Emotiile - partea a II-a
Asa cum spuneam si in articolul precedent, emotiile reprezinta cheiasuccesului oamenilor. Cine invata cum sa obtina si sa pastreze acestechilibru intre emotiile negative si cele pozitive va realiza multelucruri in viata.
Taoistii considera emotiile negative la fel de pretioase ca si celepozitive. Ei nu incearca deloc sa scape de ele, ci doar sa le stapaneascasi sa le foloseasca in interesul lor. De altfel, ce ne-am face daca nuam avea frica? Frica ne poate stimula creativitatea in situatii limita,daca stim sa o stapanim. Daca nu, atunci ea ne va crea multe blocaje sivom ajunge chiar la adevarate atacuri de panica, momente in care putemfi ca paralizati. In psihologie se cunoaste foarte bine acest lucru,iar psihoterapeutii au mult de lucru cu recuperarea celor care au trecutprin astfel de momente.
In studiile lor, taoistii au observat ca este mai usor sa transformiemotiile negative, decat sa le inlaturi. Ele fac parte din fiintanoastra, sunt o parte din noi, asa cum cealalta parte o reprezintaemotiile pozitive (principiul Yin-Yang). Depinde numai si numai de noice fel de oameni dorim sa fim: pozitivi sau negativi. Acest principiu altransformarii negativului in pozitiv il intalnim si la crestini. Ei spun:"Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, ci indreptarea lui".
Prin aceste practici nu facem altceva decat sa realizam un transferenergetic de la negativ la pozitiv. Cu energia preluata din emotiilenegative noi sustinem emotiile pozitive care se manifesta mai puternic inviata noastra. Ramase fara energie, emotiile negative nu mai au putereade a se manifesta, deci nu mai au putere de a ne influenta deciziilesau viata.
In epoca noastra, societatea este suprasaturata de emotii negative. Inzilele noastre, transferul energetic de la pozitiv la negativ serealizeaza aproape permanent. Sunt sigur ca ati observat, de multe ori,cum desi ati plecat dimineata de acasa, odihniti si plini de energie,seara v-ati intors plini de nervi, furie, tristete sau ingrijorare. Inaceste zile asta ati facut. La serviciu sau in oras, undeva anume intimpul zilei, ati trait un eveniment care v-a marcat si automat ati facuttransformarea din pozitiv in negativ. Exista, desigur, si reversul. Oreusita profesionala sau sociala va aduce o stare de bine. Insa nu stiucati dintre dumneavoastra au mai multe zile bune decat zile rele.
In sprijinul observatiilor maestrilor taoisti, stiinta moderna vine sine spune ca, in timpul trairii emotiilor negative, in corpul nostru auloc anumite procese chimice daunatoare. Organismul incepe sa secrete oserie de mediatori chimici care ne afecteaza inima, rinichii, ficatul,splina, plamanii, celelalte organe si glande, si chiar vasele de sange,muschii, tendoanele si oasele. In timpul trairii acestor emotii negative,respiratia devine sacadata si superficiala, lucru care duce la o slabaoxigenare a organismului. Apoi vasele de sange incep sa se ingusteze,iar inima isi schimba regimul de lucru prin cresterea sau scadereatensiunii sau a pulsului. Datorita acestor efecte, creierul nostru numai primeste suficient oxigen si substante de care are nevoie pentru ofunctionare normala si asa apar confuziile mentale, lipsa de concentraresau scaderea capacitatii de memorare.
Maestrii taoisti combat toate aceste neajunsuri cu tehnici simple degenul "Surasului interior". In timpul acestei practici reusim sa facemtransferul energetic de la emotiile negative la emotiile pozitive. Infelul acesta, ne vom schimba viata. Una din zicalele taoiste carepe mine m-a ajutat spune: "Cultivand o fapta buna, cultivi un obicei;cultivand un obicei, cultivi un comportament; cultivand un comportament,schimbi un destin ".
Ar fi bine sa intelegem ca emotiile pozitive sunt creatoare, in timp ceemotiile negative sunt distructive. In clipa cand noi cultivam virtutilecu ajutorul emotiilor pozitive, noi ne imbunatatim conditia noastraumana, sociala, profesionala. Cand cultivam emotiile negative, noi neautodistrugem; mai devreme sau mai tarziu, acesta va fi rezultatul.
Si iata cum banalul suras capata dintr-o data o cu totul si cu totul altaimportanta. Singura cerinta este ca el sa fie facut din interiorul nostru,folosind toate organele, nu numai buzele. Multi cunosc acest adevar si ilfolosesc in afaceri (vanzatorii de produse sau de servicii). Ei invata,la diferite cursuri sustinute de psihologi, ca oamenii se deschid foarteusor in fata unui om surazator. Este foarte adevarat, dar acest lucru nutine la nesfarsit. Pentru a avea succes trebuie sa surazi cu intregultau corp, cu toate celulele tale, trebuie sa-ti placa ceea ce faci sisa fii convins de avantajul reciproc al afacerii.
In domeniul sanatatii, surasul poate face minuni. Atunci cand neimbolnavim, o facem datorita unor obiceiuri mai putin sanatoase pe carele avem. Aceste obiceiuri creeaza energia si emotiile negative caresustin boala. In momentul in care noi facem acest transfer prin suras,de la emotiile negative la cele pozitive, cand noi incepem sa cultivamvirtutile prin suras, cu ajutorul noilor obiceiuri noi incetam sa mai amai crea energia care sa sustina boala, iar aceasta incet incet dispare.
Si iata cum un suras sincer, practicat dimineata, ne poate aduce o starepe care sa o pastram de-a lungul intregii zile. Astazi vom invata sasuradem ficatului, dupa ce vom face o scurta recapitulare.
Dimineata cand ne trezim este bine sa nu sarim imediat din pat, cisa ne intindem precum un pisoias. Dupa aceea, prin punctul dintresprancene, aspiram energia rosie a iubirii in inima, unde o spiralamsi o lasam sa transforme ura, gelozia, invidia, in bucurie iubire siiertare. Facem acest lucru pana ne vedem inima rosie, surazatoare siradiind iubire. Aducem apoi energia alba a curajului, tot prin punctuldintre sprancene, si o lasam sa ne cuprinda plamanii, sa se spiraleze ininteriorul lor si sa le transforme tristetea, melancolia si supararea,in curaj, dreptate si corectitudine. Facem acest lucru pana cand iivedem albi, surazatori si radiind curaj.
Acum aspiram energia verde a bunatatii, o aducem in ficat si o lasamsa se spiraleze pana cand ne transforma furia, mania si nervozitatea,in bunatate, generozitate si amabilitate. Facem acest lucru pana candne vedem ficatul verde, surazator si radiind bunatate. Lasam bunatateasa ne cuprinda intrega fiinta. Deschidem ochii, frecam usor palmele,pana cand le simtim incalzite si ne frecam usor fata,ducand palmele inlateral si in sus, niciodata in jos. Dupa care ne dam jos din pat si neincepem programul zilnic obisnuit.
Data viitoare vom invata cum sa suradem splinei si pancreasului. Inmomentul cand noi vom incepe si vom incheia ziua cu o practica de acestgen, viata noastra se va schimba. Bunicii nostri incepeau si incheiauziua cu o rugaciune, apoi la fiecare masa mai spuneau o rugaciune,cand simteau nevoia, la fel, se rugau si se duceau la biserica. Infelul acesta ei aveau grija sa cultive numai virtutile si emotiilepozitive. Aceasta era practica lor. Este timpul sa avem si noi opractica de acest gen. Putem sa ne intoarcem la cea traditionala sausa le facem pe amandoua, imbinand traditia cu noutatea intr-o practicaarmonioasa. Aceasta depinde de fiecare dintre noi.
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
E-mail: costin.tao@k.ro