Principiile Reiki
Daca in tarile vestice practica Reiki este vazuta de cele mai multe ori ca un sistem de vindecare naturala, la originea lui, acest sistem reprezinta si o metoda de ascensiune spirituala si de iluminare. Cuvantul Reiki este format din doua caractere kanji (japoneze) separate: Rei, care inseamna "universal" si Ki - "spirit", "energie", "forta vitala". Alaturarea celor doua caractere inseamna, in traducerea calugarilor budisti, "iluminare", "inaltare spirituala", comuniunea spiritului cu Universul si cu lumina acestuia.
Vom prezenta principiile Reiki ale lui Mikao Usui, preluate din scrierile dinastiei Meiji din Japonia. Aceste principii, dupa cum insusi maestrul afirma, "sunt inima practicii Reiki"..."Metoda secreta a binecuvantarii
Vindecarea spirituala a multor boli -
Doar pentru astazi nu fi suparat si nu fi ingrijorat
Fii recunoscator si umil
Fa-ti datoria cu placere si apreciere
Fii bland cu totul si cu toti din jurul tau
Dimineata si seara, cu mainile in rugaciune
Gandeste-te la aceste cuvinte si spune aceste cuvinte..."
Usui ii invata pe discipolii sai ca dedicarea catre aceste principii si respectarea lor este esentiala. Ele cuprind principiile budiste ale Karuna (compasiune pentru toate fiintele vii) si ale Metta (iubire si blandete fata de toti).
Scopul Reiki este sa conecteze persoana permanent la sursa universala de lumina prin sincronizarea vibratiilor si sa mentina aceasta conexiune toata viata si chiar in vietile urmatoare. Majoritatea maestrilor promoveaza Reiki doar ca pe o modalitate de vindecare; in esenta, orice "invatacel" Reiki trebuie sa stie ca aceasta practica nu se reduce la un simplu sistem, ci reprezinta mult mai mult.
Conform lui Usui, principiile trebuiau spuse ("cantate") dimineata si seara, cu mainile in pozitia de rugaciune (Gassho). In timp, integrand principiile in existenta sa, omul va observa ca, atunci cand incepe sa se enerveze sau sa se gandeasca negativ, acestea il ajuta, ii creeaza o stare de confort si determina gandurile negatice sa dispara. Indemnul "nu fi suparat si nu te ingrijora" se refera nu ata la starile sufletesti de nervozitate si suparare, cat si la conditionarile ce apar in viata noastra si dupa care multi facem greseala sa ne ghidam. (...) De aceea, Usui ne invata sa le eliminam, cea mai simpla metoda fiind scaparea de cele mai comune si mai des intalnite conditionari: starile de stres si de nervozitate.
Reiki trateaza simptomele bolilor fizice si psihice, dar cel mai important lucru este faptul ca aceasta practica are in vedere si radacina acestora, pentru ca afectiunile sa nu mai apara. Tratamentul uniformizeaza si echilibreaza energetic zona afectata. Energia Reiki patrunde in terapeut prin chakra coroanei, apoi se distribuie in tot corpul acestuia si se proiecteaza prin chakra palmelor, de unde este directionata catre pacient. Din acest motiv, in timpul unui tratament, atat pacientul cat si terapeutul primesc lumina, astefl incat devine un proces reciproc.
Reiki inseamna echilibru; principiile si metodele sale de tratare functioneaza la toate nivelurile (fizic, psihic si spiritual), energizeaza si vindeca corpul. Studiile comparate indica faptul ca energia eliberata in timpul tratamentului ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor, la vindecarea accelerata a bolilor psihice si a celor caracteristice corpului fizic. Aceasta practica suplimenteaza tratamentele cu medicamente, fara sa le inlocuiasca.
Informatiile au fost preluate din cartea "Initiere in Reiki", de Risvan Vlad Rusu, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro