10 pasi practici iti garanteaza mai putin stres la locul de munca!
Sănătate · Medicina generala / De Alina Bleaja, 28.08.2007

Munca poate fi extrem de stresanta, indiferent de faptul ca iti castigi existenta intr-un birou, intr-o fabrica, in cadrul invatamantului etc. Uneori, stresul poate fi pozitiv - te motiveaza si te face mai puternica. Insa prea mult stres devine nociv, ca orice lucru in exces. Ne transforma in fiinte irationale si, da, ne poate si ucide... Din fericire, exista mai multe lucruri care te pot ajuta sa ameliorezi sau sa reduci stresul la locul de munca.

1. Imbunatateste-ti abilitatile organizationale si apeleaza la managementul timpului


Dintre toate lucrurile pe care le poti face pentru a castiga "batalia" impotriva stresului, exista cateva sfaturi practice care chiar dau roade. Cum ar fi:

pune la punct o lista cu lucrurile care trebuie duse la bun sfarsit (o lista de care sa "te tii" si care sa "functioneze" cu adevarat!);
invata sa spui "Nu";
invata sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie de acest lucru;
inceteaza sa iti impui teluri nerealiste.

2. Relaxeaza-te si respira profund

Daca te simti coplesita de volumul foarte mare de munca pe care il ai sau daca simti ca cineva "iti sta pe cap", incearca sa... respiri pe nas. Nu te poti "ambala" daca te fortezi sa respiri doar pe nas si nu si pe gura. Organismul tau pur si simplu nu poate mentine acelasi nivel energetic fara oxigenul suplimentar pe care il primesti atunci cand respiri pe gura.


3. Ia mai multe pauze

Chiar si o pauza de cinci minute te poate ajuta sa te linistesti putin si sa te "regrupezi". Indeparteaza-te de birou si fa o scurta plimbare - este preferabil ca aceasta sa aiba loc in afara cladirii in care iti desfasori activitatea profesionala, insa este la fel de bine si sa urci doua etaje si apoi sa cobori scarile. Putin exercitiu iti face chiar bine. In general, o activitate sportiva sustinuta si repetata ajuta la reducerea nivelului de stres, per total. Ca atare, iti va fi mai usor sa gestionezi, efectiv, nivelul de stres de la locul de munca.


4. Inveseleste-te!

Zambeste mai des si mai mult. Este un fapt stiut ca rasul ajuta la reducerea stresului. Vei fi uimita sa constati cat de amabili si de placuti sunt oamenii din jurul tau atunci cand faci un efort de a fi tu insati mai draguta...

5. Invata sa asculti mai bine

In loc sa te superi atunci cand ceilalti nu sunt de acord cu parerile sau punctele tale de vedere, asculta activ si gaseste zonele de discutie in care va intalniti la jumatatea drumului. Coopereaza cu persoanele din jurul tau, incearca sa te mentii pozitiva si sustine-ti punctele de vedere, insa fara rigiditate.


6. Un mediu de lucru adecvat

Ocupa-te de toate aranjamentele de care ai nevoie pentru a avea un mediu placut si adecvat la serviciu - fie ca este vorba despre ajustarea iluminatului, a temperaturii, a nivelului de zgomot, precum si a altor factori care pot fi controlati.

7. Nu te agita pentru lucrurile marunte!

Intelege ca exista anumite lucruri (suficient de multe...) pentru care pur si simplu nu se merita sa te agiti si sa te stresezi si, de asemenea, ca exista o sumedenie de situatii care nu se vor schimba niciodata, oricat de mult ti-ai dori acest lucru si oricat de mult te-ar deranja. Nu iti pierde timpul stresandu-te pentru lucruri care se incadreaza in una dintre aceste categorii...

8. Odihneste-te mai mult!

Odihna poate contribui decisiv la reducerea nivelului de stres general si va avea beneficii si la serviciu. Pe langa faptul ca somnul te va ajuta sa nu mai fii atat de stresata, tot orele "sanatoase" de odihna vor fi si cele care iti vor creste nivelul energetic si abilitatea de a te concentra.

9. Gaseste-ti un mentor

... Sau un prieten. Faptul ca ai o persoana de incredere careia i te confesezi si cu care poti purta conversatii placute poate lua foarte mult stres de pe umerii si sufletul tau.

10. Petrece mai mult timp in compania persoanelor optimiste

Persoanele care au o perspectiva negativa asupra vietii vor reusi sa te "atraga" la nivelul lor. Combate acest lucru si alege sa lucrezi sau sa petreci mai mult timp in compania persoanelor care au o atitudine optimista. Serviciul va capata, dintr-o data, alte valente si il vei putea privi ca pe un loc in care iti face bine sa vii, deoarece te stimuleaza atat pe planul dezvoltarii profesionale, cat si personale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro