Alege-ti perna potrivita pentru un somn odihnitor
Sănătate · Medicina generala / 27.01.2010

Nimic nu se compara cu un somn bun. Iti incarca bateriile si te ajuta sa-ti incepi ziua in forta. Ce faci insa cand dimineata te trezesti parca mai obosit de cat erai inainte de somn?

Nimic nu se compara cu un somn bun. Iti incarca bateriile si te ajuta sa-ti incepi ziua in forta. Ce faci insa cand dimineata te trezesti parca mai obosit de cat erai inainte de somn?

Statisticile arata ca tot mai multi oameni se confrunta cu probleme cand vine vorba de somn si acestea sunt provocate in mare parte de stres. Odata ajuns in pat, relaxarea este importanta pentru a avea un somn linistit. Pentru asta avem nevoie de pat si perne confortabile. Pernele nu numai ca influenteaza calitatea somnului, ci si sanatatea noastra, sustin specialistii. Perna nepotrivita ne poate provoca dureri de cap, gat, umeri si brate, disconfort. De asemenea, perna trebuie schimbata frecvent, la fiecare 12-18 luni, pentru a o pastra curata.



Cum alegi perna potrivita?


Inainte de a cumpara o perna trebuie sa stii anumite lucruri. "Scopul folosirii unei perne este de a-ti pastra capul intr-o pozitie neutra, avand o pozitie normala fata de umeri, adica nu foarte lasat pe spate sau ridicat," declara pentru publicatia WebMD dr. Kammi Bernard, terapeut la Baylor Health Care System in Dallas.

Daca esti obisnuit sa dormi:
  • pe spate, alege perne subtiri, pentru a nu ridica foarte mult capul. De asemenea poti opta pentru pernele care prezinta o mica adancitura si care permite gatului sa se odihneasca intr-o pozitie normala;
  • intors pe o parte, opteaza pentru o perna mai tare, pentru a umple distanta dintre ureche si umarul pe care dormi;
  • pe burta, cauta o perna cat mai subtire. Chiar daca nu simti nevoia unei perne pentru sustinerea capului, o poti aseza sub stomac pentru a evita durerile de spate.


Ce trebuie sa stii despre pernele speciale?


Exista perne fabricate special anumitor nevoi, precum pentru evitarea durerilor de gat sau migrenelor. Au un pret mai ridicat, iar studiile clinice care sa le ateste eficienta sunt in numar scazut.


Perna cervicala. Acest tip de perna ofera un sprijin mai bun gatului. Medicii sunt de parere ca in anumite cazuri pot fi folositoare, insa un studiu din 2007 condus de Institutul Canadian pentru Ameliorarea Durerii si pentru Persoanele cu handicap nu a descoperit suficiente dovezi nici pentru eficienta sau impotriva acestor perne.

Perna cu apa. Recomandata de anumiti terapeuti si chiropracticieni, acest tip de perna se foloseste de apa pentru a crea nivel adecvat fiecarei persoane de densitate si sprijin.


Perna anti-sforait
. Exista putine dovezi care sa ateste ca forma speciala a pernei poate afecta sforaitul. Insa, medicii sustin ca la anumite persoane amelioreaza acest simptom.

Perna in functie de pozitie. Aceste perne sunt proiectate pentru spate, abdomen sau pentru partile laterale. Expertii sustin ca unele dintre acestea pot fi foarte utile. Daca alegi una, asigura-te ca iti asigura confortul, sprijinul necesar si are dimensiunea potrivita pentru corpul tau.


Ce poti face pentru somnul tau?


Oamenii de stiinta cred ca adultii trebuie sa doarma 7-9 ore pe noapte, insa fiecare este diferit si poate avea nevoie de mai multe sau mai putine ore de somn. Iata cateva semne care te avertizeaza ca nu dormi suficient:

  • te trezesti cu greu dimineata;
  • iti este greu sa te concentrezi;
  • ai stari frecvente de somnolenta in timpul zilei;
  • te simti fara chef sau deprimat;
  • ai nevoie de cafeina pentru a sta treaz/a pe durata zilei.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai un somn linistit:

  • Intocmeste-ti un program de somn. Obisnuieste-te sa mergi in pat la aproximativ aceeasi ora, astfel incat organismul sa se obisnuiasca sa doarma la o anumita ora;
  • Antreneaza-te in mod regulat. Nu iti programa exercitiile fizice inainte de ora de culcare pentru ca iti vor alunga somnul. Parerea expertilor este ca efectuate seara, exercitiile ajuta chiar sa ai un somn linistit;
  • Evita alimentele care contin cofeina dupa ora 16:00. De asemenea, renuntand la fumat si alcool dupa-amiaza te poate ajuta sa ai un somn mai linistit.
  • Relaxeaza-te. Evita sa privesti un film violent inainte de a merge la culcare;
  • Nu dormi mult dupa-amiaza. Daca dormi mai mult de 30 de minute dupa-amiaza, seara vei adormi mai greu;
  • Creeaza o atmosfera potrivita pentru odihna. Studiile au aratat ca oamenii dorm mai bine intr-o camera intunecata si mai racoroasa. Indeparteaza, de asemenea, orice sursa de zgomot.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro