3. Persoanele cu fibrilație atrială (FA) sunt de 5 ori mai predispuse riscului de accident vascular cerebral (AVC). Care este specificul AVC cauzat de FA?


Din nefericire, aceste tipuri de AVC sunt în general de o severitate mai mare decât alte tipuri de AVC ischemice. Acestea determină invalidități mai mari, au o mortalitate mai mare, atât imediată, cât și la durată mai mare de timp față de momentul producerii accidentului acut (până la opt ani), au un risc mai mare de repetare la bolnavii supraviețuitori, precum și un risc crescut de transformare spontană hemoragică, au o durată de spitalizare mai mare, un risc crescut de complicații medicale generale și presupun costuri de îngrijire medicală mai mari decât alte tipuri de AVC ischemic.



4. Ce pot face pacienții cu fibrilaţie atrială pentru a nu suferi un atac cerebral?


Principala modalitate de a evita toate cele de mai sus este prevenția fibrilației atriale printr-un tratament corect, asociat cu o terapie anticoagulantă cronică (scade riscul de formare de cheaguri de sânge), sub supravegherea unui medic specialist.


5. Cum se acordă primul ajutor în caz de atac cerebral?


Iată un mic ghid de prim ajutor în cazul în care o persoană de lângă tine suferă un atac cerebral. Potrivit informaţiilor oferite de Crucea Roşie, dacă bănuieşti că persoana respectivă a avut un atac cerebral, verifică dacă:


poate să râdă sau să-şi arate dantura;dacă gura este strâmbă sau unul din colţurile gurii este mai jos decât celălalt;poate să închidă ochii, să-şi ridice ambele braţe simultan la orizontală şi să întoarcă palmele în sus;dacă unul din braţe cade sau nu este ferm;dacă vorbeşte clar sau se bâlbâie.
În cazul în care persoana afectată nu este capabilă să efectueze una dintre aceste activităţi, sună la 112. Între timp, ajut-o să se aşeze într-o poziţie confortabilă (de exemplu în poziţie şezând sau semi-şezând) şi verifică periodic dacă este conştientă şi respiră normal.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro