Retete pentru febra
Fara indoiala ca tratamentul febrei nu este o problema simpla, nicidin punctul de vedere al medicinii traditionale chineze. Este stiutfaptul ca aparitia febrei este un semnal de alarma al organismului uman,atunci cand exista o sursa de infectie. Dar, sa nu uitam ca, uneori,cresterea temperaturii corpului poate fi o reactie de aparare impotrivaunor factori de mediu.
Oricum, cel mai adesea ne intalnim cu febra provocata de raceli sigripe. Daca la noi, la romani, se recurgea - prin traditie - la tuicafiarta si baile fierbinti, medicii chinezi antici recomandau decoctuldin ghimber si zahar brun. Cateva feliute de ghimber proaspat, fiertein 250 ml apa, impreuna cu o lingura de zahar brun (sau candel), panala primul clocot si inca 2-3 minute, pot alcatui sursa principala detranspiratie care va determina alungarea febrei. De asemenea, consumula cate un dovlecel-stea (cunoscut si sub numele de carambol ) zilnic,poate reduce substantial hipertermia. In perioadele in care este cunoscutriscul de a contracta raceli si gripe, maghiranul constituie o solutiepreventiva foarte buna. De altfel, maghiranul este cunoscut pentruproprietatile sale diuretice, sudorifice si expectorante. In China,el este folosit sub forma de ceai, in timpul verii, pentru a adaptatemperatura corpului uman la caldura accentuata a acestui anotimp.
Un principiu putin cunoscut in lumea occidentala, referitor laproprietatile alimentelor, ne arata ca toate alimentele care posedamireasma amara au si calitatea de a reduce temperatura corpului. Nuar fi rau de loc sa cunoasteti, stimati cititori, cateva dintre acestealimente: samburii de caise, anghinarea, telina, cafeaua, coaja uscatade mandarine si de grapefruit, gulia, salata verde, ficatul de porc side oaie, dovleacul. Acestea ar putea alcatui o dieta destul de bogatapentru cineva care doreste sa-si scada temperatura.
Nu este lipsit de interes nici faptul ca, din necunoastere, multiisi administreaza si alimente care au efectul invers! Cine s-ar gandica o nevinovata prajitura cu scortisoara este capabila sa compromitaincercarile de a reduce febra. Tot asa cum si ceaiul verde, sau ceaiulnegru - oricat de fierbinti ar fi - pot sa mentina starea febrila. Estebine sa mai evitati si bananele, ardeii grasi, gogosarii si ardeii iuti.
Sa vedem si o reteta straveche a chinezilor pentru febra provocata de unabces pulmonar, o pneumonie sau o bronsita acuta: 150 gr de lemn dulce si80 gr de ghimber proaspat se pun intr-un vas si se toarna apa atat cat sale acopere. Se fierbe pana cand apa scade la jumatate si se strecoara. Sebea zeama rezultata de doua ori pe zi. Rezultatele sunt uimitoare.
O metoda pe care o foloseau, cu succes, calugarii shaolin, deopotrivacu marii initiati taoisti ai antichitatii chineze, era aceea ca atuncicand constatau o febra puternica, sa mestece ore intregi orez crud,pe care apoi il scuipau. O data cu orezul, se eliminau si microbii sauvirusii. Daca motivul febrei nu era clar cunoscut, se proceda la un felde post negru, timp de 72 ore; bolnavul nu manca si nu bea apa in totacest interval. Greu, dar, sigur.
Mare maestru al federatiei mondiale de qigong
e-mail: www.qitaky.ro