Febra la copii poate cauza convulsii
Sănătate · Sfaturi utile / 22.09.2010

Apar de regulă între 3 luni şi 5 ani.

Febra la copii trebuie să reprezinte întotdeauna un semnal de alarmă pentru părinţi. Fie că este vorba de o răceală, gripa sau o altă infecţie, creşterea temperaturii este considerată de specialişti o reacţie normală a organismului în faţa agresiunii agenţilor patogeni (bacterii, virusuri, etc.) .

Atenţie la febra mare care apare brusc!


Convulsiile febrile sunt reacţii care apar la anumiţi copii în prezenţa febrei. De regulă se produc în asociere cu febra mare care se instalează brusc, la un copil cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 5 ani, care nu suferă de o afecţiune cerebrală cunoscută sau infecţie intracraniană (precum meningita sau encefalita).



De ce apar convulsiile febrile?


Convulsiile febrile constituie una dintre cele mai comune probleme pediatrice, reprezentând 30% din toate crizele convulsive ale copilului sub 5 ani, afectând aproximativ 2-7% din populaţia de această vârstă. Totodată, convulsiile febrile reprezintă cea mai frecventă manifestare convulsivantă la sugar. Frecvenţa maximă a acestor convulsii se înregistrează între 16 şi 24 luni, fiind mai mare la băieţi.

Convulsiile febrile sunt rezultatul unei hiperexcitabilităţi cerebrale dependente de vârstă, induse de febră, la care se asociază o componentă genetică importantă.
Vârsta reprezintă cel mai important factor, convulsiile febrile apărând rar sub 3 luni şi după 5-6 ani. În afara acestui interval convulsiile febrile sunt excepţionale.


Factorii genetici joacă un rol important


Majoritatea studiilor familiale au arătat că susceptibilitatea la convulsiile febrile se transmite genetic. S-a constatat că aproximativ 33% din copiii cu convulsii febrile au un istoric familial pozitiv pentru această patologie. De exemplu, riscul primei convulsii febrile este de 50% dacă este vorba de un părinte, frate sau sora care a avut convulsii febrile. De aceea, dacă ştii că ai avut în familie cazuri, vorbeşte cu medicul de familie şi medicul pediatru şi fii pregătită să tratezi corect febra pentru a preveni convulsiile.



Semne şi simptome


Manifestările unui episod de convulsii febrile sunt variate. Brusc copilul devine rigid din cauză că musculatura corpului se contractă repetitiv, ca urmare mâinile şi picioarele prezintă spasme necontrolate. Se asociază pierderea stării de conştienţă. De regulă convulsiile febrile sunt generalizate, adică cuprind toată musculatura corpului, sunt singulare în decurs de 24 ore şi apar la copii cu dezvoltare psihomotorie normală anterior crizei, la creşterea bruscă a temperaturii peste 38.5°C.


De precizat că aceste convulsii febrile nu au urmări neurologice.


Convulsiile febrile pe scurt


  • Convulsia este o perioadă scurtă de timp în care copilul poate deveni inconştient şi are spasme musculare în diverse zone ale corpului
  • Sunt declanşate de febra ridicată, la creşterea bruscă a temperaturii peste 38.5°C
  • Durează, de regulă, mai puţin de 5 minute, dar se pot prelungi până la 15 minute. O criză cu durata mai mare de 15 minute ridică alte probleme de diagnostic
  • Apar de regulă între 3 luni şi 5 ani.
  • Trebuie să te asiguri că în timpul convulsiilor copilul respiră şi să ai grijă să nu se lovească în vreun fel, părinţii fiind cei care acordă primul ajutor
  • Este important ca după încetarea crizei copilul să fie examinat de medic
  • Redu febra care depaseste 38,5°C pentru a preveni apariţia convulsiilor febrile. Trebuie să ai întotdeauna la îndemână paracetamol pentru tratarea stărilor febrile, deoarece paracetamolul este un tratament de primă intenţie pentru copiii febrili de peste 3 luni.

Material realizat de Prof univ. dr Doina Pleşca, medic primar pediatru

Citeste in continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro