Logopedul: doctorul copilului peltic
Sănătate · Sfaturi utile / 29.09.2006

"Lica nu stia sa zica/ Lau latusca lamulica...". Ti se pare cunoscut? Sunt numai doua din versurile care strabat stangaci dincolo de cabinetul logopedului. Unii copii gasesc dificil sa pronunte anumite sunete sau cuvinte si tocmai in asta consta rolul doctorului logoped: in a trata si corecta defectele de pronuntie si de emisiune vocala.

Ce trateaza logopedul?

Problemele de articulare. Daca un copil intampina greutati in pronuntia anumitor sunete sau cuvinte, acest lucru se numeste o afectiune de articulare. "Rata" ar putea sa fie pronuntat "lata" sau "rac" sa semene cu "lac". Daca ai un copil sasait, se poate spune, la fel, ca are o problema de articulare.

Probleme cu fluenta. Daca micutul tau repeta anumite cuvinte, iar altele i se par greu de pronuntat, poate sa aiba o problema de fluenta. De exemplu, unui copil poate sa i se pare greu sa pronunte "sticlete" si va spune "st-st-st-sticlete". Denumirea populara a acestei afectiuni este "balbaiala".



Afectiuni de rezonanta. S-ar putea ca micutul tau sa aiba o astfel de problema daca incepe o propozitie tare si clar, dar pe masura ce se apropie de sfarsitul ei, s-ar putea sa inceapa sa mormaie, parintilor fiindu-le greu sa inteleaga ce zice. Uneori, copiii cu astfel de afectiuni vorbesc ca si cum ar vorbi pe nas sau ca si cum ar fi raciti.

Probleme de limba. Un copil care intampina greutati in intelegerea spuselor celor mari sau nu poate sa puna cuvintele cap la cap poate suferi de o astfel de afectiune.



Cine are nevoie de logoped?

Multi dintre noi am fost macar o data la logoped in perioada copilariei. Nu este neaparat nevoie sa suferi de o anumita afectiune, ci este o modalitate excelenta de a invata sa pronunti mai clar cuvintele. Insa, exista copii cu anumite afectiuni care ar trebui sa se prezinte la logoped:

  • copiii cu dificultati de auz;
  • copiii care prezinta muschi slabiti in jurul gurii;
  • copiii suferinzi de autism;
  • copiii cu afectiuni repiratorii;
  • copiii cu probleme in inghitire;
  • copiii suferinzi de boala numita popular "bot de iepure".


Cum e vizita la logoped?

La prima vizita, copilul va fi testat, ca doctorul sa vada ce problema are. Testul cuprinde anumite poezioare, cuvinte cheie alese de logoped in functie de ce problema a observat parintele ca are micutul.

Tratamentul consta in probe practice. Daca micutul are probleme cu articularea sau cu fluenta, terapistul ii va arata copilului cum se pronunta corect sunetele si apoi ii va cere sa il imite. Acest lucru inseamna sa imite modul in care se misca buzele, gura si limba in timpul pronuntiei.


In cabinetul logopedului se afla oglinzi, pentru ca micutul sa se uite la propriile miscari. Pentru a face terapia mai placuta si in functie si de varsta copilului, logopedul va folosi diferite jocuri, imagini, forme, etc. De multe ori, pentru ca micutul sa invete mai repede si mai eficient cum sa-si miste buzele si limba in timpul pronuntiei, va fi ajutat cu creioane tinute in gura sau va fi invatat sa fac diferite exercitii cu limba. Iti aduci aminte cand erai mic si te jucai cu limba de-a jgheabul?


Cat dureaza terapia?

Depinde de cat de grava este problema. Se prea poate ca micutul sa se duca la logoped o data pe saptamana sau chiar de mai multe ori. Tratamentul poate dura cateva saptamani, cateva luni sau chiar ani intregi.

Daca micutul are o problema de pronuntie, cel mai bun tratament este practica, practica si iar practica. Determina-l pe micut sa repete si acasa ce a invatat la logoped. Ar fi bine sa exersezi cu el in oglinda cateva minute inainte de culcare.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro