Sănătatea ta: Vârsta ideală la care ar trebui să faci un copil
Sănătate · Mama si copilul / 26.03.2014

E o decizie pe care trebuie să o analizezi bine, mai ales acum, când se pune tot mai mult accent pe carieră.

Nu ești decisă dacă este momentul să faci un copil? Simți că ești pregătită, dar ți-e frică de marele pas? Atunci află mai multe lucruri despre vârsta ideală la care ar trebui să ai un copil și poate vei putea lua mai ușor o decizie în acest sens.

25-27 de ani, vârsta ideală pentru fertilitate


În ceea ce privește fertilitatea, vârsta ideală la care ar trebui să rămâi însărcinată este de 25-27 de ani sau 20-25 de ani. La această vârstă, riscurile unor complicații în sarcină sunt minime, deoarece nu suferi de tensiune arterială, iar șansele de a avea diabet gestațional aproape că nu există.


De asemenea, deoarece ai ovule tinere și sănătoase, riscul ca fătul să dezvolte defecte cromozomiale este foarte mic. Așadar, aceasta este vârsta ideală la care poți avea un copil perfect sănătos, în condițiile în care și tu ai o sănătate bună și un istoric familial lipsit de probleme majore.

Totuși, ia în considerare faptul că la această vârstă, nașterea unui copil ar putea avea câteva dezavantaje majore, dezavantaje care le determină pe multe femei să amâne momentul în care vor deveni mămici. Este vorba despre nesiguranța financiară, lipsa unui cămin personal, dorința de a avansa în carieră, frica de schimbare a siluetei etc.


Așadar, se poate spune că vârsta de 25-27 de ani este ideală pentru a face un copil, pentru că ești foarte fertilă, dar în același timp este vârsta la care poți să nu fii încă pregătită din punct de vedere psihologic pentru a deveni mamă.

 


30-35 de ani, vârsta ideală din punct de vedere emoțional și financiar


În jurul pragului de 30 de ani și până pe la 35 de ani, se consideră că femeile au vârsta ideală pentru a deveni mame, deoarece sunt mai mature și mai responsabile. În plus, sunt pregătite din punct de vedere emoțional să facă față unei sarcini, întrucât au o stabilitate financiară care le permite să îndeplinească cerințele creșterii unui copil. De asemenea, la această vârstă cele mai multe femei au un partener stabil, astfel că sprijinul moral este și mai mare.


Există, totuși, și un revers al medaliei. Da, poate că la 30-35 de ani ai acumulat tot ce îți trebuie pentru a avea un copil și ești pregătită din punct de vedere emoțional, însă sănătatea ta îți poate sabota planul.

Mai exact, fertilitatea începe să scadă după 30 de ani și este posibil să încerci chiar și un an de zile să concepi un bebe. În plus, ovulele și cromozomii din interiorul lor îmbătrânesc, ceea ce crește riscul de defecte și anomalii genetice. Complicațiile unei sarcini la această vârstă pot fi date și de hipertensiunea arterială sau diabetul gestațional, însă aceste dezavantaje nu sunt o regulă.


Sunt foarte multe femei de 30-35 de ani care nasc copii perfect sănătoși, deci nu trebuie să pleci din start de la premisa că vei avea o sarcină cu probleme. Ce-i drept, trebuie să îți monitorizezi mult mai atent sarcina și poate chiar să-ți faci o serie de teste genetice care să-ți arate dacă există ceva de remediat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro