8 remedii naturale pentru problemele digestive
Indiferent dacă ai probleme cu greața, durerile abdominale, balonarea, constipația sau indigestia există remedii naturale la care poți apela fără grija efectelor secundare.
Disconfortul provocat de problemele digestive este foarte greu de ignorat și îți poate afecta puterea de concentrare și starea de dispoziție. Nu încerca să le ignori pentru că s-ar putea agrava, dar nici nu începe să iei imediat medicamente. În cele mai multe cazuri este util să apelezi la remedii naturale, care pot fi la fel de eficiente ca și tratamentele clasice, dar fără efecte adverse nedorite. Nu aștepta să-ți treacă de la sine, ci ia măsuri pentru a regla digestia sau pentru a elimina durerile sau crampele.
Iată ce remedii naturale poți folosi când ai probleme legate de digestie:
1. Sucul de morcovi și mentă reduce durerea
Este o soluție rapidă în principal pentru durerile abdominale sau greața care pot apărea în timpul unui episod prelungit de gripă. Morcovii asigură o doză importantă de vitamine, iar menta diminuează disconfortul digestiv și starea de greață. Fierbe 4 morcovi tăiați felii, 4 căni de apă și o linguriță de frunze de mentă sau un pliculeț de ceai. Lasă la foc mediu 15 minute sau până când morcovii se înmoaie. La final scoate pliculețul de ceai, mixează totul cu un blender și savurează. Poți adăuga și puțin ghimbir pentru un efect antiinflamator sau o linguriță de suc de lămâie pentru un gust deosebit.
2. Ceaiul de orez oprește diareea
Pentru a stopa diareea și a preveni deshidratarea organismului poți prepara un ceai aromat de orez. Fierbe ½ cană de orez în 6 căni de apă timp de 15 minute. După aceea strecoară, adaugă puțină miere sau zahăr brun în lichidul rămas și bea-l cald.
3. Pâinea prăjită arsă reduce rapid durerile
Indiferent dacă sunt provocate de constipație sau de o toxiinfecție alimentară, durerile abdominale te pot face să-ți petreci ziua în pat dacă nu iei măsuri. Pâinea prăjită arsă este ideală pentru că partea arsă va absorbi toxinele care te fac să te simți rău. Adaugă puțină miere dacă nu îți place gustul simplu.
4. Oțetul de mere reduce crampele și balonarea
După cum poate înlătura sughițul și durerile în gât, oțetul de mere este foarte eficient și în cazurile de indigestie. Amestecă o lingură de oțet de mere cu o cană de apă călduță și o lingură de miere pentru a reduce rapid durerile și gazele acumulate la nivelul stomacului. De asemenea, acest amestec reduce disconfortul cauzat de refluxul gastroesofagian.
5. Dieta cu fructe pentru constipație
Nu orice fructe, ci numai cireșele, caisele, stafidele și prunele uscate. Consumă-le o zi întreagă numai pe ele și constipația va deveni o simplă amintire. Doza importantă de fibre va stimula digestia și va favoriza eliminarea toxinelor din organism.
6. Iaurtul pentru durerile intense
Probabil că nu ți-e neapărat poftă de produse lactate când te doare stomacul, dar probioticele pe care le conține iaurtul îl transformă într-un remediu util pentru disconfortul digestiv și impulsionarea sistemului imunitar. Este foarte eficient în cazul toxiinfecțiilor alimentare cauzate de microbi sau bacterii. Alege de fiecare dată iaurt dietetic, fără zahăr sau arome adăugate.
7. Semințele de chimen elimină gazele și indigestia
Semințele de chimen conțin o combinație utilă de vitamine și minerale, care stopează proliferarea bacteriilor care cauzează balonarea și contribuie la declanșarea indigestiei. Ronțăie câteva de fiecare dată când simți că îți este greu să-ți închei pantalonii sau bluza ta preferată te strânge.
8. Feniculul reduce crampele și greața
În cazul indigestiei, al balonării sau al durerilor abdominale, ceaiul de fenicul este un remediu rapid, care reglează digestia și îți redă confortul.