Alimentatia si sanatatea dintilor tai
Sănătate · Medicina generala / De Dr. Cristina Nita, medic primar stomatologie generala
tel. 315.77.27
e-mail: cristina_nita@eva.ro, 04.07.2003

Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfelincat si gura ta sa fie sanatoasa? Articolul de mai jos iti prezintacateva aspecte ale influentei alimentatiei asupra sanatatii cavitatiibucale.

In ultimul deceniu, in geneza cariei dentare s-au selectionat 3 factoricauzali, si anume: flora microbiana bucala, unele componente alimentaresi calitatea structurilor dentare. In aceste conditii, pentru declansarealeziunilor carioase este necesara interferenta obligatorie a acestor 3cauze.


Limitarea dezvoltarii florei microbiene se poate face de fiecare dintrenoi, aplicind masurile de igiena orala despre care am vorbit intr-unarticol mai vechi.

Alimentatia este al doilea factor determinant in producerea carieidentare, implicatiile ei fiind dominate de rolul decisiv cariogenal hidratilor de carbon si de lipsa de nocivitate a lipidelor siproteinelor. Efectul nociv al hidratilor de carbon a fost probat deobsevatiile efectuate pe populatii care au o alimentatie exclusive deorigine vegetala (asa cum sunt locuitorii din insulele polineziene) sauexclusive animala (eschimosii) si care au dintii perfect sanatosi, atattimp cat nu consuma hidrati de carbon. O data cu introducerea acestorain alimentatie, asa cum s-a intamplat dupa instalarea porturilor si abazelor militare, caria apare cu o frecventa mai mare.


Acelasi lucru s-a observat si in timpul perioadelor de restrictiialimentare, cum a fost cel de-al doilea Razboi Mondial, cand consumulde hidrati de carbon a scazut foarte mult, antrenand dupa sine siscaderea proportionala a numarului de carii dentare, iar dupa terminareaostilitatilor, reluarea unei vieti normale, a fost insotita si dereaparitia in proportie importanta a degradarii dentare.

Efectul cariogen al hidrocarbonatelor nu depinde numai de contactullor cu dintele, ci si de durata acestui contact. Un rol important inacest sens il are consistenta alimentatiei, alimentele moi fiind maicariogene decat cele tari, ca si cele sub forma de pulberi fine fatade cele lichide. De asemenea, adezivitatea si viscozitatea unor produsezaharoase (caramele, jeleuri, rahat) favorizeaza in mod deosebit aparitiacariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, indeosebiin locurile retentive, greu accesibile. Asocierea lipidelor (grasimilor)in produsele zaharoase le reduce timpul de retentie pe dinte si, deci,nocivitatea.


Aprecierea potentialului cariogen al alimentelor se face si in functie deproportia diferitelor tipuri de zaharuri din compozita lor. De exemplu,amidonul crud din plante, coboara foarte putin ph-ul, in timp ce amidonulpreparat termic poate fi la fel de periculos ca zaharul. Astfel, paineasi combinatia de amidon si zahar (fursecuri, prajituri, cereale indulcite)au un efect cariogen mult mai puternic decit al zaharului.

Pe de alta parte, glucoza si fructoza, zaharul din fructe si miere esteaproape la fel de nociv ca si zaharoza.


Rolul pe care il joaca hidratii de carbon in geneza cariei dentare afost stabilit pe baza unor largi experimente umane, ale caror concluziisunt urmatoarele:
- totalul de zahar consumat zilnic joaca un rol mai putin important,in raport cu forma consumata si orarul consumului;
- consumul frecvent, intre mese, format din portii mici, este mult maipericulos decat consumarea intregii cantitati intr-o singura portie,cu ocazia unei mese principale;
- formele lipicioase sunt de 10 ori mai periculoase decat bauturileindulcite. Contramasurile practice, cariopreventive, de scurtare atimpului de stationare a glucidelor in gura se bazeaza pe:
1. inducerea unei secretii salivare rapide si masive prin folosirea unoralimente de consistenta crescuta sau puternic aromatizate la sfarsitulmesei;
2. utilizarea unor alimente "detergente" (legume, fructe crude);
3. consumarea de alune sau branzeturi la sfarsitul mesei, dar nu si amerelor, compenseaza scaderea pH-ului indusa de dulciuri;
4. folosirea gumei de mestecat dupa consumul de dulciuri, dar nu maimult de 15 min., spre deosebire de clatirea cu apa, stimuleaza secretiasalivara, si tamponeaza pH-ul;
5. periajul dentar, imediat dupa mese.

Incearca sa tii cont de sfaturile noastre si mai mult ca sigur ca viziteletale la stomatolog se vor rari. Depinde doar de tine sa ai nu doar o gurafrumoasa, cu un zambet stralucitor, ci si o gura vesela si multumita caai grija de sanatatea ei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro