Acizii Omega-3 si sanatatea noastra
Sănătate · Medicina generala / 03.09.2007

O dieta sanatoasa pentru diabetici include cat mai multe mancaruri bogate in proteine, cum este carnea de pasare, de peste dar si legumele. Aceste alimente nu cresc nivelul de glucoza din sange.

Acizii grasi Omega-3, gasiti in special in pesti grasi cum ar fi somon, pastrav curcubeu, macrou si sardine, ofera beneficii pentru sanatate, care nu pot fi obtinute din alte alimente. Omega-3 din peste sunt acizi grasi care scad trigliceridele, reduc ritmurile cardiace anormale, reduc presiunea sangvina si imbunatatesc reglarea coagularii sangelui. Potrivit unui studiu, realizat pe mai mult de 10.000 de persoane, care sufereau de boli de inima, consumul aproape zilnic a un gram de ulei de peste
reduce mortalitatea cardiovasculara cu 30%, si moartea prin infarct cu 45%.

Acizii grasi Omega-3 pot amplifica eficacitatea medicamentelor prescrise pentru a reduce nivelul de colesterol din sange. Protrivit aceluiasi studiu, persoanele care consuma peste de ocean nu sunt predispuse bolilor cardiovasculare, obezitatii sau diabetului.


Poate Omega-3 sa opreasca invazia diatebului?

Dr. Sven Ebbesson de la Universitatea din Virginia a cautat raspunsul. Acesta le-a cerut pacientilor care manifestau semne de diabet
sa consume mai putine alimente bogate in grasimi saturate, si mai multe mancaruri de peste si animale marine. Dupa 4 ani, nici macar o persoana nu a avansat la diabet de tip II, in ciuda faptului ca nu au slabit. De asemenea, s-a constatat ca oamenii cu diabet, care mananca peste in mod constant, si-au reglata nivelul glucozei din sange dar si presiunea sangvina.


Omega-3 in lupa cu obezitatea

Acizii grasi Omega-3 pot fi benefici si persoanele supraponderale cu hipertensiune, care urmeaza o dieta de slabire. Specialistii le recomanda oamenlior, care vor sa
urmeze o dieta de salbire, sa consume zilnic pesti bogati in grasimi, pentru a-si regla metabolismul glucozei si insulinei. In timplul dietei acesti acizi grasi reduc presiunea sangvina, aceslasi efect avandu-l si asupra celor care nu tin dieta, ci manaca peste din obisnuita.  

Se cunoaste de multi ani faptul ca Omega-3 din peste reduce probabilitatea formarii cheagurilor sangvine, care conduc la atacuri de cord si congestie cerebrala, si ca imbunatateste circulatia sangvina. Aceste beneficii au fost demonstrate in testele clinice controlate, si au aparut fara schimbari nefavorabile in activitatea
glucozei sau insulinei. Din acesta cauza este recomandata consumul de peste gras cu regularitate, fiind o strategie importanta pentru imbunatatirea sanatatii. O alta varianta de a aduce un aport mai mare de acizi grasi Omega-3 in alimentatie o constituie utilizarea suplimentelor nutritionale din ulei de peste, cel mai benefic fiind uleiul de somon.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro