Cum sa va creati un organism care arde grasimile?
Trupul dumneavoastra a fost conceput pentru activitate fizica; impulsul de a face miscare este o tendinta omeneasca fireasca. Ne putem pastra pe parcursul intregii vieti aceasta bucurie de a face miscare. Desi exercitiile fizice se potrivesc oricui, prea mult efort poate fi la fel de daunator ca si lipsa totala a activitatii fizice.
Doar pentru ca un lucru ii este benefic organismului nu inseamna ca o cantitate mai mare va fi si mai buna. Asadar, un program eficient de exercitii fizice trebuie sa se bazeze pe nevoile fiecarei persoane. Tipul si doza optima de efort fizic trebuie calculate in functie de nevoile fiecarei persoane.Vom analiza impreuna, in detaliu, trei dintre cele mai mari greseli pe care le comit oamenii in ceea ce priveste exercitiile fizice.
1. In primul rand, un individ poate face miscare foarte rar sau chiar deloc.
2. O a doua greseala frecventa pe care o fac oamenii o constituie practicarea unor exercitii nepotrivite pentru un anumit tip de organism. Natura functioneaza conform propriei logici, extrem de puternica, insa mecanismele acestei logici s-ar putea sa nu fie tocmai ceea ce sperati dumneavoastra. De exemplu, ar putea parea rezonabil ca o persoana supraponderala sa faca exercitii fizice cu un grad sporit de efort, fiindca straduinta ar trebui sa fie proportionala cu gravitatea problemei. In realitate, o persoana foarte grasa ar trebui sa faca exercitii fizice deosebit de usoare pe o perioada foarte lunga de timp. Este singurul mod prin care trupul unei persoane supraponderale va incepe sa arda grasimile. Studiile de specialitate demonstreaza faptul ca eforturile intense de scurta durata ard carbohidratii; dar este nevoie de mai mult timp si de exercitii fizice regulate pentru a arde grasimile. In plus, incercarea de a face exercitii fizice potrivite pentru un sportiv de performanta poate fi foarte descurajanta pentru cineva care nu are o conditie fizica la fel de buna - si va fi si mai descurajanta cand rezultatele mult visate vor intarzia sa apara.
3. Cea de-a treia greseala frecventa este aceea de a face prea multe exercitii fizice. Daca cereti prea mult de la trupul dumneavoastra, riscati sa suferiti accidente, de la intinderi musculare pana la infarcturi miocardice. Insa, dincolo de consecintele fizice posibile, volumul exagerat de exercitii fizice creeaza acel gen de presiune emotionala pe care ar trebui sa il evitati. Miscarea ar trebui sa fie o placere pentru dumneavoastra. Activitatea fizica nu ar trebui sa devina niciodata o corvoada. Este o realitate pe care oamenii extrem de disciplinati si ambitiosi reusesc sa o inteleaga cu greu, din moment ce deviza "fara efort nu exista castig" s-ar putea sa-i fi ajutat de multe ori in cariera. Pana si sintagma "exercitii fizice" ne duce cu gandul la efort fizic. Totusi, Ayurveda subliniaza ca beneficiile fizice si stresul mental nu pot coexista. Fiintele umane sunt sisteme minte-trup. Ceea ce reprezinta un beneficiu pentru o parte a organismului nu poate fi efort pentru alta.
Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro