Rolul parintilor in dezvoltarea copilului este foarte important, inclusiv din acest punct de vedere. Mama infasa papusa, ii "face baie" ursuletului si le da papusilor sa manance impreuna cu fetita, in timp ce tatal participa la cursele de masinute teleghidate, impreuna cu baietelul.
Bineintele ca rolurile se pot inversa si alterna, iar copilasul va fi mai mult decat incantat de implicarea parintilor sai. Sa vedem ce poti face in prima luna de viata a bebelusului...
Jucariile suspendate deasupra leaganului
- Muzica exercita un efect de profunda relaxare asupra copilului, si aceasta nu numai atunci cand este somnoros si trebuie sa doarma. Pentru a obtine maximum de efect, asculta melodia reprodusa de acestea si fredoneaz-o si in alte imprejurari, cand micutul nu este in patut si nu poate asculta cantecul.
- Procura mai multe astfel de jucarii, cu diferite melodii, si alterneaza-le. este foarte interesant sa urmaresti reactiile copilului cand aude un cantecel nou, iar acest lucru este foarte instructiv si are efect de stimulare a atentiei, vazului si capacitatii de ascultare.
- Chiar daca nu ai aptitudini vocale, nu te sfii sa fredonezi. Copilasul tau nu este critic de arta si, mai mult decat atat, are tendinta sa reproduca sunetele pe care le aude, ceea ce nu poate sa fie decat foarte bine.
Cutia muzicala
- Ajuta-l pe bebelus sa se relaxeze atunci cand este agitat (de obicei, din cauza colicilor), cu ajutorul miraculoasei cutii muzicale. Muzica lenta a acesteia il calmeaza si, nu peste mult timp, il vei auzi gangurind. Cutia muzicala este de folos si la lasarea serii, cand se apropie ora de culcare iar micutul nu da nici un semn ca ar fi dispus sa se culce.
- Cand cumperi prima cutie muzicala, arata-i-o si lasa-l sa o studieze cat doreste. Indica-i desenele reproduse pe obiect, si eventualele luminite care se aprind atunci cand o deschizi.
Este bine ca micutul sa se familiarizeze pe deplin cu obiectul respectiv, dat fiind faptul ca orice noutate il sperie, in primele clipe.
Jucarii de plus
- Atunci cand bebelusul este treaz, pune-i la indemana astfel de jucarii, asa incat se le poata vedea fara a intoarce capul si sa le poata si atinge. Chipul nostim al jucariei este agreabil pentru copilas, caruia ii place sa atinga plusul din care este realizata aceasta. Nu-i lasa insa jucariile in patut atunci cand e singur in camera.
- Poti folosi cu real succes jucariile de plus pentru a-l invata pe bebelus ce inseamna tandretea, afectiunea, alintul. Dezmiarda jucaria, si incurajeaza-l pe micut sa-ti imite gesturile.