Tot ce trebuie să ştii despre alăptare. Sfaturile specialistului
Interviu cu Ruxandra Plesea, Medic specialist medicină de familie, Medic specialist diabet, boli de nutriție și metabolism.
Cat de importanta este informarea mamei cu privire la alaptare inca din timpul sarcinii? Ce trebuie sa stie o viitoare mama despre alaptare?Informarea in legatura cu alaptarea este foarte importanta deoarece emotional, mama se pregateste astfel pentru o buna relatie cu bebelusul inca din prima zi de viata a acestuia. Alaptarea este nutritie, este emotie, este un cadou pe care mama il face copilului ei pentru toata viata. Inca din primele ore, o mama informata va fi convinsa de beneficiile alaptarii, va actiona firesc si relaxat, lucrurile mergand bine atat pentru ea, cat si pentru copil.
O buna documentare in legatura cu alaptarea presupune aflarea mai multor tipuri de informatii: tehnice, despre calitatea laptelui matern (ce nu se compara cu nicio alta hrana); referitoare la emotiile si atasamentul ce se dezvolta prin alaptare; in legatura cu stilul de viata al mamei (dieta si odihna), pentru ca toate cele de mai sus sa devina posibile.
Din punct de vedere nutritional, laptele matern este perfect adaptat copilului. In afara de macronutrienti, acesta contine si multe alte ingrediente precum hormoni, anticorpi, agenti imunitari ce nu pot fi obtinuti in formulele de lapte praf. Alaptarea asigura un bun sistem imunitar, o colonizare microbiana sanatoasa, este asociata cu un risc mai mic de boli metabolice (diabet, obezitate, alergii) si asigura o dezvoltare cognitiva superioara. Descoperirile din ultima vreme in legatura cu laptele matern continua sa ne uimeasca; se pare ca anumite componente ale acestuia actioneaza chiar de-a lungul vietii copilului si viitorului adult, in momente cheie.
Care sunt principalele probleme cu care se confrunta mamele la inceputul alaptarii si cum pot fi depasite?
Mamele se confrunta cu lipsa informatiilor practice si cu multe intrebari: cum ar trebui tinut bebelusul, daca laptele este de ajuns, daca este bun, daca este bine cat a castigat bebele in greutate etc. De obicei, in familiile extinse, cu multe generatii, toate aceste lucruri sunt observate in mod practic de la o generatie la alta. In cazul familiilor mici, aceste lucruri trebuie ''studiate'' in timpul sarcinii, viitoarea mamica trebuie sa manifeste preocupare fata de ele.
Nu de multe ori, mamele singure si neinformate se confrunta cu depresia postpartum; se trezesc cu un'' fenomen'' ce le solicita intens fizic, psihic si emotional, somnul este prea putin, hrana este uneori nesatisfacatoare in vreme ce tocmai aceste lucruri (dieta si odihna) sunt foarte importante pentru ameliorarea depresiei, pentru o buna stare ce permite ingrijirea copilasului si dezvoltarea atasamentului. In aceste cazuri, sunt de un real ajutor suplimentele specifice perioadei, prezenta membrilor familiei si consilierii in alaptare care contribuie cu informatii corecte. Mamicile trebuie sa se departeze de informatiile si evenimentele stresante, trebuie sa aiba incredere in ele si in firescul vietii si sa fie foarte motivate in a le oferi sanatate prin alaptare copiilor lor.
Poate organismul raspunde nevoilor nutritionale ale corpului femeii care alapteaza, fara ajutor (suplimente, vitamine etc.)?
Daca dieta este ideala, bine echilibrata, totul decurge bine atat pentru mama, cat si pentru copil. In general, toate rezervele mamei sunt orientate spre producerea unui lapte de calitate, insa daca ea nu are toate nevoile nutritionale asigurate, va dezvolta deficiente ce vor genera afectiuni care devin vizibile chiar si la un timp indelungat dupa terminarea alaptarii.
In plus, anumiti nutrienti ajung si la bebelus doar daca exista in dieta mamei. De exemplu acizii grasi esentiali de tip omega 3, ce se gasesc in pestii grasi si pe care noi nu ii putem sintetiza, ajung la bebe si il ajuta in dezvoltarea sa cerebrala, imunitara si cognitiva doar daca mama consuma alimente ce ii contin sau daca are in ajutor un supliment nutritional. In aceeasi situatie se afla si alti fitonutrienti precum luteina, zeaxanthina sau vitamina D. Multe studii atesta rolul extraordinar de important al acestora pentru dezvoltarea copilului in perioada perinatala. Daca mama nu are o dieta bogata in peste de calitate, fructe si legume proaspete, nuci, atunci ar fi bine sa aduca acesti nutrienti în organism prin suplimentare (de exemplu formula Elevit special conceputa pentru perioada de alaptare contine, pe langa multivitamine si multiminerale, acesti nutrienti cheie - acizi grasi DHA, EPA, luteina, zexanthina). Suplimentarea este astazi o forma de adaptare la mediul in care traim si ne crestem copiii, care, din pacate, ne influenteaza negativ dieta si calitatea hranei.
Care sunt criteriile de care trebuie sa tinem cont atunci cand folosim suplimentele alimentare, in perioada sarcinii dar si in perioada alaptarii?
Ar trebui sa folosim doar formule special concepute pentru aceste perioade; este vorba de doze adecvate dar si de substante controlate si nepericuloase, purificate. Un supliment aflat de mult timp pe piata, ale carui beneficii sunt confirmate de studii, este cu atat mai indicat. Un supliment fabricat de o companie care tine cont de cele mai recente descoperiri stiintifice, cu o precupare constanta fata de calitate si cercetare, cu dovezi concrete cu privire la efectele produselor sale, este o alegere sigura, care vine in ajutorul mamei si al copilului. In astfel de suplimente se tine cont de doza zilnica recomandata, se evita dozele mari, periculoase, si in plus, mai nou, se tine cont si de variantele genetice ale celor care nu pot metaboliza anumite forme de acid folic sintetic, caz in care un supliment de calitate va contine metafolin (L-metylfolat).
In presarcina si in prima parte a sarcinii, aportul de folat este esential pentru asigurarea calitatii materialului genetic, pentru o buna dezvoltare fara defecte a embrionului. De asemenea, daca rezervele de fier ale mamei sunt normale inca din presarcina, sunt asigurate achizitii cognitive corecte ale fatului. Anemia din presarcina este asociata cu tulburari de memorie la copil, ce nu se mai corecteaza ulterior de aceea, asadar suplimentarea corecta se incepe cu cel putin 3 luni inainte de conceptie.
Vreau sa subliniez ca suplimentele nu inlocuiesc o dieta echilibrata. Ca viitoare mamici, trebuie sa ne straduim sa mancam cat mai corect. Insa, de multe ori, mancam insuficient caloric din lipsa timpului, din dorinta de a nu depune kilograme in exces, din cauza consumului de alimente cu insuficienta informatie nutritionala sau atunci cand starea de greata se prelungeste foarte mult. In toate aceste cazuri, suplimentele sunt o polita de asigurare.
Suplimentele concepute pentru perioada de alaptare ar trebui sa contina nutrienti cu rol important in dezvoltarea cerebrala si cognitiva a copilului, ce are loc in mod accelerat in perioada perinatala: acizi grasi esentiali, luteina, zeaxanthina, vitamina D.