Mahmureala si tulburarile digestive
Dupa o petrecere pe cinste, cu multe atractii culinare stropite cu multelichide bachice, ne putem astepta la unele tulburari ale aparatuluidigestiv, ca si la o mahmureala tot... pe cinste.
Daca va treziti in dimineata de dupa chef cu ameteala si privirea tulbure,cu o senzatie de greata si o suparatoare durere de cap - adica, mahmurit!-atunci inghititi repede 7-8 capsuni proaspete. Daca nu gasiti capsuni,puneti la fiert 60 gr coaja de banana in 250 ml apa si beti zeama(decoctul) fierbinte, imediat dupa primul clocot. Sau, striviti 5-10masline verzi (fara samburi) si amestecati-le cu 30 gr zahar; fierbetiamestecul intr-un litru de apa timp de 10 minute. Se va bea tot lichidulrezultat.
E drept, cea mai simpla solutie ar putea fi un suc proaspat de mandarine,cam 500 ml. Dar, tot mandarinele va pot fi de folos si pentru indigestiaprovocata de excesul de alimente si alcool. Nu evitati sa cumparati sicateva mandarine mai necoapte, caci veti avea nevoie sa mancati, din 4 in4 ore, cate o jumatate. Iar, daca apar si scaune cu mucozitati galbui,puneti 2 mandarine cu coaja si acoperite cu 30 gr zahar sa se prepareinnabusite in abur. Mancati-le seara, inainte de culcare. Cand avetisi semne clare de voma, fierbeti 6 gr de coji uscate de mandarine cu3 gr de ghimber proaspat, in 250 ml apa. Beti cate o cana, de doua oripe zi. Insa, atentie! Cei care sufera de tuse seaca, sau care vomita cusange, nu trebuie sa foloseasca mandarinele.
Adesea, unele preparate culinare pot produce si intoxicatii. Fitipregatiti sa aveti in casa ridichi proaspete (rosii sau negre). Suculproaspat stors din ridichi este o solutie rapida si foarteeficienta. Durerile de stomac pot fi usor potolite - ca si excesul deaciditate, sau ulcerul duodenal - daca dizolvati o lingurita (4 gr)praf de coaja de oua de gaina in putina apa calduta si o beti rapid,de trei ori pe zi.