Plantele medicinale in Ayurveda
Ayurveda dispune de o farmacologie foarte bine pusa la punct. O mare parte din medicamente sunt de origine vegetala. Asa cum alimentele se clasifica dupa gusturi, plantele medicinale se pot clasifica dupa principiile active, dupa afectul de incalzire sau de racorire etc.
Ayurveda recomanda ca, pe cat posibil, sa se foloseasca plantele medicinale autohtone. Din pacate, nu exista o clasificare completa a plantelor de la noi dupa sistemul ayurvedic. In cele ce urmeaza este prezentata o selectie de plante medicinale si condimente care se pot gasi si la noi in farmacii, drogherii, magazinele naturiste sau chiar in supremarketurile obisnuite.Plantele medicinale si condimentele trebuie folosite in decursul unui an. Ele se pastreaza cel mai bine intr-un loc intunecos, rece si uscat.
Aloe Vera
Aloe Vera inseamna "tanara fata", intrucat i se atribuie un efect de intinerire a corpului feminin. Are gust amar, astringent, iute si dulce.
Utilizat extern, sucul de Aloe Vera calmeaza arsurile solare, ajuta la vindecarea ranilor, este dezinfectant si intra in compozitia unor produse cosmetice. Utilizat intern, ca pulbere sau gel, este un intaritor al traiectului digestiv si al uterului; intareste, de asemenea, ficatul si splina, favorizeaza acuitatea vizuala si intinereste. Aloe Vera echilibreaza cele trei Doshe si reduce Pitta. Nu trebuie folosit pe perioada sarcinii si in caz de hemoragii uterine.
Atentie la intrebuintarea prafului! Are un efect laxativ puternic si nu trebuie in nici un caz luat in mod regulat.
Indicatie - 2 lingurite cu gel de Aloe Vera, amestecat cu putin sofran de India si diluat cu suc de mere se poate lua de trei ori pe zi ca tonic.
Busuioc
Busuiocul este o straveche planta medicinala indiana care creste si in gradinile de la noi. Frunzele cu miros patrunzator trebuie folosite intotdeauna proaspete, ca mirodenii in bucatarie sau ca planta medicinala. Busuiocul are actiune diuretica, reduce febra si este antibacterian. Ascute simturile si intareste memoria. Regularizeaza Kapha si Vata, prin faptul ca elimina surplusurile.
Indicatie - ceaiul de busuioc proaspat, indulcit cu miere, este bun pentru raceala.
Camfor
Camforul se foloseste preponderent sub forma de uleiuri cu gust iute si amar, iar in medicina occidentala este destinat numai uzului extern. Ayurveda recomanda pulberea de camfor in caz de guturai, nas infundat si dureri de cap.
Camforul intra de asemenea in componenta unui mare numar de uleiuri medicinale utilizate, intre altele, pentru masaj in caz de dureri ale articulatiilor si muschilor. Infuzia de camfor serveste la inhalatii in bolile aparatului respirator. Camforul diminueaza Vata si Kapha; in exces stimuleaza Pitta.
Indicatie - camforul nu se administreaza copiilor sub 6 ani, nici persoanelor predispuse la epilepsie.
Ceapa
Ceapa are gustul dominant iute, dar si o componenta dulce. Ea stimuleaza pofta de mancare, este diuretica, expectoranta, antibacteriana, micsoreaza tensiunea si glicemia. Exista numeroase soiuri de ceapa: alba, rosie, arpagic, ceapa de apa, ceapa spaniola etc. In bucatarie, ceapa joaca un rol intermediar intre leguma si condiment. O bucatarie fara ceapa este de neconceput, ea fiind raspandita in intreaga lume.
Indicatie - pentru tuse, raceala si bronsita se vor lua 1-3 lingurite de zeama de ceapa proaspat stoarsa. In caz de arsuri solare, pe portiunile de piele afectate se pune ceapa tocata marunt.
Chimen negru
Planta cu larga raspandire in bazinul mediteranean, cu seminte mici, in trei muchii si forma de picatura, acesta nu este inrudita cu chimionul obisnuit. Semintele au gust iute, asemanator piperului, si putin amarui, iar in India se folosesc frecvent in loc de piper. Termenul indian pentru chimenul negru este kalonji (kalajeera). Se intrebuinteaza la conservarea legumelor, condimentarea painii si in mancarurile dulci. Intra in componenta multor amestecuri de condimente.
Chimion
Chimionul, cu aroma sa usor arsa, face parte din grupa gustului iute. El are un efect calmant impotriva crampelor si antiinflamator. De asemenea, are un efect calmant asupra mucoasei si regenerator asupra florei intestinale. Nu se recomanda sa fie combinat cu alte condimente, in afara piperului si a sarii. Chimionul este un condiment pentru mancarurile picante si un condiment clasic pentru patiserie. Poate fi adaugat in mancarurile care baloneaza precum "varza calita"; este un condiment energizant, fiind folosit si pentru ceaiuri impotriva racelilor si a durerilor de stomac.
Cimbru
Cimbrul se numara printre condimentele iuti. Actioneaza contra proceselor de fermentatie si putrefactie, este expectorant si se recomanda mai ales in bolile cailor respiratorii. Ca mirodenie, trebuie dozat cu grija. Merge foarte bine cu mancarurile prajite sau care se prepara cu vin. Exista mai multe soiuri de cimbru, printre care cimbrul salbatic (de camp), cel de gradina si Thymus citrodonus, cu gust racoritor.
Coriandru
Coriandrul este unul dintre cele mai vechi condimente si are ca gust dominant amarul, iar ca gusturi secundare iute, dulce si astringent. Se folosesc semintele uscate si planta proaspata, aceasta din urma la gatit, fiind asemanatoare cu patrunjelul.
Insusirile coriandrului actioneaza in sensul reducerii Pitta, mai ales in inflamatiile sistemelor digestiv si urinar. In dereglarile Pitta, cand condimentele, in special cele iuti, sunt contraindicate, coriandrul este un remediu util. Se recomanda in caz de febra si impotriva senzatiei de arsura din corp. Utilizat extern, sucul din planta proaspata este bun pentru alergii si eruptii cutanate.
Semintele de coriandru sunt diuretice, favorizeaza producerea gazelor intestinale si stimuleaza apetitul.
Indicatie - Impreuna cu chimionul, coriandrul este bun pentru tulburarile digestive. Se bea ca infuzie, inainte sau in timpul mesei.
Cuisoare
Cu gustul lor iute, cuisoarele sunt un stimulent. Au efect intens de incalzire, excita Pitta si Kapha. Cuisoarele stimuleaza pofta de mancare, ajuta in caz de tulburari digestive, purifica sistemul limfatic, iar in combinatie cu zaharul candel sunt bune pentru tuse si raceli. Au proprietati antibacteriene si sunt considerate un afrodisiac usor.
Indicatie - cuisoarele ajuta la combaterea durerilor de dinti. Se pot mesteca si intregi. Ca mirodenie, cuisoarele trebuie utilizate cu masura, datorita aromei lor intense.
Flori de trandafir
Petalele de trandafir au un gust amar, iute, astringent si dulce. Au o actiune specifica asupra sistemului circulator, a aparatului genital feminin si a nervilor. Ajuta la diminuarea Pitta; reduc febra si congestiile, calmeaza durerile de gat si inflamatiile ochilor. In amestec cu flori de hibiscus, regularizeaza ciclul menstrual.
Indicatie - florile de trandafir proaspete, macerate cu miere sau cu zahar, sunt bune pentru durerile de gat si inflamatiile gurii.
Ghimbir
Radacina iute si dulce de ghimbir este un stimulent puternic, fiind considerata un panaceu universal. Ghimbirul este util mai ales in bolile digestive si ale aparatului respirator, in artrite si este un foarte bun tonic cardiac. Favorizeaza eliminarea toxinelor din intestin si asigura o flora intestinala sanatoasa. De asemenea, ghimbirul impiedica formarea trombozelor, determina scaderea nivelului colesterolului si are efect antibacterian. Calmeaza crampele menstruale cauzate de frig. Pasta de ghimbir se mai foloseste impotriva durerilor de cap.
Ghimbirul intareste Pitta si reduce Vata si Kapha. Uscat, are efect de incalzire mai puternic decat proaspat. Radacina se poate intrebuinta intreaga (proaspata sau uscata), sub forma de pulbere sau de suc.
In bucatarie, ghimbirul se foloseste cu predilectie la condimentarea mancarurilor dulci, la prepararea de curry si muraturi.
Indicatie - amestecat cu miere, ghimbirul amelioreaza Kapha, combinat cu zaharul candel - Pitta, iar impreuna cu sarea gema - Vata.
Lemn de santal
De la arborele de santal se foloseste lemnul din trunchi si ramurile. Se utilizeaza sub forma de infuzie, pulbere sau ulei. Lemnul de santal are gust amar, dulce si astringent. Totodata are efect racoritor si calmant asupra corpului si a psihicului, in primul rand asupra sistemelor circulator, digestiv, nervos si a cailor respiratorii. Reduce si calmeaza Vata si Pitta si intareste Kapha. Combate febra, elimina senzatiile de sete si arsura si inhiba transpiratia. Este bun pentru congestii, inflamatii si ajuta la purificarea sangelui. Extern, se foloseste in inflamatiile si abcesele pielii. Lemnul de santal este un aromatizant foarte placut, care favorizeaza relaxarea, concentrarea interioara si meditatia. Incalzit sub forma de ulei in lampile de arome sau ca betigase parfumate, asigura o relaxare placuta.
Lemn-dulce
Lemnul-dulce (sau cioranglav), care are gust dulce si amar, actioneaza in primul rand asupra sistemelor digestiv, respirator, nervos, reproducator si excretor. Are un puternic efect purgativ, antiinflamator pentru mucoase, calmeaza crampele, combate inflamatiile si este un remediu pe vreme caniculara si uscata. Armonizeaza actiunile altor plante medicinale; stimuleaza regenerarea organismului, hraneste creierul si favorizeaza echilibrul si armonia. Este contraindicat in osteoporoza si hipertensiune arteriala. Utilizat pe termen lung, mareste Kapha si micsoreaza Vata si Pitta.
Menta
Exista numeroase soiuri de menta cu gust iute. Toate au efect calmant nervos si digestiv, relaxant, revigorant si racoritor. Se pot lua in racelile obisnuite. Ceaiul de menta are un puternic efect stimulator. Menta verde actioneaza cu precadere ca relaxant, iar izma de padure si izma-calului calmeaza crampele. De asemenea, menta calmeaza tensiunile psihice. Toate soiurile de menta au o actiune slaba, in sensul ca nu sunt destul de puternice pentru a vindeca boli acute. Utilizate in exces ele stimuleaza Vata si reduc Pitta si Kapha. Sunt contraindicate in racelile puternice.
Musetel
Cu mirosul sau aromat si gustul iute si amar, musetelul actioneaza pozitiv asupra tututror celor trei constitutii. Are un efect echilibrat asupra simturilor, calmeaza nevralgiile, favorizeaza menstruatia. Calmeaza crampele si regularizeaza digestia. Ceaiul de msetel este o bautura excelenta mai ales pentru constitutiile de tip Pitta.
Indicatie - ceaiul de musetel cu putin ghimbir proaspat adaugat in infuzie este o bautura calmanta.
Mustar
Semintele de mustar au gust iute, cu iz amar. Acestea stimuleaza pofta de mancare, combat viermii intestinali, favorizeaza circulatia sangelui, calmeaza crampele si au efect antibacterian. Excita Pitta si armonizeaza Vata si Kapha.
Ca uz extern, compresele fierbinti cu infuzie de mustar sunt bune pentru durerile de piept, tuse, bronsita si boli ale cailor respiratorii. Prin efectul caloric, ele ajuta in reumatism si lumbago. Consumat ca mirodenie, mustarul ajuta la digerarea mancarurilor grase si stimuleaza producerea de fiere.
Nucsoara
Nucsoara cu gust iute este un excelent stimulent pentru eliminarea gazelor intestinale, mai ales impreuna cu ghimbirul. Reduce Vata in intestine si sistemul nervos, linisteste psihicul si are efect de somnifer. In caz de balonari, indigestii si tulburari nervoase se foloseste adesea. Pe langa Vata, nucsoara reduce si Kapha si stimuleaza Pitta. Este contraindicata in timpul sarcinii.
Paducel
Fructele acre de paducel sunt un remediu foarte eficient pentru inima. Ele intaresc muschiul cardiac si au efect calmant in bolile de inima, mai ales la varstnici.
Prin actiunea lor favorizeaza digestia, impiedicand stagnarile in intestin. Intensifica Pitta si Kapha si reduc Vata, motiv pentru care sunt contraindicate pe canicula si in inflamatiile intestinului gros. Fructele acre de paducel se administreaza foarte bine sub forma de vin si se pot combina cu alte tonice cardiace, scortisoara de exemplu.
Indicatie - 15 g de paducel se fierb 20 de minute la foc mic cu 1 lingurita de scortisoara si 1/2 l de apa. Se indulceste cu miere si se bea de trei ori pe zi, dupa masa.
Papadie
Papadia este o planta amara, cu gust secundar dulce. Este eficienta in bolile sanului si ale glandelor mamare, in supuratiile purulente, rani si umflaturile nodurilor limfatici. Curata ficatul si fierea si reduce acumularile de Pitta. Ajuta la digestie in regimurile alimentare bogate in grasimi.
Patrunjel
Patrunjelul este o planta autohtona. Frunzele sunt amare si iuti, iar radacina este dulce si amara. Patrunjelul este foarte bogat in vitamine si substante minerale, fiind, din aceasta cauza, un ingredient ideal in mancaruri. Frunzele au efect diuretic, calmeaza crampele si impiedica formarea pietrelor. Este contraindicat in bolile inflamatorii acute ale rinichilor si ale aparatului genital feminin.
Piper negru
Piperul negru, cu gust iute si arzator este un puternic stimulent al digestiei. Intensifica Pitta si reduce Vata si Kapha. Este un condiment foarte potrivit pentru mancarurile reci (de exemplu salata verde sau de castravei), avand efect compensator. Este recomandat in tulburarile digestive si metabolice, obezitate, febra. In bolile inflamatorii ale aparatului digestiv este contraindicat. Utilizat extern, favorizeaza formarea puroiului si coacerea furunculelor.
Indicatie - piperul negru amestecat cu miere are un puternic efect expectorant, de eliminare a mucozitatilor si de uscare. Laptele cald cu miere si piper este un remediu impotriva racelilor.
Salvie
Salvia sau jalesul este o planta medicinala din sud-estul Europei. Are gust amar si astringent. Datorita calitatilor astringente, este un inhibator puternic al secretiilor. Reduce transpiratia, mai ales transpiratia de pe timpul noptii. Combate salivatia si secretia nazala excesiva, inhiba secretia lactica, are efect hemostatic si grabeste vindecarea abceselor. Folosita la gargara, este buna pentru inflamatiile gatului. Salvia elimina excesul de Vata si Kapha si stimuleaza Pitta.
Scortisoara
Scortisoara, cu gusturile dulce si astringent, este atat planta medicinala, cat si condiment. Fortifica si armonizeaza circulatia sanguina si irigarea tesuturilor. Este un condiment incalzitor, care stimuleaza Pitta si reduce Kapha. In raceli si stari gripale, ere efect expectorant si antiinflamator, fiind indicat mai ales pentru copii si constitutiile slabe. Scortisoara calmeaza durerile de dinti si relaxeaza musculatura rigida, incalzeste rinichii. Este condimentul ideal, mai ales pentru constitutiile de tip Vata.
Sofran
Sofranul, care are gust iute, amar si dulce, actioneaza eficient asupra aparatelor circulator, digestiv, genital feminin si nervos. Revitalizeaza intregul metabolism; ajuta in dereglarile ciclului menstrual, in afectiunile din perioada de crestere si in sterilitate.
Ca mirodenie, sofranul favorizeaza asimilarea hranei. Efectul este foarte puternic chiar si in cazul unor cantitati mici. Nu se va folosi in timpul sarcinii.
Sofran de India
Se mai numeste si curcuma. Ca si ghimbirul, are niste radacini cu tuberculi, care se folosesc fie intregi, fie sub forma unui praf galben deschis. Sofranul de India este un condiment sanatos. Intareste digestia, flora intestinala si metabolismul, purifica si incalzeste sangele, stimuleaza formarea fierii. Este, de asemenea, un antibiotic natural.
In afara de acestea, sofranul de India se mai foloseste la traumatisme si intinderi, se intrebuinteaza sub forma de infuzie si pulbere. Este contraindicat in timpul sarcinii.
Indicatie - apa cu adaos de sofran de India are efect dezinfectat si purificator.
Usturoi
Usturoiul contine toate gusturile, cu exceptia celui acru. Gustul de baza este iute. Este o planta medicinala regeneratoare, cu multiple intrebuintari. Contribuie din plin la eliminarea toxinelor, curata sangele, este bun pentru bolile digestive si pentru lipsa poftei de mancare; reduce tensiunea si nivelul colesterolului; usturoiul are efect calmant, fiind un excelent remediu pentru tuse, raceala, febra si paraziti.
Usturoiul intensifica Pitta si atenueaza Vata si Kapha. Este contraindicat in caz de hiperaciditate a stomacului. Mirosul neplacut al usturoiului se poate neutraliza prin prajire in ghee sau fierbere in lapte.
Vanilie
Aroma dulce picanta a vaniliei este un ingredient foarte apreciat pentru mancarurile dulci, ciocolata si lichioruri. Vanilia intareste inima, este un bun calmant nervos; ea imbunatateste activitatea rinichilor, stimuleaza eliminarea gazelor intestinale si este considerata un afrodisiac.
Aroma pastailor de vanilie se dezvolta in urma unui proces de fermentatie de mai multe luni, cand se formeaza substanta aromatica numita vanilina.
Informatiile au fost preluate din cartea "Ayurveda - Sa traim in echilibru cu fortele vitale" - tradusa de Walter Fotescu, Editura Niculescu, Bucuresti: 2005, www.niculescu.ro