Longevitate cu preparate din vita
Ma bucur ca multe dintre cititoarele "Evei" sunt atat de incantate de retetele culinare chinezesti pe care le-am publicat in editiile precedente. Nu veti avea decat de castigat, atat in ce priveste imbunatatirea sanatatii, cat si in alegerea unor meniuri savuroase, cu iz exotic...
Pentru astazi, va propun o lista de preparate excelente din carne de vita.
Din punctul de vedere al medicinei traditionale chineze, carnea de vita are mireasma dulce si energie neutra - ceea ce o face consumabila in orice anotimp si in mai multe diete impuse de diverse boli - fiind considerata un bun tonic al splinei, stomacului, sangelui, ca si al energiei vitale. Carnea de vita este adesea folosita in tratamentul afectiunilor splinei si/sau stomacului.
Dieteticienii traditionalisti chinezi recomanda supa concentrata de vita drept un aliment zilnic pentru suferinzii de diaree cronica si pentru cei cu prolaps de anus provocat de diareea cronica.
Rinichii de bou sunt considerati a fi un foarte puternic tonic al capacitatii sexuale, indepartand impotenta sexuala temporara a barbatilor stresati sau complexati.
Ficatul de vita este el insusi un fortifiant al functiei hepatice, contribuind si la tratarea glaucomului, a nictolapiei ("orbul gainii"), ca si la imbunatatirea acuitatii vizuale.
Vita cu varza
Este un preparat cu efect de "hranire" a splinei si stomacului, adica de imbunatatire a functionarii acestora; alunga durerile gastrice, stimuleaza apetitul la persoanele anorexice (fara pofta de mancare) si subponderale, creste rezistenta si forta fizica.
Se prepara, mai intai, un fel de sos marinat, alcatuit din: o lingura de vin alb sec, o lingura de sos de soia, sare si piper (dupa gust) si o lingura de zahar (optional).
Toate se pun intr-un castron si apoi se cufunda in acest sos 60 g de carne de vita taiata in fasii subtiri, lungi de cca 7 cm, lasandu-se cam 15 minute sa se marineze.
Intr-o tigaie de fier (celebrul wok chinezesc) se pune la incins o lingura de ulei de gatit, dupa care se pun si fasiile de carne marinate. Se amesteca repede, pana cand carnea isi modifica aspectul exterior si se scoate din tigaie.
La uleiul ramas in tigaie se mai adauga inca o lingura si, dupa ce s-a incins bine, se toarna 5 catei de usturoi pisat si 3 feliute de ghimbir proaspat. Se amesteca inca vreo cateva secunde si se adauga 400 g varza taiata fideluta si inca 3 linguri de apa.
Se amesteca timp de 4 minute, apoi se adauga si carnea de vita, se amesteca din nou cateva secunde, se mai pune putina sare si, acum, preparatul poate fi servit. Varza se va mai pastra crocanta inca, ceea ce da mancarii o savoare naturala.
Vita cu ceapa
Chinezii stiu ca acest preparat are un puternic efect de imbunatatire a calitatii sangelui, precum si de intarire a ligamentelor si oaselor. De asemenea, splina si stomacul vor avea de castigat in sanatate, iar cei lipsiti de apetit il vor redobandi cu certitudine.
Intr-un castron, nu prea mare, se amesteca bine o lingura de malai cu o lingura de sos de soia si o lingura de vin alb sec. Se taie in fasii subtiri si lungi de 7-8 cm o cantitate de 250 g de carne de vita si se pune la marinat in sosul obtinut.
Se pun 3 linguri de ulei de gatit la incins, intr-o tigaie, si apoi se introduc fasiile de carne si 50 g de ceapa data prin razatoare, adaugand si sare, dupa gust. Se amesteca pe foc timp de 5 minute. Preparatul se serveste fierbinte.
Vita cu fruct de cactus
Putini romani stiu - deocamdata - despre valoarea fructului de cactus, atat ca savoare cat si ca medicament. In tot mai multe supermarket-uri din Romania a inceput sa apara in galantare acest fruct; dar, din pacate, prea putini se gandesc sa-l consume - fie din ignoranta, fie din cauza pretului.
Este bine sa stim ca fructul de cactus - de altfel foarte pretuit in Orient, pentru ca se gaseste destul de rar - are virtuti terapeutice, precum aceea de antiinflamator. El are mireasma "amara" - ceea ce ii confera si proprietatea de antitermic, si energie "rece", facandu-l util in a infrunta temperaturile caniculare.
Atunci cand este gatit in combinatie cu carnea de vita, el realizeaza un echilibru in organismul uman privitor la energiile "calda" si "rece". Iata de ce, in China, preparatul pe care vi-l prezint mai jos este consumat de aceia care au tulburari ale organelor digestive.
Intr-un castron se amesteca o lingura de sos de soia, o lingura de vin alb si 4 feliute de ghimber proaspat.
Intr-un alt castron, mai mic, se amesteca o lingura de malai cu o lingura de apa.
Se pun la marinat in primul castron 90 g fasii fine de carne de vita si se lasa acolo timp de 10 minute. Se pun la incins, intr-o tigaie, doua linguri de ulei de gatit. Apoi se pun fasiile de carne si se amesteca bine, pana isi schimba culoarea.
Acum este momentul sa se adauge 60 g de fruct de cactus - taiat si el in fasii lungi de 7-8 cm. Se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit se mai pune sare, dupa gust, se toarna amestecul de malai cu apa si se mai amesteca putin. Desigur, preparatul se serveste cald.
Pentru editia urmatoare va promit niste minunate retete care - in cazul in care carnea de berbec nu se afla pe lista preferintelor dumneavoastra - va vor transforma in adevarati fani ai berbecutilor! Cu atat mai mult cu cat sunt destule femei care se cam plang de performantele sexuale ale partenerilor lor...