Taijiquan
Taijiquan-ul reprezinta una din ramurile practicii taoiste. Este o formadinamica de practica, in care practicantul invata cum sa-si foloseascaenergia acumulata prin practicile meditative, circuland-o prin meridianelesistemului energetic. Este mai cunoscut ca arta martiala, fiind consideratregina artelor martiale chinezesti datorita frumusetii si eficacitatiisale.
Caracteristic taijiquan-ului este miscarea lenta, circulara, continua,folosirea principiului yin-yang, toate acestea ducand la obtinerea unorrezultate spectaculoase in dezvoltarea fizica (sanatate) dar si spiritualaa omului. Poate vi se pare ciudat dar chiar O.M.S (Organizatia Mondialaa Sanatatii) a declarat, in 1988, taiji-ul, ca fiind cea mai buna formafizica de practica.
Prin miscarea lenta a formelor, practicantul isi educa mintea sicorpul. Mintea are timp sa conduca miscarea iar corpul are timp sa oexecute. Practicantul are in felul acesta posibilitatea sa-si focalizezeatentia nu numai pe miscarea exterioara dar si pe miscarea interioaraa energiei. Poate conduce qi-ul(energia) de-a lungul meridianelor si ilpoate manifesta prin loviturile de palme, pumn, picior etc. El isi poateconduce qi-ul in oase, muschi, tendoane, organe si glande, facandu-lemai puternice si mai sanatoase.
Miscarea circulara ajuta energia sa circule usor prin meridiane, de aceeapozitia membrelor sau a trunchiului nu trebuie sa creeze unghiuri dreptepentru a nu bloca fluxul energetic. Odata invatat acest lucru el va fifolosit si in viata de zi cu zi, astfel invatam cum sa nu ne mai blocamenergia in activitatile noastre curente (in special in cele sedentare).
Prin miscarea continua, taiji-ul alimenteaza in permanenta toate zonelecorpului, organele si glandele cu energie si sange. Qi-ul (energia), aminvatat din articolele precedente, trebuie sa circule liber si cat maimult prin meridianele energetice. Orice blocare sau stagnare a qi-uluiduce la blocarea functiilor energetice, in prima faza, dupa care aparprolemele de sanatate in plan fizic. Pastrand sistemul energetic sanatos,noi ne pastram corpul fizic sanatos. Orice disfunctie sau boala aparemai intai in sistemul energetic abia apoi se fixeaza in corpul fizic.
Prin folosirea principiului yin-yang practicantul ajunge sa-si creascarezistenta la efort. Prin folosirea alternativa a bratelor si picioarelor,de genul un brat lucreaza celalalt se odihneste, organismul invatasa se relaxeze in timpul miscarii si sa se miste in timpul relaxarii,acest lucru creeaza posibilitatea unei activitati continue, care sa nunecesite pauze. Daca la inceput practicantul oboseste dupa cateva minutede practica , dupa un timp el ajunge sa lucreze ore in sir fara sa simtanevoia de a se opri.
Acestea ar fi cateva din avantajele pe care le aduce practicataiji-ului. Poate cel mai important este ca dupa antrenamentul detaiji practicantul pleaca incarcat cu qi (energie) si nu obosit sauvlaguit cum se intampla dupa antrenamentul care foloseste alte practicifizice. Acest lucru este posibil dupa depasirea nivelului de incepator,dupa ce practicantul invata toate principiile de lucru cu qi-ul folositein taiji. Depasirea nivelului de incepator depinde de fiecare. Nu existatimpi standard. Fiecare om are propriile cicluri de lucru, de invatare,fiecare are anumite probleme de sanatate, indiferent daca acestea s-aucronicizat (permanentizat) sau nu.
Avantajul taiji-ului este ca poate fi practicat indiferent de varsta,conditie sociala, sex, religie sau apartenenta etnica. La fel ca toatepracticile taoiste a fost creat pentru oameni si in slujba oamenilor. Canoi il folosim sau nu, asta depinde de fiecare dintre noi, de nivelulnostru de intelegere, de ceea ce ne dorim de la viata.
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
e-mail: costin.tao@k.ro