Drogurile in randul adolescentilor: un fenomen ce ia amploare
Sănătate · Adolescentul / 26.03.2009

Ultimul raport cu privire la consumul de alcool, tutun si droguri in randul tinerilor cu varste pana la 16 ani, arata ca adolescentii romani consuma astfel de substante mai putin decat cei din Europa. Totusi, statisticile demonstreaza o tendinta in crestere a consumului de stupefiante in ultimii patru ani la aceasta categorie de persoane.

Studiile demonstreaza ca alcoolul, tutunul si drogurile sunt considerate de catre adolescenti un alt mod de a cunoaste lumea, un "ajutor" de a relationa mai bine, de a uita de probleme, de a evada, de a socializa sau de a se afirma. Adolescenta este si varsta tensiunilor emotionale si a angoaselor, aparent de neinteles pentru cei din jur. De aceea, de multe ori, pentru adolescentii bulversati de propriile intrebari, de barierele si agresiunile, mai mult sau mai putin reale din exterior, drogul pare singura si cea mai buna solutie.



Factori de risc in consumul de substante toxice

Principalii factori de risc ce pot determina consumul de droguri pot fi:

  • factorii de ordin personal: acestia pot fi inclusiv factorii genetici, dar si toate tulburarile emotionale, tulburarile de personalitate, anxietatile, depresiile, frustrarile specifice varstei;
  • factorii familiali: conflictele cu parintii, permisivitatea excesiva sau, dimpotriva, rigurozitatea extrema din partea parintilor, antecendetele familiale - studiile arata ca adolescentii care au parinti consumatori de alcool, tutun si droguri sunt mai expusi de trei ori sa dezvolte astfel de dependente la randul lor, fata de copiii care nu au astfel de cazuri in familie;
  • factorii sociali: accesul facil la substantele toxice, anturajul, mediatizarea anumitor persoane publice consumatoare de astfel de substante etc.


Consumul de alcool, tutun si droguri pana la 16 ani

Rezultatul studiului realizat de catre Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar Bucuresti (SNSPMS) impreuna cu Agentia Nationala Antidrog  (ANA) si inclus in Raportul International ESPAD - European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs arata ca elevii de 16 ani din Romania consuma mai putin alcool, tutun si droguri decat cei din Europa.
Studiul ESPAD se desfasoara la intervale de 4 ani in peste 30 tari europene si se refera la adolescentii de 16 ani care frecventeaza cursuri de zi in institutii de invatamant postgimnazial. Pana in prezent, au avut loc patru valuri de colectare a datelor (1995, 1999, 2003, 2007), Romania alaturandu-se in anul 1999. Astfel, desi ne situam sub media europeana in ceea ce priveste consumul de alcool, tutun si droguri, tendinta de a consuma stupefiante de la varste tot mai fragede este in crestere fata de anul 2003.


"Colectarea datelor la nivel national in cadrul proiectului s-a realizat in perioada mai-iunie 2007. Studiul este reprezentativ la nivel national si regional pentru elevii nascuti in anul 1991 (grupul tinta)", a declarat dr. Silvia Florescu, coordonatorul proiectului. Cercetarea s-a facut pe baza unui chestionar international, tradus si adaptat. In acest studiu au fost incluse 116 scoli la nivel national, iar din fiecare scoala 2 clase (o clasa a IX-a din care au fost invitati sa participe la completarea chestionarului toti elevii prezenti, indiferent de anul nasterii si o clasa a X-a din care au fost invitati sa participe doar elevii nascuti in anul 1991). In cadrul acestei cercetari au fost aplicate efectiv un numar de 2719 chestionare.

Comparativ cu toate celelalte 34 de tari care au participat la studiu, in Romania s-a inregistrat o prevalenta scazuta pentru urmatoarele variabile:

  • consumul de alcool in ultimele 12 luni;
  • starea de ebrietate in ultimele 12 luni;
  • consumul de tigari in ultimele 30 de zile;
  • consumul de canabis;
  • consumul oricarui drog in afara canabis-ului;
  • consumul de inhalante;
  • consumul de tranchilizante sau sedative fara prescriptie medicala;
  • consumul de alcool cu pastile;
  • consumul de alcool la ultima ocazie.

Desi majoritatea (74%) elevilor din studiu au declarat ca au consumat alcool in ultimele 12 luni, aceasta proportie este net sub medie. Doar o patrime (26%) dintre elevi au experimentat starea de ebrietate in ultimele 12 luni. In plus,  consumul de tigari este mai scazut decat media ESPAD chiar daca unul din patru elevi au fumat in ultimele 30 de zile.


Scade consumul de tutun si alcool, creste cel de stupefiante

"Daca ne gandim ca studiul s-a realizat in anul 2007, scaderea consumului de alcool si tutun la adolescentii de 16 ani poate fi pusa si pe seama cresterii preturilor acestora, a diferitelor interdictii de consum, de reclama sau a accesibilitatii din ce in ce mai reduse, masuri care afecteaza, se pare, nu doar adultii", este de parere Prof. Univ. Dr. Cristian Vladescu – director general SNSPMS. "Totusi, pentru reducerea consumului de astfel de substante in randul adolescentilor este nevoie de multe alte proiecte desfasurate la nivel national", adauga specialistul.

Ingrijoratoare sunt datele privind varsta la care se incepe sa se consume substante toxice si care este de 13 ani, iar tendinta este ca tot mai multi copii cu varste chiar mai mici de atat sa consume alcool, tutun si droguri. De asemenea, adolescentii au declarat ca le este relativ usor sa-si procure produse stupefiante. De exemplu, consumul de cocaina se intalneste la 2% dintre respondenti in 2007 fata de 0,7% in 2003 si 0,8% in 1999. "In procente, cifrele sunt mici, dar daca ne gandim ca sondajele au fost facute pe cohorte de adolescenti, asta inseamna ca numarul consumatorilor s-a marit cu sute sau chiar mii si daca nu se va face nimic in sensul acesta, peste patru ani cifrele vor fi cu adevarat ingrijoratoare", avertizeaza dr. Silvia Florescu.


Ce se poate face?

Consumul de tutun, alcool si droguri poate atrage dupa sine o serie de probleme grave de sanatate, dar si neplaceri de ordin social si familial. Cel mai periculos efect secundar al utilizarii substantelor toxice este dependenta, iar pentru a o trata este nevoie de un tratament indelungat si costisitor. De aceea, la fel ca si in cazul unei afectiuni, cel mai bine este sa o previi.

Deocamdata la noi in tara exista doar programe cu caracter general in ceea ce priveste consumul de stupefinate. Pana cand vor exista solutii ample pentru astfel de probleme, incearca sa-ti ajuti copilul sa se fereasca de pericolul drogurilor de orice natura. Iata cateva sfaturi recomandate de psihologi, in cazul in care esti parintele unui adolescent:

  • Incearca sa ai cu copilul tau o relatie bazata pe prietenie si sinceritate;
  • Explica-i din timp ce inseamna drogurile si la ce pericol se expune daca va consuma;
  • Accepta-i prietenii, apropie-te de el si de ei; incearca sa-i cunosti cat mai bine anturajul, sa stii unde iese si cum se relaxeaza sau cum se distreaza impreuna cu membrii acestuia;
  • Asculta-l de fiecare data cand are ceva de spus, inca de cand este foarte mic, nu-i da prilejul sa se simta singur, neinteles sau ignorat;
  • Fa-ti timp pentru copilul tau! Mergeti impreuna in parc, la filmul care ii place sau la o piesa de teatru, apropie-te cat mai mult de el pentru a-l putea intelege;
  • Indeamna-l sa faca sport sau orice alta activitate care ii place si care poate fi benefica pentru sanatatea lui;
  • Fii tu insati un exemplu pentru copilul tau! Oamenii au tendinta de a copia ceea ce fac parintii lor. Daca duci o viata echilibrata, nu abuzezi de alcool, tutun, medicamente sau droguri, vei influenta pozitiv si gandirea si comportamentul copilului tau si-l vei feri astfel, intr-o masura mai mare de pericolul toxicodependentei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro