Longevitate cu retete chinezesti!
Sănătate · Medicina alternativa / De Adrian Florea
specialist in medicina traditionala chineza
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
www.qitaky.ro, 13.09.2004

Trebuie sa subliniez, inca de la inceputul acestui nou episod, ca modul in care isi iau masa chinezii - indiferent de momentul zilei - este total diferit de al occidentalilor. Traditia milenara chinezeasca este aceea ca o familie sa aiba cel putin 4-5 copii (sau, chiar 10-12!).

Astfel, la fiecare masa, se adunau intre 6 si 14 (uneori, mai multi) membri ai familiei. Intotdeauna masa este umpluta cu o multime de preparate diferite. De regula, se servesc cam 10-15 feluri de mancare... Pare o adevarata orgie culinara, dar de fapt nu este asa.


Constienti - de milenii - asupra importantei unei nutritii echilibrate atat din punctul de vedere al celor cinci miresme (acru, amar, dulce, picant si sarat), cat si al celor cinci energii necesare organismului (calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece), chinezii si-au pastrat nealterata conceptia de a acoperi, la fiecare masa, toate aceste principii. De aceea vom intalni, cu regularitate, atat de multe preparate la o singura masa.

Secretul - daca il putem numi asa - este ca fiecare mesean va manca doar mici cantitati din fiecare fel. Astfel, nu numai ca se poate mentine o sanatate prospera, dar se exclude riscul obezitatii.


Iata de ce, in serialul pe care vi l-am oferit aici, v-am adus in atentie preparate cu valoare terapeutica din diverse ingrediente - pe capitole - astfel incat, in final, sa puteti si dumneavoastra, stimate doamne si domnisoare, sa alcatuiti un meniu bogat si variat, in masura sa va trezeasca dumneavoastra si invitatilor dumneavoastra cele mai placute senzatii organoleptice.

Ca atare, in acest penultim episod, va voi prezenta si cateva dintre preparatele pe baza de oua si, mai ales, din peste si fructe de mare.


Oua batute cu rosii

Este un preparat menit sa reduca excesul de energie "fierbinte" din organism, sa completeze lipsa de Yin, sa stimuleze secretia de sucuri gastrice si sa creasca apetitul (acolo unde este nevoie!...). Proprietatea sa de relaxant nervos il face un remediu foarte potrivit pentru cei care sufera de un sistem nervos tensionat, de stres si/sau insomnie.

Mai este de remarcat la acest preparat ca, datorita faptului ca majoritatea chinezilor nu agreeaza gustul prea acru, aici se adauga si putin zahar. Daca va place mai mult gustul acrisor al tomatelor, atunci renuntati la zaharul din reteta.


Intr-o tigaie, se pune la incins o lingura de ulei de gatit. Apoi se adauga 3 oua si se bat timp de 3 minute, dupa care se scot de pe foc. Se incinge din nou tigaia, punand inca o lingura de ulei si se mai pun 3 catei de usturoi pisati bine, amestecand cateva secunde. Apoi se adauga 200g tomate tocate marunt (daca doriti, adaugati si o lingurita de zahar).

Se amesteca timp de 2 minute, pe foc mediu. Acum se rastoarna si ouale batute, in aceeasi tigaie si se amesteca, pe foc mic, neuitand sa mai puneti si 3 linguri de apa. Se acopera tigaia timp de 1 minut. In final, se ia capacul, se mai adauga sare, dupa gust si se transfera totul in farfurie.
Un aperitiv de neuitat!

Omleta cu ghimber si ceapa

Medicii traditionalisti chinezi recomanda acest preparat pentru cresterea apetitului, dar mai ales ca remediu contra guturaiului, durerilor de cap, tusei si a infundarii cailor nazale.

Intr-un castron de portelan, se bat 3 oua, impreuna cu o lingurita de ghimber proaspat si bine pisat, 4 bulbi de hasma taiati marunt si putina sare. Se pune la incins, intr-o tigaie, o lingura de ulei de gatit, dupa care se rastoarna amestecul din castron. Se lasa pe foc mediu, timp de 3 minute. Cu o paleta, se rastoarna omleta si se mai tine pe foc inca un minut. Acum, este gata pentru a fi servita.
Ar putea sa devina omleta dumneavoastra preferata...

Fara indoiala, preparatele din peste si fructe de mare va vor cuceri definitiv, deoarece chinezii sunt mari artisti ai acestor minuni culinare. In plus, veti mai afla si cateva din virtutile terapeutice uimitoare ale acestor vietati ale apelor.

Rechin

Gatita cu usturoi si ghimber, carnea de rechin are calitatea de a hrani sangele si de a asigura o buna circulatie a energiei vitale prin corp. Ghimbirul are un cunoscut efect de incalzire, disipand energia rece aflata in exces in organism.

Preparatul descris mai jos poate invigora functia gastrica, stimuland secretarea sucurilor gastrice si, astfel, alungand durerile de stomac, problemele digestive - inclusiv meteorismul (gazele) si balonarile abdominale. Carnea de rechin nu numai ca stimuleaza apetitul, dar - conform celor mai recente dovezi stiintifice - constituie un excelent factor de prevenire a cancerului.

Se pune o lingura de ulei de gatit la incins intr-o tigaie; apoi, se pun 3 catei de usturoi si 3 felii de ghimber proaspat, amestecand bine timp de un minut. Se adauga si 300g carne de rechin (taiata felii), 2 lingurite de vin alb si o jumatate de lingurita de zahar. Se amesteca, pe foc mediu si, apoi, se mai adauga 4 linguri apa, lasand sa stea pe foc inca 2 minute. Cand totul este gata, se mai pune si sare, dupa gust, si preparatul poate fi servit.

Pastrav in abur

Conform conceptiei chinezilor, pastravul este un echivalent al crapului chinezesc. Acesta din urma reprezinta unul dintre cele mai indragite feluri de mancare, fiind si foarte usor de gasit prin milioanele de iazuri, balti si plantatii de orez din China - deci, foarte ieftin.

Atat crapul, cat si pastravul au aceleasi proprietati terapeutice, superioare - de pilda - fripturii de somon. Se stie despre carnea de pastrav si de crap ca poate ajuta la tratarea edemelor, a hepatitei, a tusei, cat si a lipsei de lapte la proaspetele mame; mai trateaza si durerile de cap, reumatismul, anorexia (lipsa apetitului), dizenteria, hemoragia anala, ulceratiile si blocajele urinare. Ceea ce este important pentru preparatul de mai jos este ca pestele sa fie proaspat, adica necongelat.

Se ia un pastrav proaspat, se spala si se curata de solzi, apoi se asaza intr-un vas de ceramica de marime potrivita pentru a fi introdus in alt vas cu apa, in vederea unei fierberi tip Bain-Marie. Daca pastravul este prea mare, taiati-l in doua.

Se toaca marunt 4 felii de ghimber si se unge pestele cu ceea ce rezulta. Se pune castronul cu peste in vasul cu apa clocotita si se acopera, lasand sa fiarba pe foc mediu, timp de 15 minute.

Se stinge focul si se scoate vasul cu peste, se scurge orice urma de lichid si se garniseste cu cilantro (un fel de patrunjel-frunze, foarte puternic aromat, folosit adesea in Orient), 3 bulbi de hasma tocati, 2 lingurite de sos de soia si putina sare si piper, dupa gust. Inainte de a fi servit, se toarna peste peste o lingura de ulei de susan - sau de masline - incins.
Un... medicament absolut delicios!

Calamar cu ghimber

Despre calamari, chinezii stiu ca sunt foarte buni pentru a "hrani" creierul si sangele; intaresc functia stomacului si a splinei. Preparatul descris aici este deosebit de util femeilor care sufera de amenoree (oprirea anormala a menstruatiei).

Intr-o tigaie, se incing 2 linguri de ulei, dupa care se pune si o pasta din 2 lingurite de ghimber. Se amesteca cateva secunde, apoi se adauga 500g felii de calamar si o lingura de vin alb si se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit, se pun si 5g de sare, uniform intinsa peste calamar.Scurt si gustos. Dar si sanatos!

Creveti cu salata verde

Dintre toate produsele marilor, crevetii reprezinta subiectul cel mai atent tratat de chinezi. Aceste mici vietati au o capacitate de reproducere uluitoare si de aceea sunt consumate in cantitati mari de multi chinezi care doresc sa-si intareasca potenta si capacitatea sexuala.

Crevetii aduc un mare aport de Yang, hranind cu multa energie rinichii. In combinatie cu salata verde, crevetii pot inlatura multe dintre problemele pielii, redandu-i netezimea si elasticitatea. Preparatul de mai jos este recomandat din plin si astmaticilor.

Se toaca 500g creveti, se bate un albus de ou si se pun la un loc intr-un vas mare, adaugand si o lingura de malai si o jumatate de lingurita de sare. Se amesteca bine.

Separat, se amesteca o lingurita si jumatate de pasta de ghimber cu doi bulbi de hasma pisati. Se incinge ulei de gatit (2 linguri) intr-o tigaie si se rastoarna amestecul de creveti tocati cu albus de ou, ca si celalalt amestec. Se amesteca timp de 2-3 minute, apoi se mai pune o lingura de apa si se continua amestecarea.

Acum se poate adauga si o lingurita de ulei de susan, amestecand putin. Se transfera totul pe o farfurie mare. Se vor pregati niste rulouri din salata verde umplute cu preparatul obtinut. Astfel, se vor servi la masa.

As putea continua cu alte retete de-a dreptul savuroase, dar si sanatoase. Insa mai avem de vazut si alte preparate din alte ingrediente. Si, mai ales, trebuie sa incheiem festinul nostru cu niste ceaiuri, la fel de sanatoase. Asta vom face in editia urmatoare. Pofta buna!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro