Cât de eficientă este echinaceea împotriva răcelilor. Studiu
Sănătate · Medicina alternativa / 10.12.2018

În timpul sezonului rece, oamenii caută adesea remedii naturale pentru răceli și pentru a-și întări sistemul imunitar. Echinaceea se presupune că este bună pentru prevenirea și tratarea răcelilor. Dar dovezile în favoarea acestei plante sunt împărțite. Iată cât de eficientă este echinaceea împotriva răcelilor!

Poți folosi echinaceea împotriva răcelilor?


Echinaceea se referă la aproape 10 specii de plante cu flori, iar suplimentele cu echinaceea folosesc una sau mai multe dintre aceste specii. Acestea pot fi realizate fie folosind părțile de bază ale plantei, fie rădăcinile. Toate aceste variante au dus la dezacordul experților când vine vorba despre beneficiile echinaceei.

Un studiu realizat în 2015 nu a găsit nicio dovadă potrivit căreia să existe vreun efect al echinaceei asupra răcelilor comune. Pentru acest studiu, oamenii de știință au tratat oamenii cu mai multe formule de echinaceea. Suplimentele cu echinaceea nu au reușit să depășească efectele tratamentului placebo când a venit vorba despre prevenirea și tratarea răcelilor.

Alți experți spun că există dovezi că echinaceea poate fi de ajutor

 
Aceasta este o plantă populară pentru că funcționează pentru unii oameni. În timp ce unele studii clinice nu au demonstrat eficacitatea echinaceei, alții au descoperit anumite beneficii. Un studiu publicat în 2010 a comparat echinaceea cu un tratament placebo și cu opțiunea fără tratament. S-a dovedit că echinaceea a depășit așteptările în cazul reducerii perioadei răcelilor, dar aceste beneficii au fost prea mici pentru a fi considerate semnificative din punct de vedere statistic. Un studiu din 2006 nu a găsit nicio dovadă că echinaceea ar putea preveni răceala. Dar s-a constatat că rezultatele arată că produsele care conțin echinaceea purpurea ar putea diminua durata și simptomele răcelilor. 

Un studiu din 2014 a creditat echinaceea cu mici efecte preventive atunci când a venit vorba de protecție împotriva răcelilor. Un alt studiu din 2015 a concluzionat că ar putea reduce riscul de răceală al unei persoane cu 35%. Cum? Echinaceea poate crește răspunsul celulelor sistemului imunitar și, de asemenea, poate bloca acțiunea unor proteine virale. Luate împreună, cercetările existente nu ajută neapărat echinaceea să avanseze la nivelul medicinei. Dar se pare că există suficiente descoperiri interesante pentru a justifica o cercetare continuă. 

Echinaceea ar putea reduce riscul apariției răcelii cu aproximativ 10-20%

 
Acest lucru poate părea prea puțin. Dar nu este ca și cum am avea o mulțime de opțiuni pentru a preveni răcelile, mai ales în cazul persoanelor care răcesc de multe ori în timpul anilor. Când experții care au realizat studiul sunt întrebați de către oameni cum ar trebui să evite să se îmbolnăvească, aceștia recomandă mai întâi schimbări ale stilului de viață, lucruri precum spălatul mâinilor, exercițiile fizice regulate și aportul recomandat de somn și odihnă. Dar dacă faci toate aceste lucruri și încă răcești, echinaceea îți poate oferi unele beneficii, iar riscurile sale par minime. 

Unii oameni au experimentat efecte secundare legate de consumul de echinaceea, cum ar fi greața și durerea de stomac. La copiii sau adulții predispuși la alergii, echinaceea poate provoca erupții sau alte reacții. De asemenea, suplimentele pe bază de plante pot fi periculoase atunci când sunt combinate cu medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau chiar cu alte suplimente. Cercetările realizate până în prezent nu dezvăluie care sunt cele mai bune suplimente sau cum exact să le iei. Dar experții spun că un consum de echinaceea pe termen scurt, de la câteva zile până la câteva săptămâni, este probabil cel mai sigur. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro