Vin primavara si Sfintele Pasti! Ce mancam si cum?
Sănătate · Medicina alternativa / De Adrian Florea
Mare maestru al federatiei mondiale de qigong
www.qitaky.ro, 25.04.2003

Inca din antichitate, medicii traditionalisti chinezi erau preocupati de alegerea dietei celei mai potrivite, in raport cu mai multi factori: constituttia fizica a individului, temperamentul sau, modul in care decurge viata sa sexuala, starea sufleteasca dominanta - intr-o anume perioada - anotimpul.

Studiind toate fenomenele umane determinate de factorii naturali, in conformitate cu principiul dualitatii Yin-Yang, inteleptii medici chinezi au stabilit importanta capacitatii omului de a se adapta trecerii de la un anotimp la altul. Daca la noi, la romani, se spune ca "Omul harnic isi face vara sanie si iarna caruta", la chinezi acest proverb se aplica atat in ceea ce priveste controlul mental constient al atitudinii fata de anotimpul care incepe, cat si modificarea regimului alimentar.


In intelesul conceptului taoist, toamna si iarna sunt anotimpuri in care predomina Yin-ul - frigul, umezeala, contractia, miscarea lenta. Aceasta presupune ca organismul uman este supus temperaturilor scazute si, astfel, tinde sa produca mai multe contracturi musculare, oboseala, incetinirea circulatiei unor fluide, greutate in miscare (articulatii care cedeaza greu la miscare), digestie mai dificila, somnolenta etc. Primavara si vara sunt anptimpuri de esenta Yang - agitatie, caldura, activitati fiziologice mai intense, scaderea vascozitatii fluidelor din organism - ceea ce determina cresterea irascibilitatii nervoase, insomniii, hipocalcemie, acutizarea unor afectiuni cardio-vasculare sau gastro-intestinale.In consecinta, medicina traditionala chineza recomanda, pentru perioada de primavara, o hrana mai bogata in energie calda si racoroasa, adica alimente care aduc un aport progresiv de adaptare la temperaturile crescute ale anotimpului. Astfel, carnea de vita, miel si oaie, sfecla rosie, crapul obisnuit si cel auriu, morcovii, ouale de gaina (mai ales galbenusul), carnea de pui, ciresele, castanele, cicoarea, cafeaua, porumbul, curmalele, smochinele, mierea, rinichii de vita si oaie, lamaile, ficatul de vita, de pui si de porc, maghiranul, laptele de vaca si de oaie, arahidele, menta, orezul si tarata din orez, cartofii, ridichile si frunzele lor, laptisorul de matca, sofranul, soia galbena, semninjtele si uleiul de floarea soarelui, otetul, vinul alb demisec si zaharul alb sunt alimentele care va pot asigura o dieta diversificata. Cei care nu au probleme cu reumatismul, cu afectiuni respiratorii frecvente (raceli, gripe, amigdalite) pot manca linistiti si capsuni, visine, salata verde, loboda, stevie, rabarbar ,castraveti proaspeti, tomate.


Desigur, modul in care ar fi bine sa va alegeti alimentatia cea mai potrivita constitutiei dumneavoastra fizice, bolilor de care suferiti si celorlalti factori obiectivi poate fi invatat foarte repede daca veti urma un scurt curs de initiere in dietoterapia chineza la Fundatia Romana Qitaky. Pana atunci va ofer doua retete culinare utile.

1. Fierbeti 20 oua de gaina, pana devin tari. Apoi, striviti-le, fara sa indepartati cojile. Puneti-le din nou la fiert, impreuna cu 500 gr soia neagra, timp de 2-3 ore, pana se innegresc ouale. Scoateti-le din vas, curatati-le de soia si depozitati-le intr-o cutie, in frigider. Se vor manca zilnic cate 2-3 oua - curatate de coaja - atata timp cat este nevoie pentru a ameliora vederea tulbure, miopia, astigmatismul, faringo-laringita, tusea, diareea.


2. Fierbeti un ficat de oaie, sau capra atat cat este necesar, apoi mai adaugati si spanac, iar cand s-a fiert si acesta, adaugati un ou de gaina proaspat si amestecati bine. Se obtine o supa pe care trebuie sa o mancati in intregime, punand si condimentele pe care le doriti. Astfel, puteti sa va imbunatatiti compozitia sangelui si acuitatea vizuala.Fara indoiala, exista inca sute de asemenea retete - multe dintre ele chiar savuroase - care pot reechilibra omul iesit din bratele reci ale iernii si nimerit intre ghioceii si iarba cruda a primaverii. Dar, nu avem destul loc aici.

Este stiut faptul ca - dupa un post de 7 saptamani - praznicul Pastelui devine o sursa importanta de necazuri ale tractului digestiv. Nu numai cantitatile foarte mari de alimente ingurgitate, ci si consistenta lor sunt de natura sa provoace serioase tulburari gastrice, hepato-biliare sau intestinale.
Astfel, consumul exagerat de bauturi alcoolice poate - mai intai - produce asa-zisa mahmureala, de dupa chef. Pe langa starea de ameteala si lipsa de echilibru, durerea de cap si greata fac din chefliul de aseara o... epava a diminetii. Opt-zece capsuni proaspete, inghitite la repezeala vor readuce starea normala extrem de repede (poate si datorita pretului lor ridicat din aceasta perioada...). Apoi, iritarea mucoasei gastrice, prin cresterea aciditatii, poate fi o alta problema de rezolvat. Punand la fiert, in doi litri de apa, o radacina de telina, o sfecla rosie, o ceapa, doi-trei morcovi si doi-trei pastarnaci, pana sunt aproape de faramare, obtineti o zeama perfect alcalina. Va trebui sa beti zilnic cate o asemenea portie, timp de cel putin trei zile, pentru a va reface nivelul normal al pH-ului. In cazul bolnavilor de gastrita hiperacida cronica, tratamentul se prelungeste la 12 zile. Daca nu va place gustul fierturii, va pot oferi o reteta mult mai savuroasa si mai... chinezeasca: fierbeti in abur 150-200 gr carne macra de porc acoperita cu usturoi pisat (cam o capatana) si adaugati, inainte de consum putin sos de soia. Acesta poate fi felul doi la pranz, dar sa nu fie acompaniat de alte preparate grase, cu sosuri, acrituri, cruditati sau fructe acre.
Sa nu uitam ca inspectorii care vegheaza asupra calitatii produselor alimentare lansate pe piata romaneasca nu pot sa ne fereasca de absolut toate pericolele. Adesea ne putem confrunta cu alimente contaminate cu diversi microbi, sau cu plante, peste ori ciuperci otravitoare. In asemenea cazuri, imediat ce se simt primele simptome, se va incerca fortarea vomei cu un pahar cu apa si multa sare. Apoi, se macina fin 200 gr naut crud si se beau mai multe cani de amestec de cate 30 gr (2 lingurite) praf cu 250 ml apa. Totusi, atunci cand intoxicarea se produce cu fructe de mare, un ceai decoct din coji de portocala este foarte eficient. Se pun feliute fine de coji proaspete de la o portocala in 250 ml apa si se fierb pe foc mic timp de 10-15 minute. Se bea fierbinte, de trei ori pe zi.

Nici diareea nu lipseste din galeria necazurilor digestive post-sarbatori. Fie din cauza cantitatilor prea mari de alimente, fie din cauza unei "slabiciuni" a stomacului sau splinei, diareea poate crea mari probleme oricui, ea determinand o mare pierdere de energie celui suferind. Acum, supa de usturoi va poate salva. Folositi 2-3 catei de usturoi necuratati de coaja, pe care - mai intai - ii coaceti in cuptor pana se coloreaza brun. Se adauga 250 ml apa si se fierbe pe foc mediu timp de 5 minute. Se va bea supa fierbinte.Si mai eficient, in diareea puternica, este preparatul din oua cu usturoi. Se storc de zeama 3 catei mari de usturoi si se bat 2 oua cu sucul obtinut. Se incalzeste pe foc o lingurita cu ulei de susan si se toarna peste amestec, intr-o tigaie. Se mai prajeste, amestecand continuu timp de 1-2 minute. Preparatul se consuma de doua ori pe zi.Iar, daca se constata o gastroenterita, atunci retineti reteta de otet cu usturoi va va veni usor in ajutor. Pisati bine 4 catei de usturoi si extrageti sucul. Adaugati 3 linguri de otet. Se bea in inghitituri mici, lent.

Dar, mai bine mancati cumpatat si totul va fi mai simplu.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro