Arpagicul si minunile sale
Sănătate · Medicina alternativa / De Adrian Florea
Mare maestru al Federatiei Mondiale de qigong
e-mail: www.qitaky.ro, 17.01.2003

Medicina traditionala chineza a acumulat un imens bagaj de date despreactiunea farmacoterapeutica a multora dintre alimentele care fac partedin meniul bogat al asiaticilor. Practic, toate alimentele pot devenimedicamente de nadejde si fara riscuri. In aceasta categorie intra sibanalul arpagic (Allium scheonoprasum).

Arpagicul sub forma de seminte, ceapa de arpagic, ori prazul, toatereprezinta surse incredibile de sanatate. Una dintre calitatile celemai surprinzatoare ale arpagicului este aceea de anticoagulant alsangelui. Daca mai multi romani ar cunoaste acest "har", probabil camulte accidente vasculare cerebrale sau hematoame interne - nedepistateprin radiografiere - ar putea fi evitate. Va sfatuiesc ca, ori de cateori aveti un accident prin impact puternic (caderi, accidente rutieresau dupa o agresare fizica), sa nu intarziati in a introduce in meniuldumneavoastra arpagicul. Este usor de sesizat prezenta unui tromb (cheag)de sange intern, deoarece el genereaza dureri in zona in care apare. Dacadurerile nu migreaza in alta parte a corpului, mentinandu-se in aceeasiregiune, atunci este certa prezenta cheagului de sange. In aceste cazuri,se poate prepara o supa de arpagic-praz, taindu-l marunt si fierbandu-lintr-un amestec (in parti egale) de apa si vin alb sec. Se consuma cateo portie de 200 ml de astfel de supa de 2 ori pe zi.


Inca din vremurile antice, autoritatile imperiale chineze obisnuiausa-i supuna pe puscariasi unor batai crunte, pentru a-i face sa-simarturiseasca vina. Stiindu-se ca un astfel de "tratament" putea producemoartea prizonierilor prin formarea de cheaguri de sange, temnicerii ledadeau sa manance supa si mancare de praz. Cei care sunt expusi mai desriscurilor de enterite, cei cu un tub digestiv mai sensibil si care au -din aceste motive - dureri gastrice, trebuie sa consume cat mai frecventpraz. Femeile gravide care au prea dese greturi, senzatii de voma, potbea un ceai-decoct din 4-5 bulbi de arpagic fierte timp de 10 minute -pe foc mic - in 375 ml (o cana si jumatate) de apa. Este preferabil a sebea decoctul fierbinte, dimineata, sau ori de cate ori apare senzatiade greata. Uneori, miscari bruste de torsionare a coloanei vertebrale,in zona lombara, poate produce dureri persistente printr-o contracturasau intindere musculara. Fierbeti frunze si radacini de praz in vin albsec si beti decoctul (cca 180 ml).


Diareea, transpiratia nocturna excesiva si nocturia (pierderea de urinain timpul noptii), pot fi inlaturate daca mancati un preparat din prazsi oua, fierte impreuna si amestecate dupa gustul dumneavoastra. Suculobtinut din frunze si radacini de arpagic si incalzit putin, poatefi baut impreuna cu lapte pentru a trata dificultatea la deglutitie(inghitire), insolatia si intoxicatia cu lacuri sau smalturi. O mancarede porc sau miel cu arpagic este in masura sa redea apetitul celor carel-au pierdut. Chiar si vanataile, inflamtiile si durerile cauzate delovituri pot disparea daca se aplica pe acestea frunze sau radacini dearpagic strivite.


Si, ca sa nu lasam pe nimeni sa cada in pacatul - foarte frecvent, inultima vreme - de a crede ca arpagicul ar fi un panaceu, sa precizam cael este, totusi, contraindicat celor cu eruptii cutanate sau cu afectiuniinflamatorii ale ochilor.

de Adrian Florea
Mare maestru al Federatiei Mondiale de qigong
e-mail: www.qitaky.ro


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro