10 simptome care indică prezența tuberculozei (TBC)
Tuberculoza (TBC) este o boală cauzată de bacterii răspândite în aer, de la o persoană la alta. Prezența tuberculozei în viața cuiva poate fi identificată ușor, dacă știi la ce simptome să fii atentă.
În cazul în care persoanele care suferă de tuberculoză nu sunt tratate în mod corespunzător, această boală se poate transforma într-una fatală. Persoanele infectate cu bacteriile TBC, care încă nu sunt bolnave, au nevoie de tratament, pentru a preveni boala în curs de dezvoltare. Învață și tu care sunt simptomele ce indică prezența tuberculozei!
Tipuri de tuberculoză și simptomele aferente
Cu toate că organismul tău poate găzdui bacteriile care cauzează tuberculoza, sistemul imunitar te poate ajuta, de obicei, să nu te îmbolnăvești. De aceea, medicii fac o distincție între:
Tuberculoza latentă. În cazul acesta, ai o infecție TBC în corp, dar bacteriile rămân în organism în stare inactivă și nu prezintă niciun simptom. Tuberculoza latentă, numită și TBC inactiv sau infecție TBC, nu este contagioasă. Se poate transforma însă în tuberculoză activă, așa că este important să te tratezi, pentru a controla răspândirea tuberculozei în organism. Se estimează că un număr de 2 miliarde de oameni au tuberculoză latentă.
Tuberculoza activă. Această afecțiune te îmbolnăvește și se poate răspândi și la alte persoane. Tuberculoza activă poate apărea la câteva săptămâni după infectarea cu bacteria TBC, însă poate apărea chiar și ani mai târziu.
Simptomele și semnele care apar odată cu activarea virusului tuberculozei sunt:
Tuse care durează cel puțin trei săptămâni
Tuse cu sânge
Dureri în piept sau dureri în timpul respirației și tusei
Pierdere neintenționată de greutate
Oboseală
Febră
Transpirații în timpul nopții
Frisoane
Pierderea poftei de mâncare
Tuberculoza poate afecta, de asemenea, alte părți ale corpului, inclusiv rinichii, coloana vertebrală sau creierul. Atunci când tuberculoza apare în afara plămânilor tăi, semnele și simptomele variază în funcție de organele implicate. De exemplu, tuberculoza coloanei vertebrale poate cauza dureri de spate, iar tuberculoza la nivelul rinichilor poate provoca apariția sângelui în urină.
Complicații cauzate de tuberculoză
Atunci când nu este tratată, tuberculoza poate fi fatală. Bala activă netratată afectează de obicei plămânii, dar se poate răspândi în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin. Printre exemplele complicațiilor tuberculozei putem include: durerile de spate și rigiditatea coloanei vertebrale; afecțiuni la nivelul șoldurilor și genunchilor; inflamarea membranelor care acoperă creierul (ducând la dureri de cap intermitente); afecțiuni ale țesuturilor care înconjoară inima (cauzând inflamație și colectarea fluidelor care interferează cu capacitatea inimii de a pomba eficient sângele).