Remedii impotriva constipatiei
Sănătate · Medicina alternativa / 14.04.2010

Ce remedii pe baza de plante imi puteti recomanda pentru constipatie?

Ce remedii pe baza de plante imi puteti recomanda pentru constipatie?

In cazul in care sunteti constipat, va bombardati colonul cu purgative tari, reducandu-i capacitatea de a raspunde pe termen lung. Din acest motiv, este mai bine sa incercati remedii pe baza de plante, mai usoare si mai naturale, din care mai jos veti gasi o selectie larga.

Ca prima alegere, incercati Plantago ovata, pastai de siminechie (Cassia angusti), ceai combinat sau seminte de Psyllium. Lasati cinci pastai de siminichie in apa peste noapte, apoi beti apa. Plantago ovata se umfla, facandu-ne sa ne simtim colonul plin. Frecvent se administreaza cu dracila (Berberis vulgaris sp.) pentru ficat impreuna cu un stimulent digestiv general cum ar fi lemnul dulce sau papadie. Se poate folosi si un ceai facut din parti egale de frunze de siminichie, seminte de chimen si flori de musetel, infuzat timp de 15 minute.


Dimineata sau seara, se pot lua una pana la trei linguri de seminte de Psyllium, cu putina apa. Se pot lua, ca alternativa, tablete cu papadie (Taraxum officinalis), obligeana (Acorus calamus) radacina, alge marine si salce (Smilax officinalis) sau "Natural Herb tablet" care includ ciuline, aloe, praf de chimen, pudra de smirna (Myrrhis odorata), extract de gura-lupului (Scutellaria altissima), valeriana si flori de lime pudra. Se face decoct (plante in apa peste noapte) din catina (Hippophae rhammoides), crusin american (Cascada sagrada), radacina de papadie, rubarba turceasca sau macris galben. Prafurile combinate contin rubarba turceasca si putin ardei cayenne.


Alte preparate cu efecte benefice includ: dracila (Berberis vulgaris), lemn dulce, pastai de siminichie, chimen, cretusca (Spiraea ulmaria) si soc. Exista, de asemenea, unele preparate comerciale pe care le puteti cumpara fara prescriptie medicala. Acestea sunt special create pentru a combate constipatia intr-un mod mai usor si sigur.

De asemenea, multi specialisti in tratamentul cu plante medicinale recomanda o dieta fara produse lactate si o lingurita de pudra de agar-agar in timpul mesei, de doua ori pe zi. Ca alternativa,
incercati iaurt, melasa neagra cruda, prune (puse in apa peste noapte) sau cafea de papadie, plus alimente cu continut bogat de fibre. Luati suplimente de vitamina A, B si C, precum si minerale ca potasiu, calciu si zinc.

Informatiile au fost preluate din cartea "Digestia: 100 de sfaturi pentru o viata sanatoasa", de dr. Joan Gomez, Bucuresti, editura All, 2008, www.all.ro 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro