Totul despre scarlatina la copii: simptome, cauze și tratament
Sănătate · Copilul 2-3 ani / 24.12.2016

Scarlatina obișnuia să fie una dintre cele mai grave și mortale boli la copii. În prezent, scarlatina la copii poate fi tratată cu antibiotice și este mai puțin periculoasă decât în trecut.

Cel mai adesea, scarlatina apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani, fiind neobișnuit să apară la copiii mai mici de 2 ani.

Cum apare scarlatina la copii?


Scarlatina apare ca o durere în gât, însoțită de o erupție. Această boală începe ca o infecție a tractului respirator superior, cauzată de un streptococ - același care cauzează durerile în gât și unele infecții ale pielii. Ulterior, bacteriile acestea eliberează o toxină, care provoacă erupții cutanate. În cazul în care copilul tău are scarlatină, probabil că a luat virusul de la un alt copil - prin folosirea aceleiași căni sau chiar și jucării. Este o situație rar întâlnită, dar scarlatina poate apărea și din cauza unei infecții a pielii precum impetigo, caz în care copilul tău probabil că nu va avea dureri de gât.

Simptomele scarlatinei


Scarlatina, în general, începe cu o durere în gât, dureri de cap și febră de 38 grade Celsius sau mai mare. La începutul bolii, limba copilului poate avea o peliculă albă sau gălbuie, iar mai târziu poate deveni roșie. Denivelările de pe limba celui mic pot părea mai mari decât în mod normal.

Amigdalele copilului pot fi, de asemenea, acoperite sau pot fi roșii și umflate. Alte simptome care pot apărea sunt: frisoane, dureri, pierderea poftei de mâncare, umflarea glandelor, stare generală de rău, dureri de cap și vărsături. Erupția cutanată apare în a doua zi și, de obicei, durează între 2 și 5 zile. Începe ca o erupție cu câteva pete mici și roșii pe cap și gât și se extinde apoi pe corp. Umflăturile acestea pot provoca mâncărimi. Erupția cutanată formează uneori dungi roșii, în pliurile corpului, în special în zona axilelor, interiorul coatelor și inghinal. Pe măsură ce se estompează erupția cutanată, pielea corpului se poate exfolia, mai ales pe mâini, picioare și în zona abdomenului. 

Cum se tratează scarlatina?


Medicul îi va face un exudat copilului tău și va evalua cultura din gât, pentru a confirma diagnosticul. Ulterior, după citirea rezultatelor, medicul îi va prescrie celui mic antibiotice. Cu ajutorul tratamentului, perioada de recuperare este destul de rapidă, cu toate că erupția poate persista pentru mai multe zile. Lăsată netratată, o infecție streptococică poate avea complicații grave, ce pot duce la probleme cardiace pe termen lung.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro