomac la unii oameni.

 

Sursă: medicalnewstoday/ beverageuniverse/ healthline

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro